BirkenLangrennSki Classics

Folkefest da Birkebeinerrennet var tilbake

Endelig kunne Birken igjen by opp til dans. Og skifest, det ble det virkelig!

For da samfunnet brått og brutalt ble stengt ned i mars 2020, var Birkebeinerrennet ett av de aller første «ofrene». Det tradisjonsrike rennet ble avlyst, og det samme gjentok seg i 2021. Men i år var det endelig duket for stort og etterlengtet comeback. Og selv om ikke alle helt kjente sin besøkelsestid – 5378 påmeldte til selve Birkebeinerrennet på lørdag er langt unna tidligere tider – så var dette en veldig god start på veien tilbake, både for Birken og for alle langrennsmosjonistene.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Og publikum stilte opp i et antall som trolig ikke stod tilbake for noe. Makan til stemning langs løypen i området ved Sjusjøen, der Sportsmanden tok temperaturen, det kunne hverken de faste tilskuerne eller ihuga birkebeinere huske å ha opplevd. Det var nok flere tusen tilskuere bare i dette området, noe som ga slitne løpere nye krefter og nytt mot før den siste etappen til Lillehammer.

PÅSKESTEMNING: Tilskuerne koste seg langs løypen mens birkebeinerne slet seg frem de 54 kilometerne fra Rena til Lillehammer. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Andreas Nygård er langløpskongen

Og hva med selve rennet da? Det ble også meget bra. Ja, startfeltet i eliteklassene var ett av tidenes tøffeste, siden mange av langrennsstjernene kunne stille til start etter at den planlagte verdenscupavslutningen i Russland var avlyst. Dermed lå det an til svært spennende dueller mellom langløperne og langrennsløperne, som vi skrev i forhåndsreportasjen.

Og vi traff blink ganske godt med våre forhåndstips. Vasaloppvinner Andreas Nygård viste igjen uimotståelige spurtegenskaper og er blitt en slags langløpernes svar på Petter Northug eller Johannes Høsflot Klæbo. Nok en gang ble de beste svenske spurtkanonene Max Novak og Emil Persson henvist til andre- og tredjeplass, mens femmilsvinner fra Kollen Martin Løwstrøm Nyenget måtte nøye seg med den «sure» fjerdeplassen.

Det var et stort felt som kom samlet til Sjusjøen. Og som så ofte før når det blir massespurt, så er karen i den gule ledertrøyen, Andreas Nygård, vanskelig å hanskes med.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Intens duell mellom langrennsdronningen og langløpsdronningen

Enda mer spennende var det hvem som skulle ta seieren hos kvinnene, der det ble en gigantgisk duell mellom Therese Johaug og Astrid Øyre Slind.

Johaug var nesten alles favoritt i kraft av sin utrolige kapasitet og fantastiske sesong, selv om vi tippet at hun ikke ville vinne med blanke ski. Og Vasaloppvinner Astrid Øyre Slind ville vise at langløperne ikke holder noe dårlig nivå, slik enkelte har hevdet. Så de vi snakket med etterpå synes det var moro at det var langløperen som til slutt viste seg sterkest i sin en lekegrind og henviste langrennsdronningen Therese Johaug til en sjelden andreplass. Dog skilte det kun ett sekund mellom dem.

Astrid, som selv har tapt mange spurter i langløpscupn, var likevel strået hvassere enn Therese inne på Birkebeineren Skistadion og kunne både stolt og glad juble for seieren.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

– Nå kan vi legge den debatten død! sa Øyre Slind til media med henvisning til nivået.

– Jeg har aldri sagt at nivået er dårlig. Og jeg er superfornøyd! repliserte Therese Johaug. Og mente det nok. For hun bestemte seg for å stake på blanke ski først fredag kveld.

SUPERDIUELLEN: Astrid Øyre Slind i velkjent stil med korte ermer, viste seg knallsterk og avgjorde duellen mot Therese Johaug, i rygg her i Team Ragde Charge sin drakt. Imponerende løp også av Emilie Fleten som hang på som en klegg helt til Sjusjøen.
Foto. Frode Monsen / Sportsmanden.no

Og smøreforholdene var ikke de letteste. Noe som nok illustreres godt av at en så sterk klassiskløper som Heidi Weng, med sin kanskje største styrke i bakkene, som det er mange av i Birken, kom i mål over 11 minutter bak de tre på pallen. Heidi slet nok med litt dårlig feste.

Ingen tvil om at Heidi Weng gikk med festesmurning. Hun endte på 9.plass, men avstanden til vinneren var hele 11:45.

Stor kred også til Emilie Fleten. Hun tar stadig nye steg og holdt følge med Astrid og Therese i nesten 54 kilometer og var bare 26 sekunder bak i mål til soleklar pallplass.

Verdt å merke seg er også at både Astrid Øyre Slind og Andreas Nygård altså klarte samme sjeldne bragd; å vinne Vasaloppet og Birken det samme året! Gratulerer til begge!

Resultater

Noen flere høydepunkter

Marit Bjørgen ble nummer 5, etter å ha tapt duellen med Britta Johansson Norgren med samme antall sekunder. Avstanden til Astrid Øyre Lind var 3:13.
Knallsterk innsats av Ivar Andre Ryttervold i Birken! Flere år etter at det tidligere stortalentet la opp etter mye skader og sykdom, imponerte løperen fra Åsen IL med 79.plass på 2.44.40. Kun drøye 14 minutter bak vinneren og foran en rekke aktive løpere.
På pallen. Den sterke veteranen Erling A. Christiansen fra Oppegård IL ble nummer 3 i M40-44 og nummer 112 i Eliteklassen med 2.51.44. Han har både 1., 2. og 3.plass fra før, men sist gang på pallen i klassen var tilbake i 2009. Erling som også er med i Team Sportsmanden så sprek ut her og tok seg tid til en hilsen til fotografen.
TEAM BJERKRHEIM er alltid på plass, både langs løypen som særdeles entusiastiske tilskuere – og i løypen. Denne gangen var det kun Birkenlegenden Tore Bjerkrheim som stilte til start. Men så er ikke dette hvem som helst i Birkensanmmenheng. Han kniver med Ragnhild Bolstad om å nå 100 merker i Bikren. Begge har fortsatt tatt merke i samtlige konkurranser på ski, sykkel eller løping. Med tiden 3:31:36 ble Tore Bjerkheim nummer 35 i klasse M55-59 år. Ragnhild Bolstad var like bak i sporet, og med 3:36:38 vant hun klasse K55-59 år.
Les om Kappløpet til 100 Birken-merker her.
Knut Vala fra Rustad IL er en annen Birken-legende som alltid stiller i klasse FHM.
TRØKK: Stemningen var til å ta og føle på ved Sjusjøen. Like etter Red Bull-portalen bærer det utfor og siste etappe til Lillehammer.

Tekst og bilder: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Artikkelen oppdateres…

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -