LangrennSkribenter og bloggereTurrenn

Rapport fra Holmenkollmarsjen

Imponerende seire til Arne Post og Inger Liv Bjerkreim Nilsen

Det er mange meget gode langrennsløpere i kjølvannet like bak de aller beste. En av dem er Marius Borger fra Spydeberg IL, som var seedet som nummer 24.
Her er hans rapport fra Holmenkollmarsjen 2014. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Av Marius Borger

Etter en uke der skadene stod i kø, var det lørdag klart for Holmenkollmarsjen. Da mine klubbkamerater Thorstein Molle og Ronny Bråten fra Spydeberg IL plukket meg opp klokken 05.45, var jeg skeptisk. Usikker på kropp, ski og føre.

Da vi ankom Sørkedalen noen timer senere, var det i motsetning til tidligere år ikke ubehagelig kaldt å gå av bussen. Vi fant en plass å legge fra oss skiene, før vi gikk i samlet tropp for å gjøre vårt fornødne. Men da vi skulle smøre skiene, fikk jeg meg en stor overraskelse. Jeg hadde tatt med meg feil skipose fra bussen!!! Nå var jeg ennå mer usikker på skiene… Heldigvis hadde han som manglet ski tatt med posen min og kontaktet speaker, så da jeg kom meg bort til speakerboden møtte jeg en små-irritert konkurrent som i hvert fall ikke ville gå med skiene mine!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
HKMK0058-Marius-Borger
Marius Borger i tåken.
(Foto: marathon-photos.com)

Ronny som er den mest rutinerte av oss sa det enkelt og greit. «Her er det helt andre forhold en oppe i høyden, null poeng å teste, vi smører med Rode 0, ferdig med det!»

Jeg hadde til min store overraskelse blitt seedet som nummer 24 foran rennet, og fikk derfor stå i plogen helt fremst i feltet sammen med Arne Post og de store gutta! Stort for en halvgammel mosjonist fra Østfold 🙂 Men jeg var rimelig sikker på at jeg ikke forsvarte den plasseringen når vi kom til mål…

Starten gikk og det var full fart fra første stavtak. Taktikken var klar, jeg skulle gå det jeg var kar for på slettene, slippe gruppa i bakkene, gå mitt eget tempo her og heller satse på å være med neste gruppe når vi kom til toppen. Etter ca 4 km lå jeg i gruppe med 4-5 andre løpere og da vi kom inn i Skansebakken, oppdaget vi at det var null feste og fortsatt bare is i sporet. Dette passet en løper fra flatbygda Spydeberg glimrende, da pigging er det naturlige valget i mitt treningsterreng. Først da vi kom opp til broen var det mulig å få feste på skiene.

Jeg fulgte taktikken min og slapp gruppa. I de siste bakkene opp mot Heggelivann kom Trond Olav Berg og et par andre løpere opp til meg. Jeg valgte å legge meg i ryggen og lå lenge i denne gruppen før Trond Olav og jeg slapp litt i noen kvasse utforkjøringer. Deretter tok det ikke lang tid før Knut Engebretsen kom opp til oss, han virket å være en slepen alpinist i utforkjøringene.

HKMK0047-TrondOlav-Berg
Trond Olav Berg, vinner av M50 i Birken i 2012, ble nr 3 i klassen i Holmenkollmarsjen.
(Foto: marathon-photos.com)
HKMK0037-Knut-Beck-Engebretsen
Knut Beck Engebretsen, vinner av M50 i Birken i 2013, ble nr 2 i klassen i Holmenkollmarsjen. Vant gjorde Geir Strandbakke. (marathon-photos.com)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi var nå en liten gruppe og det tok ikke lang tid før vi tok igjen en større gruppe foran oss. Denne delen av Marka er helt ukjent for meg, men jeg vil anslå at det var igjen ca 20-25 km av rennet, da vi her kom til noen bratte motbakker. Etter fjorårets kjempesmell i samme renn, hadde jeg bestemt meg for å ta det ganske rolig opp her. Men jeg var heldig og kom sammen med en Hemingløper når vi nærmet oss toppen, og kunne ligge i ryggen på ham helt til Kobberhaugen. Da kom to karer fort bakfra og jeg valgte og ta ryggene deres. Nå gikk det temmelig fort i bakkene opp mot Tryvann, og det var såvidt jeg klarte å bite meg fast.

HKMI0043-Marius-Borger
Marius Borger pigger innbitt mot mål. (Foto: marathon-photos.com)

Vi nærmet oss mål, men da det gjenstod ca 3 kilometer gikk vi inn i en helt forferdelig hard motbakke og jeg måtte slippe. Men fra toppen går det heldigvis strake veien ned til Kollen, og jeg pigget det jeg kunne. Inn i den siste bakken forbi Midtstuen kjente jeg at det var slutt på kreftene, men ingenting er mer motiverende enn målgang i nasjonalanlegget i Kollen! Så jeg bet tennene sammen og pigget på de siste par hundre meterne og var både glad og sliten da jeg endelig krysset mållinjen.

HKMI0042_Marius-Borger
Siste kraftanstrengelse!
(Foto: marathon-photos.com)

 

 

 

Vel i mål oppdaget jeg at jeg var nummer 21 totalt. Jeg var kjempefornøyd og jeg hadde faktisk forsvart min seeding posisjon! 🙂 Jeg fikk også en fin tredjeplass i klassen.

Ronny ble nummer 29 totalt og nummer 2 i M45-49. Thorstein ble nummer 37 totalt, og vi var tre Spydeberg-løpere blant de 40 beste 🙂

I tillegg må jeg nevne klubbkamerat Thomas Gjestrumbakken som tok en kjempefin 2.plass totalt på den halve distansen.

Jeg hadde knallgode ski hele veien. Håper også at det gikk bra med han jeg byttet skiene med, og at også han fikk en fin tur gjennom Nordmarka.

– – – – –

Mosjonist og Marka-kongen Arne Post vant – igjen!

Arne Post vant Holmenkollmarsjen, som han gjorde både i 2012 og 2011. Imponerende av Post, som nå bare er toppmosjonist i full jobb og trener mindre enn halvparten av det han gjorde når han satset. Likefullt avgjorde han i de tunge partiene mot slutten mot Anders Mølmen Høst og Didrik Smith, som kom på andre- og tredjeplass. I det stjernespekkede feltet i fjor var det Eldar Rønning som vant foran Simen Østensen og Tord Asle Gjedalen, mens Post da måtte nøye seg med femteplass.

Dameklassen ble vunnet av allsidige Inger Liv Bjerkreim Nilsen, hele 5.38 foran de to siste års vinner Solfrid Braathen, med Kristin Antonsen på tredjeplass.

Kortyløypen på 23 km ble vunnet av Ole-Henrik Kabbe og Betty Ann Bjerkreim, søster til Inger Liv.

Se Skiforeningen sin egen billedserie her. 

Alle resultater

 

sportsmanden.no 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

3 thoughts on “Rapport fra Holmenkollmarsjen

Kommentarfeltet er stengt