LangrennSjusjøenTurrennVisit Sjusjøen

Sjusjøen Skimarathon med suksess i vind og tåke

Tredoblet antall deltakere etter navnebytte og justering av distansene

«Nyskapningen» Sjusjøen Skimarathon ble kjempesuksess på første forsøk! Og det til tross for at værgudene plutselig slo seg vrange og gjorde rennet til en prøvelse for mange av de hele 754 som fullførte en av de fire distansene. En tredobling og altså formidabel økning fra fjoråret!

For Sjusjøen Skimarathon er egentlig ikke et nytt renn, men videreføring av den tradisjonsrike og flotte Søre Ål runden. Men etter at dette rennet gikk på «hjemlige» trakter utenfor Lillehammer i 30 år, flyttet arrangøren rennet til fjells og til Sjusjøen for to år siden. Men det var først i år, med navneendringen og justering av distansene til maraton og halvmaraton i en litt snillere løypeprofil, at det virkelig snudde. Såvidt vi vet er det kun en gang i historien at det har vært flere påmeldte enn de nærmere 900 som meldte seg på årets renn.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
VENDEPUNKTET: Til tross for dårlig vær, ble nye Sjusjøen Skimarathon en kjempesuksess med tredobling av deltakerantallet!
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Og selv om forholdene ble svært krevende, tror vi nok at de fleste – og flere til – kommer tilbake til neste år. Koden er knekket – Sjusjøen Skimarathon klinger tydeligvis godt i ørene på langrennsmosjonistene.

Desidert flest deltakere var det på 42,2 km i klassisk stil, der over 600 var påmeldt og 499 stilte til start i vind og tåke. Raskest var Jørgen Lippert fra Trøsken IL, som ble den første vinner av Sjusjøen Skmarathon på tiden 2.09.48. Svein Odland fra Bjerkreim IL og Edvard Sæthern fra Magnor UL var imidlertid ikke mer enn ni og 18 sekunder bak på de andre plassene på pallen, og hele seks mann kom i mål på Sjusjøen Skisenter Natrudstilen innen halvminuttet.

VANT: Jørgen Lippert i tet halvveis. Han holdt unna helt til mål og vant det første Sjusjøen Skimarathon.
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
PÅ PALLEN: Edvard Sæthern beholdt tredjeplassen som han hadde her halvveis helt til mål.
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
PÅ REKKE OG RAD: Et sterkt beite fra nummer 7 og utover ved passering halvveis. Men Svein Odland, nummer to i rekken her, blir andremann i mål, og Vegard Kjølhammer som drar feltet her, går seg også opp til femteplass i mål.
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Fikk det tungt

Lippert gikk ensom i tet i store deler av rennet. Der vi stod, omtrent akkurat halvveis ut i rennet, kom Lippert først, men det ble store endringer i siste del av rennet i de tøffe forholdene. Patrick Fossum Kristoffersen fra Gjerdrum IL passerte som en god nummer to halvveis, men i mål var han nummer 7, drøye minuttet bak vinneren.

Og fjorårsvinner Kjetil Andre Bjerkrheim, som vi hadde tatt en prat med i forhåndsreportasjen og som håpet å forsvare seieren, fikk det også tøft. Halvveis passerte han på femteplass, men i mål var friskusen fra Nesbyen IL falt ned til 15.plass, over fire minutter bak Lippert. Bjerkrheim er tydeligvis ikke helt i toppslag og kommer nok sterkt tilbake.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Patrick Fossum Kristoffersen passerte halvveis på andreplass, men fikk det litt tøffere på andre halvdel.
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
KJEMPET: Fjorårsvinner Kjetil Andre Bjerkrheim i ensom kamp midtveis.
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

– Så ikke «en dritt»

De fleste av de beste valgte blanke ski og staket seg gjennom løypen, noe som nok var ekstra gunstig siden sporene for en stor del var gjenblåst. Å holde vanlig trikkeskinnestandard var komplett umulig denne dagen i vinden og snøføyken som herjet. Ja, såpass ille var det, at veteranen Kari Øvsthus, som for øvrig imponerte stort med 5.plass totalt av kvinnene, uttalte følgende til Sportsmanden etterpå:

I en periode der, så tenkte jeg at jeg kanskje blir meldt savnet på dette fjellet. Jeg så ikke «en dritt»!

Fullt så ille var det nok ikke, men det var friskt i fjellet på lørdag med vind på 10-12 meter per sekund, snøføyk og tåkete.

Landslagsløper Lotta Udnes Weng fra Nes Ski vant kvinnenes hoveddistanse i suveren stil på 2.22.23, over 13 minutter foran Oda Nerdrum fra Ringkollen Skiklubb, som vant spurtduellen om andreplassen med to sekunder til Karen Marie Håkonsen fra Kjellmyra. Alle tre går i klasse K21-25 år. Anne Storslett fra Moelven IL var fjerde kvinne over mål, mens veteranen Kari Øvsthus fra OPIL altså ikke bare fant veien til mål i tåken, men endte som en god nummer fem til klasseseier i K51-55 år på 2.44.24.

VANT: Lotta Udnes Weng på vei til seier i tåken.
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
NEST BEST: Oda Nerdrum vant spurten om andreplassen.
(Foto: Frode Monsen / Sporttsmanden.no) 
PÅ PALLEN: Karen Marie Håkonsen ble nummer tre.
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
FANT VEIEN: Vossingen Kari Øvsthus var redd for å gå seg bort, men veteranen gikk i stedet inn til femteplass totalt!
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Ulrik Måbø vant maraton fri – kineserne imponerte

Men det var flere distanser i rennet. Maraton i fristil ble vunnet av Ulrik Måbø fra Hamar Skiklubb på 1.58.53. Av de 62 startende var flere av de hardtsatsende kineserne som bor og trener på Sjusjøen store deler av året, og de viste at resultatene begynner å komme, med 2., 5. og 6.plass som imponerende resultater. Mellom dem sikret Svein Tore Sinnes fra Tonstad IL seg den siste plassen på pallen, mens Eirik Landheim fra Tynset IL ble nummer fire.

KAN FORTSATT: Veteranen Svein Tore Sinnes sikret den siste plassen på pallen i 42,2 km skøyting. Her drar han på Eirik Landsheim som ble firer i mål og Håkon Ramstad, som endte på 8.plass.
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no) 

Kong, Kina og Kruger

I den noe tynne kvinneklassen på 42,2 km fri ble det dobbeltseier til Kina med Wejia Kong klart best på 2.09.20, som altså bærer bud om at man ikke skal kimse av kineserne lenger. På tredjeplass fulgte superveteranen Inger Hegstad Kruger (2.19.32) fra Lyn Ski. Moren til OL-vinner Simen og fjorårsvinneren på den klassiske distansen holder fortsatt et imponerende høyt nivå!

HELT KONGE(?) Wejia Kong vant kvinnenes 42,2 km fristil i majestetisk stil. Her passerer hun et par klassiskløper. Det er ikke umulig at vi får høre mer til både fru Kong og flere av de andre kineserne etter hvert som de forbedrer seg ytterligere frem mot OL på hjemmebane.
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Ungdommelig på halvmaraton

Halvmaratondistansene var særlig et tilbud til ungdommen, og her opererte man da også bare med to klasser, under og over 20 år. Pallen hos gutta på 21,1 km klassisk ble også fylt av juniorer, med Oppegård ILs Tobias Gomo aller øverst med suveren seier på 1.13.39 (litt mer om den lokale Oppegård-innsatsen kommer senere), foran Peder Steimoen fra Trøsken IL og Adrian Arntsen Sandvold fra Ringkollen Skiklubb. 

Øystein Ulekleiv fra Dombås vant halvmaraton i fristil på 54.07, etter hard kamp og spurt mot Tore Leren fra Tolga IL og Vegard Bjørn Gjermundshaug fra Alvdal IL, som kom henholdsvis to og 11 sekunder bak i mål. Her ble det igjen en klar kinesisk seier i kvinnenes konkurranse ved Li Ju på 1.12.14, foran Anne Marit Bredalen fra Kjellmyra IL og Hege Kittelsen fra Idrettslaget Dyre Vaa Ski.

Seier til arrangørklubben også i sporet

Og sist, men ikke minst; Til slutt var det gledelig at også arrangørklubben Søre Ål IL fikk sin seier, da Pernille Gullikstad vant kvinnenes 21,1 km i klassisk stil på 1.18.31, foran Hanne Nilsen, Hamar Skiklubb og Ingeborg Roll Mosland, Rustad IL. 

Totalt 135 fullførte halvmaratondistansen, inkludert de nye klassene for familie og trim. Her hadde det nok blitt adskillig flere om været hadde spilt på lag, slik det gjorde senest kvelden før, da det var magisk fullmåneskinn og vindstille i løypenettet på Sjusjøen.

Men uansett, kun et par år etter at arrangøren vurderte rennets fremtid, kan man med sikkerhet si at Sjusjøen Skimarathon er kommet for å bli, i sin nye drakt. Selv værgudene klarte ikke å sette en stopper for det denne gangen!

TØFFE TAK: Det var krevende forhold med mye staking mellom sporene. Her er det nummer 202 Thomas Johansen fra Nes som drar på Jan Inge Trontveit fra Lier Skiløberforening og Kjell Digre fra Rustad IL.
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
BLESTIG: Sånn så det ut på drikkestasjonen ved Kuåsmyra.
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)


Resultater

Se også forhåndsreportasjen:
Sjusjøen Skimarathon – gammelt renn i ny drakt

Sportsmanden.no / Visit Sjusjøen

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -