BirkenLangrenn

Veteraner og legender ble behørig hyllet i Birken

For en fantastisk dag det var i Birken! Vi har allerede lagt ut to saker fra eliteklassene. Men Birkebeinerrennet er først og fremst for mosjonistene. Og ikke minst for de trofaste veteranene, tradisjonsbærerne som deltar år etter år, tiår etter tiår og bidrar til å opprettholde Birken sin stolte og langvarige historie. To av dem er Steinar Brekke, som ble hyllet med egen 80-års banner og kameraten Åge Ludvigsen, som satt rekord i antall merker i Birkebeinerrennet. Her er noen fine øyeblikk foreviget, og andre veteraner får også litt heder og omtale.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Steinar Brekke fylte 80 år – feiret av familien i løypen

En av Lillehammers store ildsjeler, ikke bare i Birken-sammenheng, er Steinar Brekke. På lørdag stilte deler av familien opp med «surpriseparty» for Steinar under Birkebeinerrennet. Lite visste hovedpersonen selv at datter, svigersønn og flere andre familemedlemmer hadde rigget seg til langs løypen med stort banner og ventet på å hylle og heie på familiens overhode.

Steinar Brekke er ingen hvem som helst i Lillehammer, men en ihuga ildsjel som har vært aktiv i Lillehammer Skiklub i en årrekke, og som i sin tid startet kafeen ved jernbanestasjonen. Støtteapparatet mente at han hadde 37 eller 38 starter i Birkebeinerrennet på rullebladet, og at han i år håpet å komme under fem timer.

Til slutt dukket plutselig hovedpersonen opp, i fin stil og meget god form syntes vi, selv om datteren mente at faren var sliten nå.

–Det er lov å være sliten etter fire mil og med alle bakkene fra Kvarstadsetra i beina, sa vi.

Etter et par gode slurker med styrkende kaffe og cola, og ikke minst noen oppmuntrende ord, så var det bare for Steinar å ta fatt på de siste 15 kilometerne til mål, med nye krefter.

Steinar Brekke heies videre frem av datteren. Nedenfor er en bildeserie der en sliten Steinar Brekke får seg en positiv overraskelse og nye krefter i bagasjen på de siste 15 kilometerne til mål. Pressen var også på plass for å få med seg hyllesten av en av Lillehammers store ildsjeler.
Klikk på bildene under for større versjon.

.
Åge Ludvigsen med rekord etter sitt 56. merke!

Ikke lenge etterpå passerte treningskameraten, den enda mer kjente Åge Ludvigsen, på sin ferd mot sitt 56.merke i Birkebeinerrennet. Dermed har Ludvigsen overtatt tronen over flest merker i rennet.

Før lørdagens renn stod Åge Ludvigsen på delt førsteplass som en av tre med 55 merker i Birkebeinerrennet. Men mens Johan Østvang tok sitt siste merke i 2008 og Fredrik Lütken i 2004, er Ludvigsen altså fortsatt aktiv og still going strong.

Åge Ludvigsen kom i mål på tiden 5 timer, 25 minutter og fem sekunder, til femteplass i klasse M80-84 år. Det var drøye 20 minutter bak kameraten Bjørn Brekke, som med 5:04:36 kun ble slått av Erling Pedersen fra IL Siso, som vant klassen på imponerende 4:50:45.

Moro også at disse karene jo er såpass opp i årene at de husker originalversjonen av Sportsmanden.

– Ja, de pleide å kaste seg over avisen, fortalte svigersønnen til Brekke.

Sportsmanden var en svært populær idrettsavis som ble gitt ut daglig i årene 1913 – 1965.

Bjørn Brekke og Åge Ludvigsen trener mye sammen, og også Åge fikk ekstra heiarop, noen godord og styrkende drikke på kameraten sin «drikkestasjon». I bildeserien nedenfor kommer Ludvigsen i fin stil, før han legger i vei videre sammen med andre birkebeinere etter et kort opphold.
Klikk på bildene under for større versjon.

.
Trond Olav Berg med nok en klasseseier i M60-64 år

Av de litt yngre veteranene trekker vi igjen frem fenomenet Trond Olav Berg, Birkebeinereksperten som nekter å hive seg på «stakehysteriet» og igjen vant klassen med god gammeldags klassisk og kraftfull diagonalgang i bakkene. Med tiden 3:05:28 var Rustadløperen drøye seks minutter foran andremann Jon Arne Enevoldsen.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
STILFULL: Trond Olav Berg i velkjente kliv opp bakkene til Midtfjell.
KLASSIKER: Knut Beck Engebretsen (1043) har i mange år knivet mot Trond Olav Berg om klasseseirene. Denne gangen var han et godt stykke bak til 8.plass. Da Beck Engebretsen vant klassen i 2015 lovet han på banketten etterpå at han neste år skulle gå uten staver! Noe han også gjorde. Hvordan det gikk kan du lese her:
–Det stakehysteriet gidder jeg ikke være med på!

PS: De to som har flest merker sammenlagt i alle klasser, Tore Bjerkrheim og Ragnhild Bolstad, tok på lørdag nok en gang hvert sitt merke. Begge to har nå passert 80 merker til sammen i langrenn, løping og sykling, og utrolig nok har de klart merkekravet ved samtlige starter i alle tre grener!

Så racet mot å være førstemann til 100 merker fortsetter.

Ragnhild Bolstad ble nummer 4 i Birkebeinerrennet i klasse K55-59 år på tiden 4:04:42, mens Tore Bjerkrheim ble nummer 22 i M60-64 år på 3:33:27. Dagen etterpå var begge to på plass i Seefeld der VM for veteraner i disse dager pågår!

SUPERBIRKEBEINER: Espen Kristiansen er en av de mange spreke veteranene i det gode miljøet i Rustad IL.
Den tidligere trippelvinneren ble nummer 14 i den sterke klasse M60-64 år på 3.27.46.
STOR BREDDE. Kjell Håvard Grønbeck fra Lillehammer Skiklub gikk på 5:32:03.
Når det bare holdt til 84.plass i klasse M70-74 år sier det mye om nivået blant superveteranene!

Frank Løke fornekter seg ikke

Frank Løke er også for veteran å regne, selv om han er av de yngre sånn sett. Og om han ikke hevder seg i teten, så vinner han klassen for lettest påkledning! Løke brukte 4:12:53 og ble med det nummer 115 i klasse M40-44 år.

Langrennsglede i praksis

Vi avslutter med to blide damer som ser ut til virkelig å kose seg på turen fra Rena til Lillehammer. Stine Larsen Nedgård fra Danseklubben Studio 1 er riktignok ingen veteran, men hun danset seg gjennom løypen til 4:16:42 i klasse K25. Trine Margrethe Seeberg var like blid der hun fra Team LettogFin fullførte på god tid hun også; 4:27:55 til 24.plass i K50-54 år.

Sportsmanden har fulgt Birken tett i 10 år, vinter som sommer.

Alle våre 115 reportasjer fra Birken finner du her.

Tekst og foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -