BirkenLangrennSki Classics

Mot sol og spennende dueller i Birken

Det er duket for litt ekstra spenning i Birkebeinerrennet i år. Siden verdenscupen ble avsluttet i Falun forrige helg, en uke før planlagt etter at rennene som skulle gått i Russland denne helgen er avlyst, har langrennseliten plutselig anledning til å delta i det tradisjonsrike turrennet, og ta kampen opp mot langløpsekspertene i Ski Classics.

På kvinnesiden er det dermed duket for enda et avslutningsrenn for Therese Johaug, som stiller til start. Hardeste utfordrer blir kanskje Vasaloppvinner Astrid Øyre Slind, som er i storform. Marit Bjørgen er klar, og også Heidi Weng er påmeldt, i tillegg til de sterke svenske langløpsstjernene.

Therese Johaug vurderer overraskende nok å gå på blanke ski. Hun vant jo klart på en tid som fortsatt er løyperekord i 2015, og med sin unike kapasitet skal stakespesialistene få kjørt seg skikkelig i de mange motbakkene i Birken. Og Johaug er jo ingen ekspert på staking, så velger hun likevel å gå på blanke ski, tviler vi på at det blir seier.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Therese Johaug har gått Birken en gang før, i 2015, da hun vant på ny løyperekord.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

På herresiden blir det interessant å se hva Kolllens femmilsvinner Martin Løwstrøm Nyenget og vinneren av 15 km i Falun, Didrik Tønseth, kan klare mot langløpseliten med Vasaloppvinner Andreas Nygård i spissen. En ting er i hvert fall ganske sikkert; skal Nygård slås, må han være ristet av før innspurten, noe som kan bli svært vanskelig. Spennende blir det også å se hva Martin Johnsrud Sundby kan klare. Den tidligere Birkenvinneren har jo i år gått mange av langløpene, så kanskje kan veteranen være en outsider helt i tetkampen. Kanskje kan også de svenske landslagsløperne med Jens Burmann i spissen blande seg inn i tetstriden.

Martin Johsrud Sundby var på høyden av karrieren da han her i 2015 ble slått av Petter Eliassen med blanke ski. Året etter fikk Martin revansje, da hadde han trent ekstra mye staking og stilte selv med blanke ski. Det gjør han garantert på lørdag også.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no


Ifølge Birken er det bekreftet at blant annet følgende stiller i Birken:

 • Therese Johaug
 • Marit Bjørgen
 • Martin Johnsrud Sundby
 • Martin Løwstrøm Nyenget
 • Didrik Tønseth
 • Andrew Musgrave
 • Scott Patterson
 • William Poromaa
 • James Clugnet
 • Heidi Weng
 • Tiril Udnes Weng
 • Ragnhild Haga
 • Oskar Svensson
 • Jens Burmann
 • Mikael Gunnulfsen.
 • Rosie Frankowski
 • Rosie Brennan
 • Øystein «Pølsa» Pettersen
 • Andreas Nygaard

Med over 1000 utenlandske løpere fra 40 nasjoner til start, og helt sikkert massevis av tilskuere langs løypen i det fine været, ligger det an til å bli en skikkelig folkefest.

En annen spennende faktor kan bli føret. I hvert fall for hordene av mosjonister som ikke skal stake på blanke ski. Det er nemlig meldt sol og mildvær på lørdag.

Ved start på Rena er det meldt 0 grader klokken 08, men allerede en time senere skal det være tre plussgrader og tiltakende sol. På Sjusjøen er det meldt 0 grader klokken 10 og pluss 4 klokken 12. Mens det i målområdet på Lillehammer er meldt hele 8 plussgrader fra kl 13. Så smøreforholdene ser ut til å kunne bli relativt krevende.

Men med sol og lite vind ligger det an til å bli en fantastisk tur over fjellet, omtrent som på forsidebildet for et par uker siden, som viser de siste kneikene opp til Birkebeinerrennets høyeste punkt på Midtfjell, badet i strålende sol. (Foto: Frode Monsen).

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Se tidligere reportasjer fra Birken på Sportsmanden.

Alt du som deltaker trenger å vite om Birken finner du her.

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -