InternasjonaltMaraton

Vanskelige forhold og variabelt i New York Marathon

Martin Kjäll-Ohlsson beste norske, Ole Kristian Heggheim tangerte persen!

Det var svært tøffe forhold da New York Marathon gikk av stabelen søndag, med vind på rundt 10 meter per sekund og opptil 18 meter per sekund i vindkastene! Samtidig skal det ha vært den kaldeste temperaturen på 20 år.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
10694225_10152880962658324_1772743004993025072_o
Målområdet i Central Park i New York Marathon. Foto: arrangørens facebookside

Wilson Kipsang, årets vinner av London Marathon og fjorårets vinner av Berlin Marathon, da han for øvrig satt verdensrekord, viste igjen enorm løpsstyrke. Etter drøye 30 km skrudde han opp farten og reduserte det 10 mann store tetfletet, som blant annet inneholdt de to siste års vinner Geoffrey Mutai (vant i 2011 og 2013, mens løpet ble avlyst i 2012 etter orkanen Sandys herjinger), til kun to mann. Bare etiopiske Lelisa Desisa klarte nemlig å følge kenyanske Kipsang, og det nesten helt til målstreken. Desisa forsøkte seg sogar på oppløpet, men en temmelig arrogant Kipsang viste med både blikk og beina hvem som var sjefen. Kipsang vant med 7 sekunder på 2.10.59 og sikret seg dermed også sammenlagtseieren i World Marathon Majors. Gebre Gebremariam, som har hele 12 medaljer fra VM i terrengløp, kunne noe senere juble for tredjeplassen på 2.12.13, mens veteranen Meb Keflezighi igjen ble beste amerikaner på en populær 4.plass på 2.13.18. Deretter fulgte OL- og verdensmester Steve Kiprotich, mens Geoffrey Mutai måtte ta til takke med 6.plassen.

Rundt 500 nordmenn stilte til start i New York. Best var Martin Kjäll-Ohlsson, mannen som har dobbelt statsborgerskap og som endelig ble norgesmester på distansen i Tromsø tidligere i år. Norsk-svensken ga selv uttrykk for at han var meget godt fornøyd med 2.30.56 under de rådende forholdene.

IMG_8606
KJEMPELØP: Veteranen Ole Kristian Heggheim drømte om sub 2.30, men leverte et kjempeløp under vanskelige forhold og ble nest beste nordmann. Kun slått av norgesmesteren med drøye minuttet for veteranen fra Kristiansand. (Foto: Ole Kristian Heggheim i mål etter Oslo Maraton i 2013. I New York løp han på nøyaktig samme td; 2.32.13! (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

Kjempeløp av Heggheim

En annen som bør være meget godt fornøyd, er veteranen fra Kristiansand Løpeklubb, Ole Kristian Heggheim. Sportsmanden hadde en prat med Ole Kristian etter Hytteplanmila. Han tok Berlin Marathon tidligere i høst (2.44) som en del av oppkjøringen. Årets store mål var New York Marathon og selv om drømmen og det ambisiøse målet var å komme under 2.30, så må det være veldig bra å tangere persen fra den overraskende tredjeplassen i Oslo Maraton i 2013 på 2.32.13 i den relativt tøffe løypen og under de svært vanskelige forholdene i New York. Når vinneren Kipsang løp over 7 1/2 minutt raskere i Berlin i fjor, så tyder alt på at Heggheim sitt løp tilsvarer en prestasjon på godt under 2.30 i en lettere løype og under bedre forhold. Heggheim var sogar fjerde beste løper i klasse 40-44 år og skal delvis ha fått finansiert New York-turen gjennom pengepremien på 1000 dollar!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Urige Buta fikk for øvrig samme tid som Heggheim.

– Urige Buta, Norges beste maratonløper de siste årene, stilte til start. Han har ikke vært helt på sitt toppnivå de siste årene og i en tung løype i New York var det ikke ventet å få en supertid av han, men veldig artig at han bestemte seg for å løpe i New York. Han passerte 10km på 32.33 og lå da i en fart til ca. 2.20. Det gikk saktere opp mot halvmaraton og han passerte der på 71.02. Det ble etterhvert veldig tungt for Buta og han kom i mål på 2.32.13, noe som bare hadde holdt til en 9.plass i kvinneklassen og var en 49.plass i herreklassen, skriver fridrett1 i sitt referat fra New York Marathon.

Annie Bersagel imponerte med 10.plass

Den aller første som brøt målsnøret, som vinner av dameklassen som startet halvtimen foran herrene, var kenyanske Mary Keitany. Etter tre pallplasser tidligere i New York, var det endelig hennes tur til å gå helt til topps også i New York, med tiden 2.25.07.

Den yngre landsmannen Jemima Sumgong ga imidlertd Keitany knallhard kamp og hadde en luke på rundt 10 meter da en kilometer gjenstod. Men rutinerte Keitany klarte altså å svare og viste seg sterkest på de siste hundre meterne i en svært tett og spennende duell. Sumgong var bare 3 sekunder bak i mål, mens den offensive portugiseren Sara Moreira, som debuterte på maraton og som dro tetfeltet store deler av løpet, var overlykkelig for sin 3.plass på 2.26.04.

Amerikanske Annie Bersagel, som bor i Norge og her løper for Tjalve, satte også farge på New York Marathon.

SAMSUNG CSC
Annie Bersagel har vunnet en rekke løp i Norge i år. Her etter sitt kjempeløp i Nordmarka Halvmaraton, da hun etterpå fortalte at New York Marathon ville være hovedmålet for høstsesongen. En 10.plass i det sterke feltet i verdens kanskje mest kjente løp må hun være strålende fornøyd med. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden

 

Friidrett1 oppsummerer Bersagel sin deltagelse slik:

-Annie Bersagel, som bor, trener og jobber i Norge, var hentet inn som en av forgrunnsfigurene blant de amerikanske løperne. Hun var beste amerikaner i VM i halvmaraton i vår. Her var det forventet at hun ville få tøff kamp fra flere amerikanere, blant annet meget populære Kara Goucher, som har egen serie på flotrack. Bersagel slapp tetfeltet veldig tidlig og løp i sin fart. 10km ble passerte på 35.40, mens halvmaraton gikk unna på 76.03. Med dette lå hun som fjerde beste amerikaner, et lite stykke bak de tre beste. Bersagel viste seg sterk på slutten og endte tilslutt på en 10.plass med 2.33.01. Med dette løp hun seg opp til å bli nest beste amerikaner etter et meget fornuftig løpsopplegg. Hun slo Deena Kastor med 15 sekunder og comeback-Goucher med 1 minutt og 2 sekunder.

Tøffe forhold og ærlige kommentarer fra norske løpere

At det var svært tøffe forhold i år, gjorde at flere ikke klarte egne målsettinger og fikk det tøft.

Runar Sannerud, som dokumenterte storform for 14 dager siden i Hytteplanmila, måtte skuffet konstatere at det ikke gikk helt som planlagt denne gangen:

10685447_10152804240105196_3632709352557150939_n– 1 år med forberedelser, over 3500 løpte km, 16 par sko, forsakelser, egoisme, sult, smerte, blodsmak og tårer, men også fine opplevelser, mestringsfølelse, mitt livs form, kameratskap og optimisme… Alt skulle toppes med et godt løp i verdens største maraton…. Idag var det dessverre helt svart… Tusen takk til alle som har støttet meg, sendt lykkeønskninger, hjulpet til og hatt troen på dette prosjektet… Selv om rammen var helt fantastisk og arrangører og publikum gjorde sitt beste, er det vanskelig å ikke være ‪skuffet‬…. Heldigvis finnes det viktigere ting i livet enn maraton…, skriver han på facebook under bildet til venstre.SAMSUNG CSC

Litt kontrast til bildet vi knipset etter Hytteplanmila (under til høyre). Men det går opp og ned her i livet. Det er også noe av sjarmen med løping generelt og maraton spesielt. Og vi er helt sikre på at sympatiske Sannerud, som løp på 2.46.30 i Berlin i fjor, kommer sterkt tilbake. Og for «vanlige» mosjonsiter er heller ikke 2.54 noen dårlig tid…. som niende best av 428 nordmenn som fullførte New York Marathon 2014.

 

Maratonveteranen Øystein Ringnes, med flere starter i New York på rullebladet:

– Kom i mål på NYCM på en tung dag med mye vind, nå skal vi kose oss med mat og litt rødvin 🙂

Jon Anders Kvisgaard, «general» for Hytteplan-mila:

– Her har akkurat han derre Jon Anders fullført sitt tredje NYCM. Blek, men fattet. En opplevelse jeg synes du skal vurdere å få med deg. Hamstringen var vond etter 500 meter. Derfor er jeg fornøyd både med opplevelsen og at jeg gjennomførte – tross alt.

PS! Amerikanerne skriker når de heier. Og de heier hele tiden.

1385956_10205165741404976_5512183102378596336_n
Norsk Hytteplan-viking i New York: Jon Anders Kvisgaard (Foto: privat)

Janicke Ekelberg, som løp sitt femte maraton på bare 10 uker:

– Første ti km: forferdelig Neste ti: Kjipe. Neste ti: ok Siste tolv: Topp. Digger medaljen!

Det var heftig der ute. Hørte at det var 18 sekundmeter i kastene. Flere ganger måtte jeg løpe lettere bredbent for at jeg ikke skulle spenne bein på meg selv – altså ved at beinet blåste foran det andre. Men det var ikke vinden som var min største utfordring i dag – det var eget hode og egne bein.

Vi avslutter med Martin Kjähl-Ohlsson, Norges raskeste i USA:

– Jens Kristian Berg was right. I improved 1 hour and 1 minute from last time that I ran NYC Marathon, from 3:31 to 2:30:56. I’m pleased with my performance in today’s very windy and chilly conditions. Thanks for all the support and cheering. New York is the BEST place to run a marathon!

10702031_10205065952313188_6192231804416061670_n
Medaljen er det i hvert fall ikke noe å si på. Og deltakerne måtte slite litt ekstra for å få denne i år. Foto: Øystein Ringnes

 

De beste norske i New York:

[wp_excel_cms name=»NYCM2014_norske-v3″]

(Kjäll-Ohlsson og Bersagel kommer ikke opp under Norge ved søk på resultatlisten)

Alle resultater

 

 

sportsmanden.no 

 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

One thought on “Vanskelige forhold og variabelt i New York Marathon

Kommentarfeltet er stengt