ReklameSjusjøenTurrennVisit Sjusjøen

Sjusjøen Skimarathon – gammelt renn i ny drakt

Søre Ål runden bytter navn og justerer distansene –
nå går det mot solid vekst i antall deltakere

Tradisjonsrike Søre Ål runden har fått en total nyoppussing. Lørdag 8.februar går Sjusjøen Skimarathon av stabelen for første gang i supre løyper i Norges beste langrennsdestinasjon. Bli med på turrenn i klassisk og fristil med innlagt familiedag lørdag 8.februar.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

For to år siden valgte arrangøren av det tradisjonsrike Søre Ål runden å ta grep, etter flere år med fallende deltakelse i det tidligere så populære rennet. Man flyttet til fjells – til Sjusjøen.

– Søre Ål IL valgte i 2018 å flytte den tradisjonelle Søre Ål runden med sin 30 års historie til fjells. Her fikk laget som arrangør tilgang til gode stadionfasiliteter, ypperlige løyper/traséer og ikke minst meget stabile snøforhold. Etter 2 år har rennet kommet for å bli, står det på hjemmesiden.

Visit Sjusjøen er blitt medarrangør og rennet har start og mål ved Sjusjøen Skisenter på Natrudstilen. Men det er ikke bare navnet som nå endres. Etter å ha hatt en ganske tøff 40 km de to siste årene, gjøres det også noen endringer i traséen, som får en noe snillere profil uten en like tøff start som tidligere. I tillegg innføres det både hel- og halvmaraton, både i klassisk og friteknikk.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
FLOTTE LØYPER: Sjusjøen Skimarathon går i supre omgivelser, blant annet her mot Rømåsen, som i Romjulsrennet.
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Legger bedre til rette for familier og ungdommen

På toppen av det hele gjøres arrangementet enda bedre ved å legge til rette for en aktiv familiedag både ute i løypen og inne i den nye, flotte flerbrukshallen på Natrudstilen. For familien og de yngste vil det også være et eget renn med kortere distanser i løypene rundt skistadion og medaljer til samtlige deltakere. Du kan varme deg i kaféen i flerbrukshallen, der det også blir stands og premieutdeling, samt litt andre familieaktiviteter.

Så det er bare å legge turen til fjells, om du er ute etter en fin konkurransedag, vil forbedre seedingsgrunnlaget ditt til Birken eller om hele familien vil ha en aktiv dag sammen. Og i motsetning til forholdene de fleste steder på Østlandet; på Sjusjøen er det glimrende skiforhold og plenty med snø!

Det var nettopp de vekslende snøforholdene, i tillegg til at Hafjell Skimarathon valgte å legge det til samme dagen, som gjorde at deltakerantallet stupte fra toppen med hele 930 deltakere på det meste til kun 186 det siste året rennet ble arrangert på Søre Ål.

Geir Evensen fra arrangøren Søre Ål IL innrømmer også at man har lært av erfaringene som Hafjell Skimarathon har gjort.

– Vi kjører litt samme tankegang som Hafjell, som vi ser har lyktes med sin strategi. Vi håper på at en friteknikk-klasse på 21 kilometer kan være med å tiltrekke unge løpere, fortalte han nylig til lokalavisen Gudbrandsdølen Dagningen.

Litt lettere traséer skal også bidra positivt. Maratondistansen går via Ljøsheim, over Midtfjellet til Midtfjellskoia der den tar til høyre over Gjestbodsåsen til Kroksjøen, før den går videre i lett terreng mot Sjusjøen og Rømåsen, med retur til Natrudstilen via Moste. Halvmaratonløypen går via Ljøsheim, før den vender tilbake mot Natrudstilen i en enda snillere løype.

Løypekart for Sjusjøen Skimarathon – hel og halv.
Klikk på kartet for større versjon.

Fjorårsvinneren håper å forsvare seieren

Fjorårets hoveddistanse, 40 km klassisk, ble vunnet av Inger Hegstad Krüger – moren til OL-mester Simen – og av Kjetil André Bjerkrheim. Vi har tatt en liten prat med sistnevnte, som er klar for ny dyst i år også.

– Jeg er påmeldt og skal gå om jeg ikke må jobbe, og håper å forsvare seieren, forteller 26-åringen fra Nesbyen, som representerer Nesbyen IL og i tillegg er med i Team Hallingdal.

Bjerkrheim har naturlig nok gode erfaringer med rennet. Vi lurte på hva han likte best med Sjusjøen Skimarathon, eller tidligere Søre Ål runden.

– Jeg likte at runden var kupert og gikk i en flott preparert løype, forteller karen som er godt kjent på Sjusjøen.

Onkelen har hytte på Sjusjøen og som sønn av Birken-legenden Tore Bjerkrheim har Kjetil André fått langrenn, løping og trening generelt som en del av «oppdragelsen». Faren Tore har nå utrolige 73 merker i Birken på like mange starter til sammen i langrenn, sykling og løping! Han er beæret med et eget kapittel i Thor Gotaas sitt praktverk om Birken og har tatovert Birken-emblemet på sin høyre overarm. Så kanskje ikke så rart at sønnen har tatt opp arven og går i farens idretts-fotspor.

Les også: Kappløpet mot 100 Birken-merker!

Tore Bjerkrheim deltok for øvrig også i fjorårets renn på Sjusjøen, der han vant klasse M56-60 år og kun ble slått av 15 yngre løpere. Og også han er påmeldt til årets renn. Men tilbake til junior:

– Jeg har slitt litt med småskader i sommer og høst, men er bra nå. Men det har vært en litt seig sesongstart og kroppen har ikke vært helt på topp. På Lygna løsnet det litt og jeg har tatt det med ro etter det og frem til NM, så kroppen kjennes veldig bra ut nå, forklarer Kjetil André.

På Lygna var det Norgescup forrige helg, der Bjerkrheim slo til med en sterk 22.plass på 15 km klassisk, som vinterens til nå beste plassering.

Kjetil André Bjerkrheim på vei mot seier i fjorårets renn. Foto: Arrangøren

NM hovedmålet

Men friskusen har enda høyere mål for sesongen. Nå er han på plass på Konnerud i Drammen og deltar i disse dager i NM.

– Hovedmålet for sesongen er NM og å få en topp 15 plassering!

Når man vet hvor enormt høyt nivået og bredden i norsk langrenn er, så er det et særdeles friskt mål. Men Kjetil André er en svært offensiv kar.

– Man må ha høyere mål enn tidligere resultater, begrunner han den tøffe målsettingen med.

Sin kanskje beste prestasjon gjorde han i den knallharde NM-femmilen på Gålå i 2017, da det ble 24.plass, tre plasser foran stafetthelten fra VM samme året og vinneren på 15 km fristil da årets Norgesmesterskap startet på Konnerud, Finn Hågen Krogh. Kjetil André hadde ingen stor dag på NMs åpningsdistanse og kom helt nede på 136.plass på det vanskelige føret, etter et fall.

– Tryna etter 6,5 km, slo ut pusten og hadde vondt i ribbein resten av rennet, forklarer han.

Men om ikke NM skulle gå helt som håpet, så står altså Sjusjøen Skimarathon på programmet helgen etterpå! Som tittelforsvarer.

Sjusjøen Skimarathon er for alle – og spesielt for mosjonistene. Det går mot solid økning i antall deltakere

I fjor var det til sammen 303 påmeldte, fordelt med 228 på hoveddistansen 40 km klassisk, 26 på 40 km fri teknikk og 49 til sammen på 16 km klassisk, fristil og trim.

I skrivende stund, ni dager før start, er dette tallet allerede passert med 305 påmeldte. Og med ny og forbedret trasé, hel- og halvmaraton å velge i, samt landets beste løypekjørere og supre forhold på Sjusjøen, er det plass til langt flere. (OBS: Tre dager før rennet nærmer det seg nå 600 deltakere! red.anm.)

Med litt snillere løyper i år er dette også først og fremst et turrenn for helt vanlige mosjonister, med noe for enhver smak, om du er aktiv, vil bruke rennet som oppkjøring mot Birkebeinerrennet eller bare få deg en fin dag i flotte løyper på Sjusjøen.

Velkommen til fjells – og til nye Sjusjøen Skimarathon!

BEGGE STILARTER. Sjusjøen Skimarathon har klasser for både friteknikk og klassisk både på hel- og halvmaraton. Den lengste distansen passerer her ved Kuåsen, som Sjusjøen Fri for et par år siden. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

All praktisk informasjon finner du her.

Påmelding kan du gjøre her.

Se hva mer som skjer på Sjusjøen her.


Sportsmanden.no / Visit Sjusjøen

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -