DanmarkUltraløp

Sebastian Håkansson 10 sekunder fra norsk rekord på 50 km i Viborg – Mads Berge sikret dobbeltseier

Det ble dobbelt norsk i Danmark da Viborg 50 km ble arrangert lørdag 12.mars. Eller dobbeltseier til den lille bygden Høydalsmo i Telemark! De to kameratene Sebastian Conrad Håkansson og Mads Berge knallet nemlig begge til med supertider. Håkansson var kun fattige 10 sekunder fra å sette norsk rekord!

Norgesrekorden til Magnus Erstad på 2:55:08 fra Jessheim Vintermaraton i høst overlevde imidlertid med et nødskrik. Med med vinnertiden 2:55:18 under langt fra ideelle forhold, løp Håkansson den nest raskeste 50 km noensinne av en norsk løper, nesten 3 1/2 minutt raskere enn den forrige Norgesrekorden til Jarle Risa fra 2013.

Vi vet hva karen fra Svorkmo NOI er kapabel til, så etter å ha sett innlegget på Strava måtte vi nesten høre litt mer om løpet.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

– Takk for det! sier Sebastian selv da vi gratulerte med et superløp.

VANT: Sebastian Håkansson stormer over mål i Viborg. Foto: Arrangøren
Forsidebildet er fra tidligere seier i Oslotrippelen (Foto: Frode Monsen/Sportsmanden.no)

Håkansson var veldig glad for å få en bekreftelse på at formen er meget god, men innrømmet at det naturlig nok var litt blandete følelser etterpå. Han forteller:

– Starten gikk fint og det føltes lett lenge, men etter 4 (av 8,75 runder) så drar vinden seg kraftig til og det kommer en del kraftige vindkast som nesten gjør at man stopper opp i perioder. Det gjorde at jeg tapte litt ekstra tid på hver runde. Og sammen med et dostopp og en del turgåere i løypa, så kan vi vel si at det gikk litt mer enn 10 sekunder tapt der. Følte nemlig ikke at jeg gikk på noen stor fysisk smell selv om man selvfølgelig blir sliten mot slutten. Hovedgrunnen til at det gikk saktere andre halvdel må tillegges vindforholdene. Men får være fornøyd med et godt løp og god form. Spesielt når hele løpet gjøres alene. Men sitter likevel igjen med en litt bitter følelse når det er så lite som skiller fra rekorden. Kan ikke legge skjul på det.

Men en liten skuffelse ble raskt til glede da kameraten Mads Berge kjempet seg mot mål ikke mange minutter senere. I motsetning til Sebastian Håkansson, er Mads Berge et ubeskrevet blad innen ultraløping. Men den allsidige kråkstingen fra Team Sportsmanden som representerte Høydalsmo IL har gjort stadige og bemerkelsesverdige fremskritt de siste årene, med 40.plass på 2:29:32 i Paris Marathon i høst og 22.plass med 1:11:04 på halvmaraton i Oslo i fjor som foreløpige høydepunkter. I sistnevnte løp ble for øvrig Håkansson nummer 6 på ny pers: 1:07:58.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

I MÅL: Mads Berge har kun et par meter igjen av sin første 50 km.
Foto: Arrangøren

INNSPURTEN: Mads Berge tar ut sine siste krefter.
Video: Sebastian Håkansson


Dette var Mads Berge sin debut som ultraløper, men en uventet skade gjorde at det ble enda tøffere enn ventet:

– Jeg hadde egentlig forventet å løpe på 3.40 tempo, noe som ville gi cirka 3 timer og 3 minutter. Men jeg klarte å få en kink i nakken dagen før, så jeg klarte nesten ikke å bevege nakken på fredag. Da var jeg plutselig usikker på om jeg kunne fullføre og eventuelt å starte.

Men Mads Berge både startet og fullførte på imponerende 3:07:28. Kun seks norske menn har løpt raskere enn debutanten. Firkløveret Magnus Erstad, Sebastian Håkansson, Jarle Risa og Magnus Warvik har løpt under den magiske 3-timer grensen. I tillegg har Svein Ove Risa og Inge Hasund også løpt raskere enn Berge, ifølge Kondis.

Men trolig har Berge mer inne på denne distansen. Ikke minst når han får løpt litt mer spesifikke treningsøkter.

– Jeg har hatt tre raske økter på asfalt etter jul. Sånn er det å bo på fjellet!

Gutta på tur

Uansett utrolig sterkt levert av de to kameratene fra henholdsvis Drammen og Kråkstad, som ble gode kamerater da de begge studerte fysioterapi, og som nå altså har «funnet hverandre igjen» i Høydalsmo i Telemark.

Noen bilder av løpets vinner rakk de imidlertid ikke å ta.

– Nei, vi måtte dra med en gang etter løpet for å rekke båten, avslutter Mads.

Resultater Viborg 50 km


Sportsmanden.no


Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -