LangrennMotbakkeløpOppegårdSjusjøen

Påskemoro i Monsterbakken på Sjusjøen

Verdensmestere kastet glans over arrangementet

Påskeskirenn har langvarige tradisjoner i Norge, men Monsterbakken Opp på selveste påskeaften på Sjusjøen er trolig ett av landets aller tøffeste – og mest spesielle – påskeskirenn. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Her konkurreres det opp den gamle alpinbakken Birkebeinerbakken, med distanser fra 100 meter for de aller yngste, til 400 meter for de litt eldre barna og 900 meter for de eldste. Og om ikke lengden på løpet er all verden, så er det altså bratt. Fryktelig bratt.

Martin Johnsrud Sundby, som har hytte like ved bakken, har i flere år vært trekkplasteret for rennet. I år hadde han også særdeles godt selskap av to andre ferske verdensmestre, Sjur Røthe og ikke minst Therese Johaug. Begge to er også blitt hytteeiere i Norges største langrennsdestinasjon, og det er her Therese Johaug har brukt mye av tiden hun var utestengt til å holde formen og motivasjon oppe. 

Og etter et VM i Seefeld som gikk over all forventning og inn i historiebøkene som tidenes beste for langrennslandslaget, var det selvsagt mest show og moro det handlet om på påskeaften. Sundby sin treningskompis Simen Sveen var denne gangen raskere opp bakken enn Martin selv, med Sjur som tredjemann til toppen i den store puljen med alle over 18 år som avsluttet ballet. Disse gikk imidlertid uten startnummer og var også innpiskere og motivatorer for mange tidligere puljer med yngre løpere. Jørgen Brendengen Krogsæter fra Ullensaker Skiklubb og tyske Natalie Keller ble dermed offisielle vinnere det 5. Monsterbakken Opp. 

VISTE ALLE RYGGEN: Simen Sveen imponerte.
TOK UT ALT? Det ser i hvert fall sånn ut, men Martin Johnsrud Sundby måtte se seg slått av kompisen denne gangen.
FRISK SPURT: Sjur Røthe hadde et ekstra gir på slutten da han spurtet inn til tredjeplass.
VANT: Fjerdemann i mål, Jørgen Brendengen Krogsæter, ble den offisielle vinneren.
VANT: Natalie Keller var raskeste kvinne.
BESTE NORSKE DAME: Mirjam Saarheim fra Lofoten Ultraløperklubb var en god nummer 2.
DAMA TIL… Melina Meyer Magulas er gresk statsborger, men går for Lyn Ski. Hun var fjerde raskeste dame og brukte 10.38 opp Monsterbakken….
…LANDSLAGSTRENER Eirik Myhr Nossum, som selv for en sjelden gang hadde startnummer på brystet. Tiden 9.09 og 15.plass viser at sjefen holder formen godt ved like selv også!

Firkløver fra Oppegård

Med på påskemoroa var også et sprekt firkløver av lovende langrennsløpere fra Oppegård IL. 

Sterk innsats av Kristoffer Mogen i Oppegård sin karakteristiske drakt, for anledningen i kort.

Tre av dem gikk hele bakken opp, med Kristoffer Mogen på en sterk 4.plass av 27 i klasse M14-17 år på 7.26. Det er fort, bare halvminuttet bak klassevinneren Bendik Kalland fra Magnor UL og drøye minuttet bak totalvinneren. Kun åtte mann i klassen for alle over 18 år kom foran Kristoffer til toppen. Tobias Gomo var heller ikke langt bak, til 15.plass i samme klasse med tiden 8.34. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Tobias Gomo i fin stil tar ut det siste.
Mål i sikte! Må bare sjekke at det ikke kommer noen bakfra helt på slutten…

Og de to søstrene Malin og Hedda Høntorp var også i ilden. Hedda fikk med god pes av selveste Therese Johaug på slutten og fikk tiden 10.37 til 11.plass i klasse K14-17 år som ble vunnet av Malin Hoelsveen fra Raufoss IL på sterke 8.24, mens Heddas lillesøster, som også heter Malin, ble nummer 7 i klasse Jenter 13 år på tiden 5.22 i den litt kortere løypen. 

Therese Johaug gikk ikke hele bakken, men inspirerte mange til å ta ut sitt beste når det røynet på mot slutten. Her er det Hedda Høntorp som har los på verdens beste bakkeklatrer.
Hedda Høntorp er snart på toppen.

Men selv om det var stas for ungdommen å få måle krefter både med verdenseliten og jevnaldrene, var dette først og fremst en folkefest med idrettsglede og påskemoro i sentrum, også for hundrevis av tilskuere som omkranset løypen. Og det å mestre den tøffe bakken på et krevende føre med mye løssnø var nok viktigere enn tider og plasseringer. Mange unge løpere fikk både gode råd og inspirasjon av å se stjernene på nært hold, som på sin side stilte villig opp og ga mye av seg selv.  

– Spill fotball, driv med friidrett eller løp orientering og ta fram rulleskiene når det nærmer seg høsten igjen, var Therese Johaug sitt råd til de håpefulle, da hun ble intervjuet av speakerduoen Lars Freng og velkjente Åge Skinstad. 

– Fantastisk moro å se så mange unge løpere og folkelivet her, sa en blid langrennsdronning til Sportsmandens og for anledningen også Kondis sin fotograf på indre bane, der hun villig lot seg avbilde med både liten og stor. 

TRIVELIG: Hun har ikke noen stjernenykker akkurat, Therese Johaug, som tok seg god tid til prat og posering med både unge og gamle, inkludert Sportsmandens reporter.

For her var det mange som koste seg i et aldeles praktfullt påskevær med sol og 10 varmegrader, så vel unge som eldre, med morgendagens helter, mosjonister og verdenseliten hånd i hånd.  

Resultater

HIGH FIVE i innspurten for en av de siste opp Monsterbakken.
KONDISMANNEN: Sportsmanden og Kondis samarbeidet fortreffelig. Både Rolf Bakken og undertegnede har hytte på Sjusjøen og trener her året rundt. Bakken er også særdeles konkurranseglad året rundt, så mens han selv slet seg opp Monsterbakken, lånte han velvilligst kameraet til Frode Monsen, som hadde glemt fotobrikken hjemme.
Rolf sin reportasje på Kondis.no kan leses her.
STJENRETREFF: Therese Johaug kastet glans over arrangementet.
VERDENSMESTER: Det aller mest fortjente VM-gullet i Seefeld gikk til denne karen. Endelig lykkes Martin Johnsrud Sundby å få sitt etterlengtede individuelle gull i et mesterskap. Men smilet var enda bredere på hjemmebane på Sjusjøen!
SJUSJØEN-AMBASSADØR, ekspert-kommentator, langrennsløper og entusiast Petter Soleng Skinstad er også med og heier deltakerne mot mål.

Alle bilder: Sportsmanden.no / Frode Monsen

Stort album med bilder fra Monsterbakken Opp.

Se også reportasjen fra 2017:

Stemningsfull sesongavslutning i Monsterbakken Opp


Sportsmanden.noSpre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -