Berlin MarathonInternasjonaltMaraton

Fantastisk verdensrekord i Berlin Marathon!

Wilson Kipsang fra Kenya, mannen som for to år siden bare var 4 sekunder fra verdensrekorden i Frankfurt Marathon, klarte søndag endelig å sette ny verdensrekord på maraton etter en fantastisk avslutning. Den nye rekorden lyder på 2.03.23, som er 15 sekunder bedre enn landsmannen Patrick Makau’s gamle rekord på 2.03.38, satt i samme løp for to år siden. De sekundene tok han helt på slutten av løpet, etter en imponerende finish.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
2013 BMW Berlin Marathon
Ny verdensrekord!! Foto (og forsidebildet): Arrangøren, Copyright SCC EVENTS/PHOTORUN

Den tidligere verdensmesteren på 5000 meter, Eliud Kipchoge, ble nummer to på 2.04.05, mens tredjeplassen gikk til den unge landsmannen og navnebror Geoffrey Kipsang  (ikke i slekt), som i likhet med Kipchoge bare løp sin andre maraton.

Det var selvsagt meget gode forhold i Berlin med sol og 8 grader ved start, økende til rundt 13 grader midt på dagen, men litt sjenerende vind i enkelte partier gjorde at forholdene faktisk ikke var helt optimale.

Tetgruppen passerte 10 km på 29.16, halvmaraton på 1.01.32 og harene holdt bra fart frem til 30 km, men da lå teten et stykke bak verdensrekordskjema og Kipsang skjønte at han måtte gjøre resten av jobben selv. Det avgjørende rykket satte han imidlertid ikke inn før etter 35 kilometer, da han presset den neste kilometertiden ned fra 3.03 til 2.50! Luken han da fikk til Kipchoge ble avgjørende, for selv om sistnevnte så ut til å ta litt innpå med noen kilometer igjen, så hadde Kipsang et ekstra og siste gear.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Etter 40 km lå mannen som i fjor vant London Marathon og som tok bronse i OL samme sted noen måneder senere, helt likt med verdensrekorden, etter 41 km var han 2 sekunder foran, mens han altså i mål altså «knuste» rekorden med 15 sekunder. De siste 2,195 km fra 40 km til mål ble løpt på utrolige 6 minutter og 11 sekunder.

zieleinlauf_5685_SCC
Wilson Kipsang krysser mållinjen med Brandenburger Tor i bakgrunnen, til ny fantastisk verdensrekord.
Foto: Arrangøren, Copyright SCC EVENTS.

«Dette er en drøm som går i oppfyllelse. For ti år siden så jeg Paul Tergat bryte verdensrekorden i Berlin og nå har jeg oppnådd drømmen. Jeg følte meg sterk, så jeg angrep på 35 km, fordi tempoet hadde blitt litt for sakte», sa den ferske verdensrekordholderen selv i seiersintervjuet etterpå.

Dette er for øvrig den åttende verdensrekord i Berlin på bare 15 år! Og trolig ikke den siste.

Andremann Kipchoge håper at han kanskje blir nestemann som setter verdensrekord her:

– Jeg følte meg sterk, selv om jeg løp mye raskere enn i min debut i vår. Jeg har løpt på 2.04, så jeg tror jeg en dag skal kunne kunne trene for å sette verdensrekord, sa Kipchoge.

Over 41.000 løpere var påmeldt og 36 544 fullførte den 40. jubileumsutgaven av Berlin Maraton, hvorav 467 nordmenn. Sportsmandens redaktør var en av dem, og på banketten etterpå snakket vi om hvor fort dette egentlig er. En av de Norges beste i Berlin, Runar Sannerud fra Hurdal IL, som selv løp på 2.46.30 (det kommer en egen reportasje om nordmenn i Berlin), sa da at han pleide å illustrere dette for ungdomsskoleelevene sine med å sette tredemøllen på vel 20 km/t, for så å be elevene om å se hvor langt de klarte å løpe! Det var ikke mange som klarte å holde den farten særlig lenge, om de i det hele tatt klarte det. Ja, det er faktisk få tredemøller (inkludert redaktøren sin egen mølle) som går så fort! Og verdensrekorden på maraton tilsvarer altså en fart på 20,5 km/t i snitt – i over to timer! Fantastisk!

NRK-kommentator og dyktige løper Jann Post, som for øvrig selv skal løpe en av de andre 5 majors, Chicago Marathon, om bare to uker, har gjort enda flere poeng av å illustrere akkurat det samme. Les Post sin reportasje her.

Og detaljer og utviklingen i Wilson Kipsang sitt verdensrekordløp kan sees her.

2013 BMW Berlin Marathon
Seiersseremoni med Sharon Cherop, vinneren Florence Kiplagat i midten og Irina Mikitenko
(Foto: Arrangøren, Copyright SCC EVENTS/PHOTORUN)

I damenes konkurranse ble det også en verdensrekord, men bare for masters over 40 år. Den ble attpåtil satt av Tysklands Irina Mikitenko på 2.24.54, noe som holdt til tredjeplass totalt bak vinneren Florence Kiplagat (2.21.13) og Sharon Cherpo, begge fra Kenya (2.22.38).

– Jeg følte meg sterk i første halvdel av løpet, men da begynte jeg å få problemer med min høyre fot, jeg hadde jeg en blemme som tvang meg til å bremse ned. Jeg fant værforholdene hardere enn to år siden her, men jeg er fortsatt veldig glad, sa vinneren i seiersintervjuet.

Alle resultater

Les også på Sportsmanden:

Norske veteraner imponerte i Berlin

Pers og sub 3 timer i Berlin Marathon

Spektakulært i jubilerende Berlin 

 

Sportsmanden.no

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

2 thoughts on “Fantastisk verdensrekord i Berlin Marathon!

Kommentarfeltet er stengt