BirkenLangrennSki Classics

Fantastisk dag i Birkebeinerrennet

Hvilken dag det ble! Og det etter at SkøyeBirken og TurBirken måtte avlyse på grunn av et forferdelig vær hele fredag. Fantastisk da å våkne til strålende sol fra enn skyfri himmel, og nesten vindstille – også det i sterk kontrast til dagen før.

Sportsmanden tok tempen på Birkebeinerrennet på løypens høyeste punkt, Midtfjell, samt i traseen videre mot Sjusjøen. Vi tok bilder, heiet, langet drikke og fikk med oss en flott hyllest til noen av Birkebeinerrennets grand old men og virkelige veteraner til slutt.

Vi formidler litt av inntrykkene våre fra dagen med noen bildereportasjer i kronologisk rekkefølge, og starter med eliteklassen for menn.

Man må tidlig opp om man skal gå Birken, men også om man skal ut i løypen for å heie. Vi rakk akkurat å installere oss på toppen av Midtfjellet da helikopterduren røpet at de første løperne nærmet seg løypens høyeste punkt, etter de lange og seige stigningene fra Kvarstad. For ikke mange år siden var det helt utenkelig for noen å stake opp disse bakkene på blanke ski. Nå gjør alle de beste og svært mange av mosjonistene det, tilsynelatende uten problemer.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Førstemann som dukket opp var ikke overraskende O2-snapperen Johan Hoel, mannen som innehar klatretrøyen i Ski Classics. Magnus Vesterheim var noen meter bak, og en trio med Andreas Nygård, Runar Skaug Mathisen og Thomas Ødegården like bak. Disse fem hadde en kjempeluke til resten av feltet.

Johan Hoel er ikke overraskende førstemann over løypens høyeste punkt på Midtfjell.

–Med Andreas Nygård i gruppen er dette avgjort, sa vi. Og der fikk vi selvsagt rett. Årets store løper Emil Persson, mannen som har vunnet 8 av 9 renn, sist i spurt mot nettopp Nygård i Vasaloppet, var nemlig hektet helt av.

Men moro at flere løpere som vanligvis ikke kjemper om seieren nå var med i tetkampen. Runar Skaug Mathisen hadde bestemt seg for å ligge på bakskiene til Nygård fra start, og fotfulgte fjorårsvinneren helt til målstreken til en velfortjent plass på pallen. Johan Hoel snek seg mellom dem og sikret dobbeltseier til Team Ragde Charge, på det som var teamsjef Anders Aukland sin siste Birkenkonkurranse som toppidrettsutøver, 50 år gammel! Legenden fra Tønsberg med fire Birkenseire avsluttet for øvrig som nummer 39, og ble etterpå lovet gratis start resten av livet av Birkensjefen Eirik Thorbjørnsen.

Magnus Vesterheim var andremann på toppen, og nummer fire i mål.
Fjorårets store løper Andreas Nygård har vist stadig bedre form, men seieren i Birken var faktisk årets første. Runar Skaug Mathisen (15) tar tredjeplassen, mens Thomas Ødegården (t.h.) også imponerte med femteplass.
Klikk på bildene under for større versjon.

Bilder: Frode Monsen / Sportsmanden.no

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Resultater

Fortsettelse følger med kvinnenes eliteklasse, samt egne stemningsrapporter fra Birken!

Astrid Øyre Slind jager Ida Dahl over toppen. Mer om kvinnenes eliteklasse her.Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -