LangrennTurrenn

Klart for et stjernespekket felt i Holmenkollmarsjen

Kan eksperten Post ta opp kampen mot landslagsløperne ? 

I morgen er det klart for vinterens årlige langrennsfest i Nordmarka – Holmenkollmarsjen – som ble arrangert første gang i 1974. Og siden det bare er halvannen uke til VM i Falun starter og det ikke er noe verdenscuprenn i helgen, så er det et usedvanlig sterkt felt som stiller til start i årets renn.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Flere av de VM-uttatte løperne som ikke er i høyden for å forberede seg til mesterskapet, tar nemlig Holmenkollmarsjen som en fin oppkjøring mot VM. Både Martin Johsrud Sundny, Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug, Sjur Røthe og Chris Jespersen stiller til start, i tillegg til landslagsløper og vinner av Holmenkollmarsjen for to år tilbake, Eldar Rønning. Etter å ha blitt vraket fra VM-laget, vil det nok smake ekstra godt med en seier i morgen for Eldar.

Kem e Kongen? 

Men Kongen av Nordmarka de siste årene er ingen av landslagsløperne, men derimot «mosjonisten» Arne Post. Den sindige og sympatiske karen fra Langhus i Ski har nemlig vunnet Holmenkollmarsjen tre av de fire siste årene og han håper å hevde seg i teten også i år.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
HKmarsjen2014-Post1
En svært glad Arne Post tok tilbake tronen i fjor og har vunnet Holmenkollmarsjen tre av de fire siste årene. Men det skal nok bli svært tøft å forsvare seieren i morgen (Foto: Arrangørens hjemmesider)

– Ambisjonen er å kjempe om seieren igjen! Jeg bryr meg ikke så veldig mye om tid, men skal prøve å holde det rundt 2:32 som vel var tiden jeg gikk på i fjor, fotalte Post til arrangøren Skiforeningen litt tidligere i vinter. Det var trolig før landslagsløperne meldte sin ankomst i rekke og rad.

Men Arne Post trives svært godt i de harde løypene i Nordmarka. Han er en «god, gammeldags langrennsløper» som er best i harde klassiskløyper med mye diagonalgang. Post har også hatt en oppsiktsvekkende sterk sesong, etter å ha lagt et godt grunnlag med mye trening i juleferien.

– Jeg har brukt juleferien godt. Da fikk jeg trent mye mengde med lange, gode økter. Det er godt å få lagt ned mye trening når jeg har tid og mulighet. Når ferien er over og hverdagen er i gang har jeg trent korte, hardere økter. Nå flyter jeg litt på det jeg fikk lagt ned i ferien, fortalte Post, som blant annet hadde en treningstur på over syv mil.

Arne Post viste også solid form da han i januar tok en sterk 10.plass i La Diagonela i Swix Ski Classics, i løpet som Øystein Pettersen vant etter at den svenske lederen Bill Impola gikk feil like før innspurten. Og etter å ha vært litt syk uken før NM, tok Post en sterk 21.plass på skiathlon og gikk Kjelsås inn til 5.plass med sisteetappen på stafetten.

Spennende blir det også å se om Martin Johsrud Sundby begynner å finne tilbake til godformen, etter at han brøt skiathlon under NM med en kropp som ikke fungerte.

– Ja, jeg er bekymret, sa Martin til NRK like etterpå, men i går var bekymringen heldigvis som blåst bort og Johsrud Sundby virket positiv og avslappet igjen. Aller hardest i mot i morgen blir trolig klassisk-eleganten Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug, de to som Petter Northug allerede har utpekt til å gå de to første etappene på det norske stafettlaget i VM.

Men dronningen av Nordmarka heter Solfrid Braathen… 

HKmarsjen2013_Braathen2
Dronningen av Holmenkollmarsjen på denne siden av 2000-tallet er utvilsomt Solfrid Braathen. I morgen går hun for sin femte seier. Her etter sin fjerde seier i 2013. (Foto: Arrangøren)

På damesiden er det kun Astrid Uhrenholdt Jacobsen som stiller til start av de VM-uttatte løperne, og da på den kortere 25-kilometeren, som har blitt arrangert de siste årene. Der blir hun klar favoritt, mens det er en ikke fullt så kjent løper som er «dronningen av Nordmarka». Solfrid Braathen har nemlig vunnet den fulle Holmenkollmarsjen hele fire ganger og hun er nok svært lysten på å ta sin femte seier og tangere Elin Bakk Antonsen, som hadde fem seire på 80- og 90-tallet. Braathen vant sist for to år siden etter en rå opphenting. I fjor vant Inger Liv Bjerkreim Nilsen, og av tidligere vinnere finner vi også Therese Johaug tilbake i 2007 og årets vinner av Romjulsrennet, Tuva Toftdahl Staver.

HKmarsjen2014_BjerkNilsen1
Inger Liv Bjerkreim Nilsen har to seire. Her etter triumfen i fjor. (Foto: Arrangøren)

Også på herresiden finner vi flere kjente navn blant tidligere vinnere, som forrige helgs vinner av König Ludwigs Lauf, Petter Eliassen (to seire) , Espen Bjervig og en av Norges aller beste veteranløpere i år, Kristen Aaby, som vant i 2001, visstnok etter å ha blitt angrepet av en elg underveis i løypen.

Det gikk bra med Aaby den gangen, og forhåpentligvis går det veldig bra med alle de omlag 5000 løperne som tar turen gjennom Nordmarka i morgen, i det som arrangøren Skiforeningen kaller for «vinterens vakreste turrenn».

HKmarsjen2014-1
Holmenkollmasjen er først og fremst et turrenn for mosjonistene og de store massene. Foto: Arrangøren

 

Her er listen over alle tidligere vinnere av Holmenkollmarsjen:

[wp_excel_cms name=»HK-marsjen-vinnere2″]

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

One thought on “Klart for et stjernespekket felt i Holmenkollmarsjen

Kommentarfeltet er stengt