LangrennOppegårdTurrenn

Tøffe tak i tåken i Sjusjøen Skimarathon

Tobias Gomo vant – Thomas Gifstad tilbake

Flere fra Oppegård deltok i nyskapningen Sjusjøen Skimarathon, som ble arrangert på lørdag. Tobias Gomo var aller best på halvmaraton i klassisk stil!  

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Sjusjøen Skimarathon er nytt av året, men er egentlig et gammelt tradisjonsrikt renn i ny drakt. Søre Ål runden er arrangert over 30 ganger. Etter fallende deltakerantall over mange år, flyttet de for to år siden rennet fra Lillehammer-området og til fjells til Sjusjøen. Foran årets renn ble det tatt enda et grep, da man endret navn og la om til maratondistanser. Det ble umiddelbar suksess og en mangeårig fallende trend ble snudd tvert om. Hele 754 fullførte en av distansene halvmaraton eller maraton enten i klassisk eller fristil, en tredobling av fjorårets antall! Og det til tross for at det var et skikkelig ruskevær under lørdagens renn.

TILBAKE I MANESJEN: Thomas Gifstad ser ut til å være glad for å være tilbake etter en trøblete periode, der han her passerer halvveis på 16.plass. På forsidebildet ligger han nest bakerst i den lange rekken med løpere som jakter teten. Svein Odland, nummer to i rekken på forsidebildet, hentet inn alle unntatt vinneren Jørgen Lippert.
(Foto: Frode Monsen / sportsmanden.no)

Unge Tobias Gomo aller best

Tobias Gomo var altså aller best av de 64 som startet på 21,1 km klassisk. Junioren vant overlegent på 1.13.39, over tre og et halvt minutt foran andremann! Halvmaratondistansen var særlig rettet mot ungdommen, og de tre beste var alle juniorer i klasse M15-20 år. I andre enden av resultatlisten finner vi Jens Madsen fra Kolbotn, som ble nummer 61 på 2.24.02 i de krevende forholdene. 

For etter at det fredag kveld var et helt fantastisk vær på Sjusjøen med et par minusgrader, vindstille og tilnærmet fullmåne, slo det i løpet av natten brått om da uværet kom både tidligere og mye kraftigere enn meldt. Med vind på 10-12 meter per sekund, snødrev og tåke, var det ikke alltid like lett å ta seg frem i de delvis gjenblåste sporene. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

– I en periode der, så tenkte jeg at jeg kanskje blir meldt savnet på dette fjellet. Så ikke «en dritt», fortalte en av deltakerne etterpå, Kari Øvsthus, som tross problemer med sikten endte som femte beste kvinne på hoveddistansen 42,2 km klassisk, som ble vunnet av landslagsløper Lotta Udnes Weng fra Nes Ski. Litt lenger nede på listen finner vi Stina Elise Gjøen Simensen fra Trollåsen, som kom seg gjennom løypen på tre timer og 52 minutter til 64.plass av 85 kvinner og 7.plass i klasse K26-30 år. 

Endelig tilbake i sporet

Hoveddtyngden av løpere deltok på klassisk maraton for menn, der hele 499 stilte til start i snøføyken. Gledelig å se at Thomas Gifstad fra Rustad IL var tilbake i manesjen. Vi har tidligere omtalt mareritt-sesongen med alle skade- og sykdomsproblemene han har slitt med i år, men nå var friskusen fra Oppegård syd endelig tilbake. På blanke ski staket han seg gjennom hele traseen på akkurat to timer og 12 minutter og i mål hadde han kun åtte mann foran seg.

Jørgen Lippert fra Trøsken IL var aller raskest og vant på 2.09.48. 

Stilstudie av Thomas Gifstad

Flere fra Oppegård som hevdet seg

Terje Gomo fra Oppegård IL, far til Tobias, gjorde det også meget bra med 52.plass totalt og 5.plass i klasse M51-55 år på 2.25.10.

Og klubbkameraten Karl-Olaf Høntorp ble nummer ni i klassen under på 2.32.29, til 92.plass totalt. 

STERK: Terje Gomo i et fargerikt beite i blå drakt, nest bakerst i denne kvintetten.
(Foto: Frode Monsen / sportsmanden.no)

Stilstudie av Karl-Olaf Høntorp

BLID: Det var ikke så mange av løperne som smilte til fotografen i det sure været. Karl-Olaf Høntorp så imidlertid ut til å være i godt humør der han passerte halvveis.
(Foto: Frode Monsen / sportsmanden.no)

Handikaputøver Eirik Bye imponerte

Svaksynte Eirik Bye, Oppegård IL sin gull- og bronsevinner fra fjorårets Para-VM, hevdet seg også som vanlig med bravur – blant de funksjonsfriske! Med imponerende 2.34.27 ble han nummer 114 og hadde hele 385 menn bak seg på resultatlisten!

Les også: Eirik Bye vant gull og bronse i Para-VM!

En så sterk løper som Harald Ringen fra Myrvoll, som går for Rustad IL, måtte også se seg slått av vår para-stjerne. Men Ringens tid på 2.39.08 ga en fin 12.plass av 47 startende i klasse M56-60 år. Og på 186.plass finner vi enda en løper fra Oppegård IL; Svein Erik Sandsnes gikk inn på 2.45.26, en meget bra tid det også i de tøffe forholdene.

Også på den siste distansen, 21,1 km fri, finner vi en løper fra Oppegård. Knut Lyngar representerer riktignok også naboklubben Rustad IL, men fullførte distansen på 1.24.45 til 28.plass av de 53 startende i det som altså ble en stor suksess for et gammelt renn i ny drakt.  

Stilstudie av Harald Ringen

PÅ HJEMMEBANE: Harald Ringen gjorde et nytt solid renn. Han deltok også i Stenfjellrunden for et par uker siden. Med hytte på Sjusjøen er Sjusjøen Skimarathon en perfekt oppkjøring mot Birkebeinerrennet om en drøy måned.
(Foto: Frode Monsen / sportsmanden.no)

Se også hovedreportasjen med bilder og resultater:

Sjusjøen Skimarathon med suksess i vind og tåke

Les også forrige ukes lokale langrenns-sak:

Anikken Gjerde Alnæs med beste lokale NM-innsats siden Lars Erik Eriksen

– – –

Sportsmanden i Oppegård Avis:

Sportsmanden skriver en ukentlig side om lokal kondisjonsidrett i papiravisen Oppegård Avis, som distribueres til alle husstander i kommunen en gang i uken. Artikkelen over kommer på trykk i uke 7 – 13.februar 2020.  

(Fra 1.1.2020 har Oppegård kommune og Ski kommune slått seg sammen til Nordre Follo kommune, men Oppegård Avis fortsetter som lokalavis som før.)

Alle reportasjene til Sportsmanden i Oppegård Avis kan du lese her. 

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -