Arvid MathiesenLangrennStor-Oslo

Skryt og slit i Stenfjellrunden

Se rapporter fra Arvid Mathiesen og Marius Borger på Gåsbu

Anders Mølmen Høst, Lyn Ski/Team Centric, med start nummer 1, var første løper i mål og vinner av den 42,5 km lange Stenfjellrunden på 2.03.42. Astrid Ruud fra Hufserypene var beste dame med 2.28.05. Det tradisjonsrike rennet ble arrangert for 37.gang.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Stenfjellrunden2014_AndersMHøst_FotoSANergård
Anders Mølmen Høst fra Lyn Ski kan juble for seier i det Stenfjellrunden 2014 i den grønne drakten til Team Centric. (Foto: Fra Stein Arne Negård sitt billedgalleri)

To løpere med litt forskjellig utgangspunkt, som imidlertid begge var fornøyd med egen innsats til slutt og som også begge skryter av rennet, er Marius Borger fra Spydeberg IL (pulje 1) og Arvid Mathiesen fra Rustad IL (pulje 5).

«Spydeberg-ekspressen» Marius Borger, nr 2 i klasse 30-34:

– De siste 8 dager har det blitt tre konkurranser på meg. Først var det KM i klassisk. Ettersom jeg var alene i klassen ble det gull, selv om kroppen ikke føltes all verden. Onsdag var det klubbrenn i skøyting. Var stinn av melkesyre etter halvgått renn og endte på 2. plass etter å gått langt ned i kjelleren. Var derfor meget skeptisk før ukens hovedmål i Stenfjellrunden, forteller Borger til Sportsmanden.

-Det var som alltid knallfine forhold og et helt supert arrangement på Gåsbu. Jeg startet i tredje rekke og følte nok jeg var litt overambisiøs når jeg la ut skiene. Men allerede i starten føltes kroppen meget god, bakkene gikk superlett og det var ikke noe problem å holde følge på slettene. Det endte med andreplass i klassen av ca. 85 og en delt 16. plass med Jan Olav Beitmyren (selv om han var foran meg over streken) av ca. 900 totalt. Jeg slo Tore Ruud Hofstad med 3,5 minutter, og er alt i alt kjempefornøyd! 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Marius Borger sin tid ble 2.11.28, ikke mer enn 7.25 bak den hardtsatsende totalvinner Høst.

Marius Borger (nr 54, t.v) drar på klubbkamerat Thomas Gjestrumbakken (55) fra Spydeberg IL. Sistnevnte knep seg sekundet foran i mål og ble nr 15 totalt. Foran i bildet og først i det venstre sporet er Aurora Ulsaker Bjørn fra Vang Skiløperforening, 15-åringen som vant damenes 23 km. (Foto: Fra Stein Arne Negård sitt billedgalleri)
Marius Borger (nr 54, t.v) drar på klubbkamerat Thomas Gjestrumbakken (55) fra Spydeberg IL. Sistnevnte knep seg sekundet foran i mål og ble nr 15 totalt. Foran i bildet og først i det venstre sporet er Aurora Ulsaker Bjørn fra Vang Skiløperforening, 15-åringen som vant damenes 23 km. (Foto: Fra Stein Arne Negård sitt billedgalleri)

Arvid Mathiesen gikk Stenfjellrunden for 7.gang. Her er hans rapport fra rennet, ledsaget av egne bilder:

Stenfjellrunden 2014 – Av Arvid Mathiesen

En drøy time før start var det fortsatt stille og rolig
Det nærmer seg start, ski skal testes og spenningen stiger.

Jeg reiste tidlig hjemmefra, ca kl 07.40 og underveis til Gåsbu var jeg fornøyd med at temperaturen holdt seg stabil på minus 4-6 grader. Jeg ankom Gåsbu skiarena ca 09.30 og ble anvist til en p-plass rett i nærheten av stadioen. Gikk for å hente startnummer (918), ruslet så litt rundt før jeg returnerte tilbake til bilen. Det var fortsatt tidlig og lenge til start, så jeg nyttet tiden med å spise og drikke.

Så var det skiene sin tur. Jeg hadde kvelden før gjort ferdig det meste, og nå var det bare å legge dagens festevoks. Med minus 8-10 på stadion, la jeg på blå ekstra (V40) og V30 lagvis. Gikk så for å teste skiene og synes at de virket ok, men det var det trått. Hadde jeg benyttet en for myk glider (HF +1-5)? Vel vel, det var lite å gjøre med dette nå.

På vei tilbake til bilen, traff jeg Dennis og Kåre. Vi pratet litt om løpet osv., før vi ønsket hverandre god tur og lykke til.

Tiden gikk fort og det nærmet seg start. Første start var kl 11.00 for de som skulle gå 23 km, og kl 11.05 var det start for pulje 1 for hovedløpet på 42,5 km. I og med at jeg skulle starte i pulje 5, den nest siste, tok jeg på skiene og gikk litt frem og tilbake. Hilste på Torfinn, Knut og noen til fra Rustad IL.

Pulje 1 gjorde seg klare for start og med ca 1 minnutt igjen, stilte jeg meg opp for å ta bilder. Så gikk startskuddet og løperne i pulje 1 var i gang.

20140201_110615
Fra starten i pulje 1
20140201_110617
Pulje 1 på full fart ut fra stadion
20140201_110620
Flere pulje 1-løpere…
20140201_110624
…stormer ut fra start
Knut_vala
Svaksynte Knut Vala fra Rustad IL fikk starte sist i pulje 1.

Ikke lenge etter var det klart for pulje 5, som skulle starte kl 11.25. Jeg hadde lagt skiene godt fremme, og var så klar for start.

20140201_112011
Skiene på plass i pulje 5

Jeg var litt spent på hvordan dette ville gå og om grunnlaget var godt nok osv., men ville være fornøyd med en tid rundt 4 t + -. Om jeg hadde noen plan, så var det å holde følge med pulja så lenge som mulig.

Startskuddet gikk og vi var i gang. Noe kø i de første bakkene ut fra stadion ble det, men så løste det seg opp og det gikk greit videre.

20140201_102448
Ut fra stadion og inn i den første bakken…

Synes selv at jeg kom godt i gang, men i de lettere partiene fikk jeg klare indikasjoner på at skiene ikke gled like godt som for de rundt meg, og jeg fikk slite mer for å holde følge.

Etter ca 7,5 km når vi første drikkestasjon, og her tar jeg et beger med drikke, før det bærer videre. Jeg holder fortsatt delvis følge med pulja, men etter ca 9-10 km kommer det noen lange slake utforkjøringer. Her må jeg se at pulja forsvinner ut av syne og med det forsvant også noe av motivasjonen. Humøret var heller ikke på topp, men jeg gledet meg alikevel over at jeg var på skitur, så da løpets lengste sammenhengende bakke på 2,5 km var gått, steg humøret noe. Det gikk så greit videre frem til neste drikkestasjon og 18 km var nå unnagjort.

Det var litt vind i mot og det ble nokså slitsomt frem til den neste drikke/matstasjon som var på ca 24 km. Jeg tenkte på hva Stein en gang sa, om at det skulle være så fint på den andre siden av helvetet….

Etter å ha spist både kjeks og banan samt inntatt to begre med drikke, føltes det bedre, og det gikk nå greit videre. Det hjalp å vite at man var over halveis og at det gikk mot slutten. Passerte et skilt som sa at det var 15 km igjen til mål.

Av de tre sporene som var hele veien, hadde jeg stort sett holdt meg til det høyre sporet, men ettersom andre passerte i midten, byttet jeg også spor. Wow tenkte jeg, plutselig gled skiene og jeg lurte et øyeblikk på hva som foregikk. At det kunne være så stor forskjell hadde jeg ikke trodd! Humøret steg og nå var det bare en fryd å stake seg videre frem til neste drikkestasjon og 32 km. Her klemte jeg i meg en gel som jeg skyllet ned med drikke.

Satte så avsted igjen, og glemt var nå alle de negative tankene! Jeg hadde ikke fulgt med på tiden underveis, men etter å ha tatt en rask titt på klokka, skjønte jeg at en tid i underkant av 4 timer fortsatt var mulig.

Ved siste drikkestasjon etter 37 km, ble det nok et beger med drikke. Med friskt mot, gjøv jeg løs på de siste bakkene i konkurranseløypa, og med navnet mitt rungende over høytaleranlegget, staket jeg som best jeg kunne i mål. Ved målpassering hørte jeg at tiden ble 3:55:15, og jeg var fornøyd.

Tross problemer underveis, så er Stenfjellrunden et flott løp 🙂 og hit kommer jeg helt sikkert igjen.

20140201_102839
Stenfjellrunden 2014, takk for denne gang.


Tekst og foto: Arvid Mathiesen    

Se Arvid Mathiesens blogg: Tur og trening

Se også fjorårets reportasje da skiskytter Thomas Gifstad overraskende vant Stenfjellrunden.

 

Resultater Stenfjellrunden 01.02.2014:

Kvinner 42,5 km
1. Astrid Ruud, Hufserypene (K45-49) 02:28:05
2. Inger Hegstad Krüger, Lyn Ski (K45-49) 02:28:17
3. Ragnhild Hafsahl Karset, Vang Skiløperforening (K20-24) 02:29:54.

Menn 42,5 km
1. Anders Mølmen Høst, Lyn Ski, Team Centric (M20-24) 02:04:03
2. Even Langseth Berg, Grue IL (M25-29) 02:05:26.
3. Kristian A. Kjonerud, Lillehammer Skiklub (M20-24) 02 2:05:31

23 km
Kvinner: 
1. Aurora Ulsaker, BjørnVang Skiløperforening (K15) 01:27:17
Menn:  1. Ulrik Baksjøberget, Vang Skiløperforening (M18-19) 01:13:36 


Alle resultater her:

www.stenfjellrunden.no

 

sportsmanden.no
 
Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -