LangrennOppegård

Beste lokale NM-innsats siden Lars Erik Eriksen

Anikken Gjerde Alnæs tar stadig nye steg

I helgen ble Norgesmesterskapet i langrenn arrangert på Konnerud utenfor Drammen. Ikke siden Lars Erik Eriksen herjet på 80-tallet, har en utøver bosatt i Oppegård hevdet seg så bra i NM som Anikken Gjerde Alnæs gjorde i helgen. 

Langrennsløperen fra Rustad IL tar stadig nye steg på vei mot Norgestoppen. På fredagens sprint gjorde hun sine saker utmerket med 7.plass, bare noen hundredeler fra å nå finalen etter en heroisk innspurt på oppløpssiden. Men hun bommet litt i en av de siste svingene og dermed det ble akkurat litt for langt frem, etter femte beste tid i prologen.

– Sprinten var bra uten at jeg hadde den beste følelsen. Jeg traff ikke helt teknisk og fant aldri en god flyt i heatene, forteller Anikken selv. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
IMPONERTE: Anikken Gjerde Alnæs underveis på 15 km klassisk.
På forsidebildet er hun klar til start i kvartfinalen på sprinten i blå drakt.
Begge bilder: Svein Hagen

Best fornøyd med 15 kilometeren

Dagen etterpå stilte hun til start på 15 km klassisk fellesstart, og her imponerte jenta som er fra Frogner i Akershus enda mer. 13.plass i mål, drøye to og et halvt minutt bak verdens desidert beste langrennsløper Therese Johaug vitner om at kapasiteten på de lengre distansene er bedre enn noen gang og at Anikken har tatt nye store steg som langrennsløper. Noe av fremgangen kan nok tilskrives fjorårets deltakelse i langløpscupen Ski Classics. De lange, seige rennene der med nesten bare staking, har nok både herdet og styrket Gjerde Alnæs, noe hun viste allerede da hun vant det 23 kilometer lange Romjulsrennet på Sjusjøen på ny løyperekord i starten av sesongen. 

Se også: Stian Hoelgaard og Anikken Gjerde Alnæs vant Romjulsrennet på Sjusjøen

– Jeg er uten tvil mest fornøyd med 15km klassisk i NM, da jeg sleit med å være topp 30 i distanserenn i fjor og har nå blitt bedre og bedre på distanse bare de siste ukene, sier  Anikken. 

I godt driv på 15 km i NM. Foto: Svein Hagen

Stafett-uhell med stavbrekk

På søndagens stafett stilte Gjerde Alnæs på 1.etappe for Rustad IL, men her ble dessverre løpet litt ødelagt nesten før det var begynt, etter en svært uheldig start.

– Jeg ønsket også å vise frem Rustad drakta på stafetten, men etter en kræsj etter 500m og knekt stav var jeg sist i feltet i det smaleste partiet. Da ble det et evig jag for å forsere 60-70 lag og hente inn teten, forklarer Anikken.

Flere lokale helter

Så vidt vi vet må helgens innsats være den beste lokale NM-innsatsen siden Kolbotn-gutten Lars Erik Eriksen herjet på 1980-tallet, kronet med Kongepokalen i 1983 etter å ha vunnet både 15 km og 30 km. Året etterpå ble Eriksen også Norgesmester på femmilen og fikk også den høythengende Holmenkollmedaljen.  

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Av andre lokale utøvere har vi ikke glemt Arne Post, som overrasket med 4.plass på 30 km med skibytte i NM i 2011. Arne har jo i alle år løpt for Oppegård IL og løper fortsatt Holmenkollstafetten for vårt friidrettslag. Men i langrennssammenheng gikk Langhusgutten for Kjelsås. Arne fikk også to fjerdeplasser i stafett-NM for Kjelsås, ble nummer 3 sammenlagt i Norgescupen i 2010 og vant Holmenkollen Skimaraton hele fire ganger, sist så sent som i 2016.

Arne Post i Holmenkollmarsjen – senere omdøpt til Holmenkollen Skimaraton – i 2015.
Foto: Froide Monsen / Sportsmanden.no

Tilbakeblikk: Kem e Kongen av Nordmarka? Kan eksperten Arne Post ta opp kampen mot landslagsløperne?

Vi nevner gjerne også at Siggerud-gutten Martin Løwstrøm Nyenget tok en imponerende bronsemedalje på lørdagens 30 km på Konnerud etter et strålende løp, og var med på sølvlaget til Lillehammer Skiklub på søndagens stafett – men både Post og Nyenget er altså fra tidligere Ski kommune. 

– – –

Sportsmanden i Oppegård Avis:

Sportsmanden skriver en ukentlig side om lokal kondisjonsidrett i papiravisen Oppegård Avis, som distribueres til alle husstander i kommunen en gang i uken. Artikkelen over kommer på trykk i en litt forkortet versjon uke 6 – 6.februar 2020. 

(Fra 1.1.2020 har Oppegård kommune og Ski kommune slått seg sammen til Nordre Follo kommune, men Oppegård Avis fortsetter som lokalavis som før.)

Alle reportasjene til Sportsmanden i Oppegård Avis kan du lese her. 

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -