BirkenLangrennTeam Sportsmanden

Siste Birkenvinner med festesmurning?

2022 var året da stakerevolusjonen kom for fullt helt opp til voksne veteranklasser, hevder Trond Olav Berg. Selv vant Birkeneksperten klasse M60-64 år på 3:04:55 med festesmurning. Kan dette ha vært siste gang det skjer?

Trond Olav Berg er kjent for sin eminente teknikk i god, gammeldags diagonalgang. Få går mer effektiv eller vakrere i lange, slakke motbakker enn superveteranen fra Rustad IL. Han minner om en kloning av Odd-Bjørn Hjelmeseth og Ivo Niskanen der han klyver bakkene med snert i frasparket. Klassikeren har sin egen filosofi om «bærekraftig trening», som stort sett bare består av rolige turer. I år hadde 61-åringen som er bosatt på Bøler, med Østmarka som nærmeste nabo, tatt dette til det ytterste. Kun rolige skiturer ga nemlig grunnlaget for den femte klasseseieren i Birken.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

–2022 markerer det året stakerevolusjonen kom for fullt helt opp til voksne veteranklasser. Jeg var eneste klassevinner under 70 år som gikk med feste i årets Birken. De to andre på pallen i min klasse – 60-64 år – staket på blanke ski, det gjorde også han som vant 65-69-årsklassen. Her snakker vi paradigmeskifte i langløp/turrenn, skriver Trond Olav Berg selv på sin egen facebookside, og forklarer nærmere om egen oppkjøring til årets renn:

TO STILARTER: Flere og flere velger å stake på blanke ski. Hans Christian Tungesvik fra Jardar IL (220) var trolig raskeste med festesmurning i Birken. Triatleten som vant Norseman Xtrem Triatlon i 2019 gikk på 2:48:09 og ble nummer 89 totalt.

– Grunnet store ryggproblemer har jeg vært veldig forsiktig med rulleski og staking de siste par årene. Jeg tok først fram rulleskiene sent på høsten, og da kun på grunn av akillesproblemer. Jeg har ikke kjørt en eneste stakeøkt på ski, har kun gått helt rolige turer med feste under skiene og podkaster i øret. Jeg har droppet de lengste «monsterturene» i år, og kuttet ut «bollestopp» på kafeer, men det er blitt bra med mil denne sesongen. Har ikke kjørt en eneste intervalløkt eller fartsøkning i vinter, 100 % av treningen har vært helt rolig og komfortabel. Birken var årets første skirenn, og første fartsøkning på ski siden 2019. Men det skal sies at jeg har deltatt i noen gate- og terrengløp sommerstid, og rulleskitester i motbakke til Tryvann med diagonalgang en gang i måneden fra mai til september.

Stakernes store festdag

Trond Olav Berg har mange sterke løp i Birkebeinerrennet. Særlig imponerte han som 57-åring i 2018 da han kom inn på topp 100-listen totalt, kun ble slått av Anders Aukland av alle norske menn over 40 år og selv blant annet slo Petter Northug:

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Trond Olav Berg, 57, banket Petter Northug i Birken

Trond Olav Berg passerer løypens høyeste punkt på Midfjellet i 2018.

Men selv om Berg altså gikk med festesmurning, så ble det mye staking likevel.

– Jeg er veldig fornøyd med å ha berget klasseseieren med feste under skiene på «stakernes store festdag», som Birken 2022 ble, på det ekstremt krevende føret. Det ble mye staking, og det kjentes faktisk greit. Jeg har jo fått staket mye, riktignok rolig, på langturene med feste. Smører Morten Tomter skal ha en veldig stor del av æren for at det gikk så bra. Han gjorde helt riktige vurderinger, og jeg hadde god nok gli til å henge med i stakingen. Det betyr mye for oppladningen å komme til ferdigsmurte ski og slippe smørestresset før start.

Raskeste med festesmurning

De som trolig gikk raskest med festesmurning var triatleten Hans Christian Tungesvik og veteranen Erling Christiansen fra Oppegård IL. I motsetning til Trond Olav Berg, smurte Christiansen skiene sine selv, og det med stort hell. Med den sterke tiden 2:51:44 kom Erling på pallen som tredjemann og beste nordmann i klasse M40-44 år, kun slått av to tsjekkere. Fra før har Christiansen vært innom alle tre trinnene på seierspallen, men det er noen år siden forrige gang. Og selv om det ble fullklaff både med ski og løpet, innrømmer den travle småbarnsfaren at skipreppingen og forberedelsene tar mye energi i forkant.

– Jeg opplevde både logistikk-stress og smørestress, men traff faktisk på festesmurningen. Smurte selv helt frem til 5 minutter før start, og måtte åpne veldig rolig for å få stresset ut av kroppen. Første gang jeg har hatt feste hele veien – til og med under kraftlinjene! Hadde jeg prioritert staking i treningen ville det gått fortere, men fordi det meste av treningen skjer i diagonalgang på raske turer rundt en time måtte det bli diagonal også i Birken, forteller Christiansen.

Treningene skiller seg altså ganske mye fra Trond Olav Berg sine økter, men som så ofte ellers er det flere veier som fører til Rom.

På pallen. Erling A. Christiansen fra Oppegård IL ble nummer 3 i M40-44 og nummer 112 i Eliteklassen med 2.51.44. Han har både 1., 2. og 3.plass fra før, men sist gang på pallen i klassen var tilbake i 2009. Erling som også er med i Team Sportsmanden så sprek ut her og tok seg tid til en hilsen til fotografen.

Egen stilart?

Selv om Berg og Christiansen er to sjeldne unntak for at man fortsatt kan hevde seg i toppen av Birken i sine aldersklasser uten å stake på blanke ski, er kanskje tiden moden for å innføre en tredje stilart i langrenn? Å dunke rundt mil eller mil på blanke ski er blitt gjengangeren for svært mange ivrige langrennsmosjonister, også godt opp i årene. Det er en helt annen greie enn å gå gammeldags klassisk langrenn med festesmurning. Ja, om det ikke er en annen idrett, så er det definitivt en annen stilart som etter hvert ikke er helt sammenlignbar. Langrenn blir litt som i svømming, der fristil i begge tilfeller er det klart raskeste. Men i svømming konkurrerer man også i bryst, butterfly og rygg. Så kanskje tiden er inne til å vurdere egne konkurranser også for staking og for klassisk med festesmurning?

Inntil det eventuelt skulle skje, blir det nok sjeldnere og sjeldnere å se fremtidige klassevinnere i Birken med festesmurning.

Erling Christiansen (t.v.) og Trond Olav Berg er begge med i Team Sportsmanden. Kanskje det var her,
under den tradisjonsrike langturen Lyseren Rundt i fjor sommer, at de to la en plan for Birkebeinerrennet?

Team Sportsmanden i Birken

Foruten de to nevnte, var det flere av Team Sportsmandens medlemmer som var i aksjon i Birkebeinerrennet, enten for teamet eller for klubbene sine. Raskest var Ivar Andre Ryttervold, som med knallsterke 2:44:40 ble nummer 79 på ny pers – med blanke ski. Meget sterkt av det tidligere stortalentet som nå for lengst har lagt opp satsingen og jobber fulltid, men som likevel legger ned rundt 500 treningstimer i året.

Sebastian Bø debuterte for Team Sportsmanden og i Birken med gode 3:55:25.

– Det gikk greit frem til Kvarstad, men jeg hadde null feste opp til Midtfjell og var helt ferdig i armene – så da ble det bare å karre seg i mål, fortalte han etterpå.

Charles Granquist var også som vanlig på plass og gikk på 3:45:19 i klasse M50-54 år.

Harald Ringen var strålende fornøyd etter sin beste Birken-plassering med 18.plass i klasse M55-59 år på 3:24:35, mens Tore Bjerkrheim ble nummer 35 i samme klasse med 3:31:36. Mens Harald gikk på blanke ski, gikk Tore med festesmurning – men som svært mange andre slet også han litt med dårlig feste.

Superveteran Vidar Ellefsen gikk på 4.08:33 og ble nr 67 i klasse M60-64 år.

Knallsterk innsats av Ivar Andre Ryttervold i Birken! Flere år etter at det tidligere stortalentet la opp etter mye skader og sykdom, imponerte løperen fra Åsen IL med 79.plass på 2.44.40. Kun drøye 14 minutter bak vinneren og foran en rekke aktive løpere.
Allsidige Vidar Ellefsen legger ned utallige treningstimer fra hytten på Sjusjøen og kjenner løypene ut og inn. Terje Bjerkrheim (t.v.) nøyde seg med å heie denne gangen.
FEST: Enorm stemning langs løypen ved Sjusjøen. Vidar Ellefsen passerer både norske og ett svensk flagg.
FORNØYD: Harald Ringen har trent mye staking de siste sesongene og fikk valuta for innsatsen i år. Her på rolig restitusjonstur dagen derpå.
PÅ HJEMMEBANE: Ihuga Birken-entusiast, supermosjonist og loklaredaktør i Kondis Rolf Bakken (t.h.) passerer Team Bjerkrheim sin heiagjeng. Med leilighet et steinkast unna, er Sjusjøen Rolf sitt andre hjem. Rolf gikk på nye ski med festesmurning, men med dårlig feste ble det likevel mye staking og i bloggen sin reflekterer han over det samme temaet, staking på blanke ski vs. festesmurning. Men med 3:50:02 i klasse M60-64 år og 34.plass fikk veteranen sin beste plassering med rekordstor avstand ned til merkekravet.

Alle resultater

Reportasje og alle bilder: Frode Monsen / Sportsmanden.no


Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -