BakgrunnLangrennLeder

Trist og uforståelig at FIS anker Johaug-dom

Fredrik Aukland frykter for OL og karrieren

Dopingsoga om Therese Johaug fortsetter. Dessverre. For Det internasjonale skiforbundet, FIS, har bestemt seg for å anke dopingdommen mot Therese Johaug. Forstå det den som kan. FIS Doping Panel har nemlig behandlet saken og mener at straffen på 13 måneder er for lav.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

– Dommen greier ikke å gjenspeile det faktum at Johaug ikke leste dopingadvarselen på pakken, til tross for at medisinen var ukjent for henne og ble kjøpt i et fremmed land, heter det i begrunnelsen for å anke.

Det blir definitivt ingen deltakelse i Birken i år for Therese Johaug, som vant i 2015. Men blir det OL neste år? (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Er det mulig? Nei, hun leste ikke dopingadvarselen. Men hun har fått 13 måneders straff for nettopp det! Er ikke det straff nok? Åpenbart ikke for FIS.

Om antidopingbyrået WADA hadde anket, så hadde vi ikke blitt like overrasket. De har tross alt som oppgave å være «dopingpoliti» og kan tenke seg å sette på seg svært så strenge briller. Men at FIS selv ikke ser større forskjell på bevisst juks og bruk av en leppekrem mot solbrenthet som inneholder et forbudt stoff, eller mener at straffen for denne uaktsomheten er for mild, det er skremmende og tjener FIS til liten ære.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

All den tid Therese Johaug er trodd, tilsynelatende også av FIS, på at hun ikke har fått i seg det anabole steroidet clostebol for å fremme egen prestasjon, men at hun har vært uforsiktig ved å få det forbudte stoffet i seg via en leppekrem, og saken mot henne har blitt berømmet for å være særdeles godt belyst, så er det underlig at FIS ikke skiller mer mellom doping og det å bryte dopingreglementet.

Nå blir det en ankesak med langvarig behandling i CAS – «idrettens høyesterett» i Sveits, noe som visstnok kan ta flere måneder og opptil et halvt år!

Dermed spøker det også for OL.

NRKs ekspertkommentator Fredrik Aukland er bekymret for Therese Johaugs langrennsfremtid etter at anken ble kjent i morges:

– Jeg mener dette kan være ødeleggende for karrieren til Johaug fordi hun risikerer å ikke få være med i OL. Da er jeg usikker på hvor sterk motivasjonen hennes er og hvor mye hun kan tåle. Denne saken har vært en stor belastning så langt og det vil være en lang og tung prosess videre, så om hun nå mister OL er jeg redd for hva Therese Johaug tenker om fremtiden sin som skiløper, sier Aukland på NRK.no

Støtte fra uventet hold

They are crazy in CAS! sa den karismatiske treneren for det russiske langrennslandslaget Markus Cramer, da vi slo av en hyggelig prat med tyskeren på Sjusjøen for et par uker siden. Russland lå i likhet med Norge på treningsleir på Sjusjøen i et par uker før VM. Og Russland sliter også med egne utøvere som er utestengt, etter indisier om at noen har tuklet med prøvene etter OL i Sotsji i den såkalte McLaren-rapporten. Dette er riktignok en helt annen sak med et langt mer alvorlig bakteppe enn for Therese Johaug, men frustrasjonen er den samme og hverken Legkov, Vylegzhanin eller Belov har avlagt posisitiv dopingprøve. Derfor trener også Norge sammen med Russland av og til, og Cramer roste det gode forholdet og måten russerne ble behandlet av de norske løperne. Særlig Martin Johnsrud Sundby fikk mye skryt.

– Vi har spesielt et godt forhold til Norge, fortalte den folkelige og sympatiske treneren, som også kjenner Fredrik Aukland svært godt fra deres felles tid på trenersiden i det sveitsiske langrennslandslaget. Cramer har vært landslagstrener i Sveits i til sammen 10 år.

Også den erfarne treneren var tydelig på at man må skille mellom bevisst juks og annet.

– Det er forskjell på å ta EPO og å bruke en leppekrem, utdypet Cramer, som også fortalte at Alexander Legkov hadde tatt av 5 kg som følge av den frustrerende situasjonen han har vært i, med mange måneders suspensjon uten noen avgjørelse eller rettssikkerhet.

-Det kunne like godt vært meg, sa VM-kongen Sergej Ustiugov etter femmilen og dedikerte medaljene fra VM til sine suspenderte kollegaer.

Marit Bjørgen synes dommen mot Johaug er tullete.

Mens Marit Bjørgen uttalte at hun gikk for Therese da hun vant 10km, og fikk selvsagt kritikk for det fra enkelte hold.

– Jeg synes det er tullete, rett og slett. Det er vanskelig å skjønne, har Bjørgen også sagt til NRK om dopingdommen mot Johaug.

Sakens kjerne burde være akkurat det Cramer sa.
Tror man på Johaugs forklaring, som er usedvanlig godt belyst og begrunnet, så er det trist for både rettssikkerhet og for langrennssporten at man ikke vil, eller evner bedre, å skille mellom bevisst juks og uforsiktig bruk av en leppemedisin, med så små doser at det overhodet ikke har noen prestasjonsfremmende effekt. 13 nanogram ville visstnok ikke engang blitt oppdaget for bare et par år siden.

Skipresident Erik Røste er som vanlig en smule forsiktig og diplomatisk i sin uttalelse:

– Vi er skuffet og føler med Therese som må leve i fortsatt uvisshet. Samtidig respekterer vi reglene og systemet der FIS og WADA står fritt til å anke, uttaler Røste ifølge NRK.

Joda, man må selvsagt forholde seg til regelverket, også for Therese Johaug. Derfor kan man forstå at hun har fått den straffen hun har fått på 13 måneder, om det føles aldri så urettferdig rent menneskelig. Men man kunne vel latt det bli med det? Å anke saken ytterligere synes både unødvendig og veldig feil.

Therese Johaug er jo ikke tatt i doping, slik blant annet noen svenske og utenlandske medier unyansert hevder. Å dope seg er å bevisst jukse, prøve å oppnå konkurransemessige fordeler ved bruk av forbudte stoffer. Det har Therese Johaug ikke gjort. Hun er tatt i å bryte dopingreglementet ved bruk av en salve mot en solbrent leppe. Det er ikke det samme! 

Therese Johaug

Så får vi bare håpe at Therese Johaug krummer nakken og kommer tilbake, også om OL i verste fall skulle ryke. Hun bør uansett fortsatt ha mange gode år foran seg i langrennssporet.

(Alle foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Sportsmanden.no 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -