LøpingStor-Oslo

Han har satt pers på 3 ulike distanser på 3 uker

Thomas Asgautsen i storform – ny pers i Perseløpet!

Han har hatt litt av en sesongåpning, Thomas Asgautsen fra Stavanger Friidrettsklubb. På søndag fullførte han sitt hat-trick med tre seirer og tre perser på tre ulike distanser på de tre siste helgene!

Den siste persen kom i det nye løpet som heter – ja nettopp – Perseløpet! Dette går på en tilnærmet paddeflat gang- og sykkelvei langs Mjøsa ved Morskogen litt nord for Minnesund, på den gamle jernbanetraséen kalt «Mjøstråkk». Asgautsen vant 5 kilometeren på tiden 15.24. På forsidebildet er Thomas Asgautsen på vei mot sin tredje strake perse-seier. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
STERKT FELT: Hallvard Nilsen (59) ble nummer 4 i Perseløpet, Are Birkeli (41) tok sjetteplassen, mens en så sterk løper som Kristian Monsen (60) måtte nøye seg med 7.plass, med Henrik Nilsson (51) på plassen bak.

Seieren til Asgautsen kom uken etter at han vant 10 km i Holmestrand Maraton på 31.46, mens han innledet perse-trippelen sin med seier i Fredrikstadsløpets halvmaraton søndag 31.mars på sterke 1.09.50, da for øvrig hele fem mann løp under 15 minutter på 5 km.

Mer om det her: Vårslepp i Fredrikstadløpet

Mange perset i Perseløpet

Palmesøndagens løp nord for Minnesund dokumenterte altså at dette er en svært rask løype, kanskje er den Norges raskeste som arrangøren hevder, selv om løpet på Nesbyen som faktisk heter Norges raskeste 5 km nok vil ha et ord med i laget.

På arrangøren sin Facebookside og på Kondis står det at hele 23 av de 38 – eller hele 60 prosent av de som løp – satt ny pers. Et utrolig tall, selv om flere av deltakerne løp distansen for første gang. Men pers er pers! Steffan Aasli fra Driv IL og Team Sportsmanden, en av de oppførte på «perselisten», løp riktignok sterkt på 17.59 – en tid som bare holdt til 18.plass, men pers var det ikke for hans vedkommende. Aasli løp 4 sekunder raskere senest i nevnte Fredrikstadløpet for 14 dager siden, persen er enda litt bedre og målet er å komme ned på 17.30 i løpet av året.

LITT TUNGT: Steffan Aasli åpnet litt for hardt og fikk det tøft i motvinden på returen, selv om det var langt mer medvind enn motvind i Perseløpet.

Tre mann løp under 16 minutter i Perseløpet, med Jørgen Korum (15.49) og Johannes Teigland (15.52) nærmest vinneren, og hele 20 mann og to kvinner var under 20 blank.

En som definitivt perset var andremann Jørgen Korum, som løp sin aller første 5 km. Andreplass på 15-tallet må sies å være en strålende debut og han var naturlig nok veldig godt fornøyd etterpå.

DOBBEL PERS: Jørgen Korum (57) – tredjemann på halvmaraton i Fredrikstadløpet på 1.10.54, med nytt sterkt løp og ny pers, nå på 5 km på 15.49. I rygg er Joel Vegsund fra Sportsklubben Vidar, som dessverre måtte bryte med skade like etterpå, mens Øystein Sandbakk (61) blir nummer 5 på 16.09.

Ine Bakken klart raskest av kvinnene

VANT: Ine Bakken fra Gular fosser av gårde til seier på 17.27.

Best av kvinnene var Ine Bakken fra Gular som vant klart på 17.27, med Elvira Vegas (18.51) og veteran Dorte Foss (20.34) på de neste plassene. Foss løp for øvrig 5 km i en annen rask trasé, i Stomperudkarusellen, fem dager tidligere, da på 20.57 i mye motvind på de siste kilometerne.

Les mer om det her: Sol, vind og gode løp i Stomperudkarusellen

SPREKT PAR: Pål Simonsen med Dorte Foss i rygg. Pål kom seg under 20-minutters grensen med 19.47 i klasse M55-59 år, mens Dorte fulgte opp med 20.34 i klasse K50-54 år, til tredjeplass totalt.

Litt motvind var det også i Perseløpet, men unikt er det fleksible konseptet med å kunne variere med først å løpe 1,25 km den ene veien og 3,75 km etter vending, som kan endres fra gang til gang i henhold til værmelding og vindretning! Likevel er det viktig å disponere løpet riktig.

– For min del fikk jeg smake på en litt for hard start, og det ble litt tøft de siste 1250m i motvind, forteller nevnte Steffan Aasli.

Sten Solfjeld tilbake med et smell

En tidligere ivrig deltaker i løp som ikke har vist seg på mange år, er superveteranen Sten Solfjeld. 68-åringen dukket plutselig opp i Fredrikstadløpet og vant da klasse M65-69 år på sterke 21.34. Og i Perseløpet slo han like godt til med knallsterke 21.16! Kun tre år yngre Ivar Sandø har løpt raskere så langt i år i klassen og kun tre mann i M65-69 år løp på under 20 minutter i hele fjor. Øystein Syversen toppet for øvrig listen med 18.56 fra Norges raskeste på Nesbyen.

SJEKK STEGET: Veldig hyggelig å se Sten Solfjeld tilbake med startnummer på brystet, på imponerende vis. Litt yngre Håkon Martin Valstad Jensen fra Nordre Eidsvoll IL ligger foran her, men i mål var han slått med 1 minutt og 20 sekunder.

Resultater Perseløpet 14.april – 5km

Perseløpet arrangeres i privat regi og koster ikke mer enn 75 kroner. Kudos både for svært rimelig deltakeravgift og for at det ikke tas betalt dersom man ikke løper, selv om man er påmeldt. Løypen er også kontrollmålt. Neste start i Perseløpet-serien er allerede søndag 1.påskedag, da skal også 10 km stå på programmet.

Alle bilder: Bjørn Hytjanstorp