BirkenLederLøping

“Terrengløpet” Birken!

– «Terrengløpet” Birken er et løp som har hatt mange og store forandringer de siste årene. Jeg mener Birken skal opp på fjellet. Det har mistet sjarmen uten at vi starter på Sjusjøen. Det er lite publikum langs løypa og generelt litt for dårlig stemning i forhold til deltakerantallet. Samtidig er det alltid noen som mener at Birken bør være mer terreng. Sånn er det bare. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Dette skriver den «regjerende superbirkebeiner» Marthe Katrine Myhre i sitt referat fra Birkebeinerløpet på bloggen sin.

 

Årets superbirkebeiner i fjor, Marthe Katrine Myhre, var ikke helt fornøyd verken med eget løp eller med endringene i Birkebeinerløpet. Her kniver hun med Anne Nevin under lørdagens løp. Foto: Frode Monsen, Sportsmanden
Årets superbirkebeiner i fjor, Marthe Katrine Myhre, var ikke helt fornøyd verken med eget løp eller med endringene i Birkebeinerløpet de siste årene. Her kniver hun med Anne Nevin under lørdagens løp.
Foto: Frode Monsen, SportsmandenJoda, det er ikke til å legge skjul på at det er svært delte meninger både rundt løypevalg og endret tidspunkt for Birkebeinerløpet. De fleste Sportsmanden har snakket med var positive til løypeomleggingen i fjor, da den tradisjonsrike starten ble flyttet fra Sjusjøen til Birkebeiner skistadion og lagt i en tilnærmet rundløype i traktene rundt Lillehammer.

Men når selve Birkebeinerkonkurransene jo er tuftet på birkebeinernes flukt fra baglerne fra Rena til Lillehammer med lille Håkon Håkonsson i 1206, så forsvinner litt av grunntanken når man beveger seg langt bort fra den opprinnelige ruten. På den annen side, så er det jo også langt mellom Rena og Sjusjøen, og løypene fra Sjusjøen har også vært endret litt for mange ganger til at man har klart å skape en entydig identitet for løpet, slik man har klart for Birkebeinerrennet og -rittet. Og med litt for mange nedoverbakker etter at også målgang ble flyttet, fra nettopp Birkebeiner skistadion til Håkons Hall, så var det mange, inkludert oss, som mente at fjorårets endring var til det bedre.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Aller best likte vi imidlertid den opprinnelige traséen, som startet ved Storåsen på Sjusjøen, gikk i en fin og krevende sløyfe over Lunkefjell og med mål på Birkebeiner skistadion.

Birkebeinerløpet ble endret i fjor og starter nå i skiløypene som ble brukt i OL på Lillehammer. Her etter et par kilometer.
Birkebeinerløpet ble endret i fjor og starter nå i skiløypene som ble brukt i OL på Lillehammer. Her etter et par kilometer. Foto: Frode Monsen, Sportsmanden

I likhet med Marthe Myhre, er vi også litt kritiske til flyttingen av løpet fra høsten til midten av juni, selv om det har sine åpenbare fordeler. Med så flotte forhold som vi hadde i år, er jo det i seg selv et godt argument for at endringen var riktig. Men vi synes likevel det er veldig synd at Birkebeinerløpet skvises inn mellom de etablerte «klassikerne» Fjellmaraton og Nordmarka Skogsmaraton.

Fjellmaraton og Birkebeinerløpet har dessuten flere likhetstrekk. De er begge krevende og lange løp i innlandet, som krever reising og en viss logistikk for de fleste deltagerne, og som mange derfor kombinerer med helgetur og overnatting. Og Fjellmaraton er også svært belastende på muskulatur med alle nedoverbakkene på asfalt, ikke minst gjelder dette halvmaraton som er den største distansen på Beitostølen, som vanskelig lar seg kombinere med Birkebeinerløpet helgen etter. Vi er ikke de eneste som nå har måtte velge: enten Fjellmaraton eller Birkebeinerløpet.

Og hvis Birken absolutt måtte flyttes, hvorfor ikke legge det til slutten av juni eller sogar i sommermåneden juli, som nesten er fri for konkurranser? Samfunnet er jo ikke lenger slik at alle har fellesferie, og man ville da vært nesten alene om å arrangere et stort løp. Samtidig kunne man jo spilt på nettopp sommerferien, og jobbet for at man kan kombinere en ferietur med å løpe Birken, i samarbeid med å profilere hele regionen også som et yndig reisemål om sommeren.

Birkebeinerløpet på tørre, fine skogsstier i juli, uten kollisjon med andre store løp, måtte vært drømmen. Foto: Frode Monsen, Sportsmanden
Birkebeinerløpet på tørre, fine skogsstier i juli, uten kollisjon med andre store løp, måtte vært drømmen.
Foto: Frode Monsen, Sportsmanden

Vel, til neste år blir det samme dilemma, Fjellmaraton eller Birken. Begge har riktignok lagt løpet en uke senere, noe som neppe de nye arrangørene av Skogsmaraton er spesielt glade for. Vi trenger alle disse løpene, men hadde gjerne sett at de ikke gikk så tett på hverandre. For vi ville aller helst sagt som Ole Brumm: Ja takk, begge deler!

 

sportsmanden.no
 
 
Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

5 thoughts on ““Terrengløpet” Birken!

 • Tilbakeping: Stemningsbilder fra Birkebeinerløpet | sportsmanden.no

 • Morten Vestvik

  Jeg debuterte i år på Birkebeinerløpet, og det gjorde jeg nettopp fordi løpet var lagt til juni. Dette fordi høstmånedene september og oktober er de to mest hektiske månedene for oss som kun løper. Jeg skjønner godt dem som har lyst å ha med seg Fjellmaraton også, og en uke mellom disse to arrangementet er kort tid. Samtidig kommer Oslo Skogsmaraton uken deretter. Det blir i overkant tøft å få med seg alle disse tre. I tillegg må det tas hensyn til syklistene og skiløperne som ønsker å fullføre trippelen. Det er mange hensyn å ta, og når det etterhvert er blitt så mange arrangement er det vanskelig å tilfredsstille alle. For egen del synes jeg helgen rundt 21. juni kunne vært et greit tidspunkt. Da blir det en litt lengre pause i forhold til Fjellmaraton iallefall. Jeg stiller også til neste år, men kun om løpet også da blir lagt til juni. Høsten blir rett og slett for travel.

  • Ja, det er mange hensyn å ta og selvsagt umulig å tilfredsstille alle. Det vil alltid være delte meninger om hva som er best av høst- eller vår/sommer. Vårt hovedpoeng var at man i best mulig grad, og enda mer enn nå, må hensynta andre løp og unngå nesten-kollisjoner. En leser var langt mer krass i ordvalget og skrev følgende:

   «Birkenarrangøren kjører sitt eget løp uansett. Talentløst å arrangere disse tre løpene omtrent samtidig når målgruppen er den samme. Personlig velger jeg uansett ikke bort NSM eller Fjellmaraton til fordel for Birken.»

   Vårt inntrykk er at arrangøren tar, og har tatt, disse problemstillingene seriøst, men at det er svært mange hensyn å ta som umuliggjør at alle blir fornøyde. Dog synes vi det er uheldig å kile Birkebeinerløpet inn mellom Fjellmaraton og Skogsmaraton, slik det ble gjort i år.

   En annen leser mente at dette nok var siste gangen løpet gikk på forsommeren. Men datoen for neste års løp er jo allerede satt, til 14.juni. Birken har jo forsåvidt lagt løpet en uke senere, men når Fjellmaraton har gjort det samme, så er vi like langt. Og NSM har vel ikke fastsatt datoen enda, men må nå skyve på løpet for å unngå «frontkollisjon» (NSM går 15.juni i år)

   Vårt håp nå er at Fjellmaraton skyver løpet frem en uke til 1.juni, og at NSM arrangeres 21. eller 28. juni. Vi ser også frem til resultatet av den pågående markedsundersøkelsen til Birkenarrangørene.

 • Under nettmøtet i etterkant av fjorårets Birkebeinerløp uttalte Bergsodden at bakgrunnen for flyttingen av løpet, var at det kom for tett opp mot Birkebeinerrittet og Oslo Maraton, I tillegg var det et klart ønske om å øke antall deltakere på løpet, da ny trase muliggjorde større belastning.
  Dette ble fremhevet gjentatte ganger med «spørreundersøkelser» blant deltakere som var positive til flyttingen.
  Bekreftelsen på suksessen kunne vi høre fra speaker over høyttaleren under årets løp hvor det da var over 10 000 påmeldte. Her trengs det kanskje en liten note. Årets løp ga 7793 startende som er en økning på 400 fra fjoråret, og er sånn sett en økning, men hvor suksessfullt er det kanskje diskusjoner om?
  Uten at jeg kan tallfeste noe ser argumentasjonen om å få med fler syklister ut til å feile noe. Mange av syklistene fra fjoråret deltok ikke, men var påmeldt via trippel for å spare stresset med ordinær påmelding ritt og renn.
  Det som for mange kanskje er verst er at løpet allerede er i begynnelsen av juni, slik at for skiløpere m.fl. gir dette hovedsakelig løpstrening i april og mai måned. Men, i april er det ikke lett å få trent i terreng da det fortsatt ligger mye snø i marka. Dette medfører asfaltløping og økt risiko for skader.
  Jeg mener at Birkebeinerløpet er et høsteventyr og bør således være en form for sesongavslutning der sommerværet ikke er argumentasjon god nok for økt deltakelse.

  • Takk for ditt innlegg, Gard, med mange gode poenger.
   Arrangøren har nå kommet med de offisielle tallene, som viser at det var 6112 som startet i selve Birkebeinerløpet, mens 1.628 av de som var påmeldt, hele 21 %, ikke deltok. Her er fullstendig liste:

   Statistikk Påmeldt Startet Fullført
   Birkebeinerløpet 7740 6112 6065
   UltraBirken løp 131 109 102
   HalvBirken løp 924 761 760
   UngdomsBirken løp 926 765 763
   BarneBirken løp 611 611 611

Kommentarfeltet er stengt