Sesongstart skiskytingSkiskytingVisit Sjusjøen

Kan skiskytterne følge opp fjorårets knallsesong

Men for rekordmannen Johannes Thingnes Bø kommer verdenscupseire i andre rekke i år

Johannes Thingnes Bø hadde en helt vanvittig sesong i fjor. Han detroniserte fullstendig de siste års suverene ener Martin Fourcade og parkerte resten av verdenseliten så og si fra første til siste stavtak. Han vant rekordmange 16 seire i verdenscupen og tok med seg alle krystallkulene etter sesongen, både sammenlagt og for alle de fire disiplinene sprint, jaktstart, fellesstart og normaldistanse! I tillegg ble det både gull og sølv individuelt i VM i Östersund, samt hele tre stafettgull. Det var i sannhet litt av en sesong for den 26 år gamle stryningen.

Men kommende sesong er det en annen gullmedalje som henger enda høyere for Johannes. I midten av januar venter nemlig kona Hedda Dæhli Bø parets første barn.

– Det er det største i livet, større enn en gul trøye, OL og VM. Det er dét som er sesongens hovedmål, forteller Johannes til VG.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Klarer Johannes Thingnes Bø å holde like godt fokus denne sesongen som i rekordsesongen i fjor?
Foto og forsidebildet: Vegard Breie/Norges Skiskytterforbund

Men det er ikke bare Johannes og brødrene Bø det dreier seg om i norsk skiskyting. Ikke siden 2013 tok de norske kvinnene flere VM-medaljer enn i Østersund i mars, når en inkluderer stafettene.

De norske løperne får tøff konkurranse på Sjusjøen

Så det skal også bli spennende å se på styrkeforholdet mellom Tiril Eckhoff, som vant åpningsrennet her i fjor – Ingrid Landmark Tandrevold, som hadde sin store gjennombruddssesong – og Marte Olsbu Røiseland, med sine tre stafettgull fra VM.

Ingrid Landmark Tandrevold fikk sitt store gjennombrudd i fjor, da hun tok en overraskende sølvmedalje på sprinten i VM, samt gull sammen med Synnøve Solheimdal, Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland på stafetten i Östersund. Her fra sesongstarten på Sjusjøen. Foto: Vegard Breie/Norges Skiskytterforbund

Og alle tre vil nok få knallhard konkurranse både fra andre norske løpere og ikke minst fra de italienske stjernene med gullvinneren fra fellesstarten i VM, Dorothea Wierer i spissen, som alltid starter sesongen på Sjusjøen. Det samme gjør VM-vinneren fra jaktstarten, tyske Denise Herrmann.

En rekke av medaljevinnerne fra vinterens VM stiller på startstreken i helgens to renn både for kvinner og menn. Hos gutta stiller for eksempel både gullvinner på normaldistansen, tyske Arnd Peiffer og den italienske vinneren på den avsluttende fellesstarten, Dominik Windisch. Og ikke å forglemme at en svært så revansjelysten franskmann ved navn Martin Fourcade også er påmeldt, sammen med landsmannen Antonin Guigonnat, sølvvinner fra fellesstarten, for å nevne noen.

Så det kommer til å bli spennende dueller på Sjusjøen og litt av et rotterace alt fra første stavtak i årets sesong.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Tiril Eckhoff imponerte under tv-serien Landskampen. Det lover godt foran årets sesong. Her på vei til seier i åpningsrennet på Sjusjøen i fjor.
Foto: Vegard Breie/Norges Skiskytterforbund

Hansker og lårhøne til besvær

Litt utenomsportslige ting har også stått i fokus i sesongoppkjøringen.

Først falt Johannes Thingnes Bø stygt på rulleski på landslagets treningsleir og skadet seg. Men etter å ha holdt pusten, viste det seg heldigvis ikke å være noe brudd, bare en solid «lårhøne» som for lengst skal være leget.

Deretter ønsket ikke landslagsløperne å signere utøverkontrakten med forbundet før ett av punktene var løst; nemlig hanskene, som i fjor ikke var gode nok på kalde dager.

– Vi kan ikke la medaljer eller verdenscupseire ryke fordi vi fryser på fingrene, uttalte Tarjei Bø til Nrk for ikke lenge siden.

Om ikke saken er løst allerede, så ordner det seg nok, sponsoren Odlo har jobbet intenst med å utvikle en varmere hanske etter at flere utøvere i fjor faktisk valgte et konkurrerende merke når det var veldig kaldt.

For øvrig har mobiloperatøren ice i høst gått inn som ny hovedsponsor for Norges Skiskytterforbund for de neste to sesongene, så det skjer mye positivt også.

Lars Helge Birkeland er klar for en ny og spennende sesong. I fjor så det også veldig lovende ut innledningsvis, men sesongen ble skuffende. – I år skal jeg heller være på den sikre siden og sørge for at totalbelastningen ikke er for høy inn i sesongen og heller ha en masse overskudd, uttalte han til Nrk tirsdag.
Foto: Vegard Breie/Norges Skiskytterforbund

Førsteklasses forhold på Sjusjøen

Men til helgen blir det neppe hverken sprengkulde eller utenomsportslige ting som står i fokus, da sesongstarten på Sjusjøen står for tur med sprintrenn lørdag og fellesstarter søndag.

Det meldes om fine forhold, og med Johannes Haukåssveen som løypesjef – elsket av alle hytteeiere i området for sin entusiasme, stå-på vilje og dyktighet – kunne den delen neppe vært i bedre hender.

– Alle løyper i Natrudstilen er klare! meldte Haukåssveen allerede torsdag i forrige uke.

Da gjenstår egentlig bare en usikkerhetsfaktor, nemlig været. Men etter en lengre kuldeperiode uten nedbør er det også kommet en del «natursnø» de siste dagene, og det er meldt litt mer snø og et par minusgrader inn mot helgen, så det ser lovende ut.

Så da skulle det meste være klart for sesongstart for skiskytterne, for vinteren og den kalde, fine tiden! Og skulle det likevel bli litt kaldt for tilskuerne, er også det ivaretatt:

– Vi har to helt nye varmestuer ved publikumsområdet, og det er store skjermer hvor publikum kan følge med på standplass, forteller daglig leder i Visit Sjusjøen, Tone Alterskjær.

Det er også gratis adgang og gratis buss til start både fra Sjusjøen og fra Lillehammer!

Så det er bare for både lokalbefolkningen i Lillehammer- og Mjøsregionen og hyttefolket å legge turen innom Sjusjøen Skisenter Natrudstilen kommende helg!

Les også Åge Dalby sitt tilbakeblikk på utviklingen av idretten:

Fra samling i bånn til toppen av seierspallen

Det går mot fine forhold i år også i sesongstarten på Sjusjøen for Vetle Sjaastad Christiansen og resten av landslaget.
Foto: Vegard Breie/Norges Skiskytterforbund

All informasjon om arrangementet finner du her!

Les reportasjen fra fjorårets sesongåpning her.

Arrangementets hjemmeside finner du her.

Se hva mer som skjer på Sjusjøen i vinter her!


Sportsmanden.no / Visit Sjusjøen

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -