Sesongstart skiskytingSkiskytingVisit Sjusjøen

Stor stemning og flotte vinterforhold i skiskytternes sesongåpning på Sjusjøen

Rekruttlandslagets Aleksander Fjeld Andersen og Endre Strømsheim fikk sine gjennombrudd da utlendingene dominerte

Med helgens sesongstart på Sjusjøen, er skiskytternes sesong behørig skutt i gang! Det ble spennende konkurranser med masse tilskuere og stor stemning begge dager, der både gjengangere og nykommere satte sitt sportslige preg på resultatlistene.

Selv om dette egentlig er en «nasjonal» åpning, stiller flere og flere utlendinger opp og i år var store deler av verdenseliten på plass på det flotte anlegget i Sjusjøen Skisenter på Natrudstilen.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
INTERNASJONALT: Det var mange sterke utenlandske løpere. Det tyske landslaget deltok og det ble seier på sprinten til Johannes Kuehn. Her er det Simon Schempp som langer ut.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

På lørdagens sprintdistanser var det litt krevende forhold, men litt vind og tiltagende snødrev la ingen demper hverken på publikumsstemningen eller på innsatsen til utøverne selv.

På forhånd var det knyttet stor spenning til om de norske løperne kunne følge opp fjorårets knallsesong. Men det ventet knallhard konkurranse, og det ble det til gagns.

De italieneske kvinnene viste muskler

Kvinnene var først ut og ikke overraskende var det to italienske damer som markerte seg. Aller best på sprinten var Lisa Vittozzi, som tok årets første stikk etter feilfri skyting.

ITALIENSK SEIER: Lisa Vittozzi på vei til seier på sprinten.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

På andreplass kom dagens første overraskelse; svenske Gun Ingela Andersson, som bor og trener i Oslo, slo til med et kjempeløp. I mål var hun kun slått av Vittozzi og 10 sekunder foran Dorothea Wierer, mens Marte Olsbu Røiseland ble beste norske på femteplass etter to bom på stående.

– Det var svintungt på sisterunden, men det er sånn det skal være på en sprint, sa Olsbu Røiseland i pressesonen etterpå. Hun fikk bekreftet at langrennsformen var bra – til tross for at hun har trent mye alene i høst og var usikker på formen før start – og at hun må bli råere på stående skyting.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
BILDENE – ØVERST: Marte Olsbu Røiseland fikk gode svar begge dager.
UNDER: Ingrid Landmark Tandrevold kunne dra hjem med en 8. plass og en 16.plass i bagasjen.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Karoline Knotten imponerte med sjetteplass, mens Ingrid Landmark Tandrevold ble nummer åtte.

Hva så med vår mest profilerte løper, Tiril Eckhoff?

– Helt greit! sa hun etterpå om sin egen innsats, som endte med 11.plass etter en runde både på liggende og stående.

Tiril Eckhoff på vei ut fra stadion, med strafferunden i bakgrunnen.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
– Helt greit! Tiril Eckhoff var bra fornøyd med åpningshelgen, selv om nivået i toppen er tøft.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Slo idolet og legger press på landslagsgutta

Like etterpå var det guttas tur, og her ble det overraskende seier til tyske Johannes Kuehn – og enda mer overraskende og gledelig andreplass til rekruttlandslagets Aleksander Fjeld Andersen fra Geilo IL, som dermed henviste sitt store forbilde fra guttedagene, Martin Fourcade, til tredjeplass.

– Utrolig kult! sa en raus Tarjei Bø om innsatsen til unggutten, som han kalte en vinnertype. De seks utøverne på det nye rekruttlandslaget har trent en del sammen med landslaget før sesongen, og pushet hverandre.

– De føler nok litt press, sa gjennombruddsmannen selv på pressekonferansen etterpå, der han også kom med følgende spådom:

– Tipper at om noen år, så er hele landslaget byttet ut!

SPRINTPALLEN: Den tyske vinneren i midten kom litt i skyggen av den norske gjennombruddsmannen fra rekruttlandslaget – eller utviklingslandslaget som det heter på forbundets egne sider – Aleksander Fjeld Andersen (t.v.) og superstjernen Martin Fourcade, som viste at han er tilbake for fullt!
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

For Johannes Thingnes Bø ble det en svært tøff start på sesongen, fjerdeplassen på sprinten til tross.

– Det var grusomt fra første meter, sa fjorårets suverene løper etter at han hadde kommet seg til hektene. Sjelden har han ligget så lenge i snøen etter målgang og det var lenge siden han hadde vært så sliten, fortalte han. Johannes tok virkelig ut alt, på jakt etter godfølelsen og verdenscupformen. Sånn sett var han fornøyd, og virket å være i god rute, noe han også bekreftet søndag, da han hadde dagens beste langrennstid på fellesstarten.

GRUSOMT: Johannes Thingnes Bø lette etter godfølelsen i snødrevet – og fant den. På søndagens fellesstart var han raskest i sporet av samtlige. Her og på forsidebildet sekunderes han frem på lørdagens tøffe sprint.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
STILTE OPP: Johannes Thingnes Bø kom seg til hektene etter kraftanstrengelsen på sprinten og stilte villig opp på bilder og selfies. –Takk for at dere kommer og heier, sa han til den unge fanskaren.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Ny norsk overraskelsesmann på fellesstarten

Og om noen fortsatt skulle være i tvil om den franske superstjernen Martin Fourcade var tilbake for full etter lørdagens pallplass, så feide han selv all tvil til side etter en overlegen seier på fellesstarten dagen etterpå. I kjent stil avgjorde han duellen på de to stående skytingene, mens det vekslet mer bak franskmannen som har hele syv sammenlagtseire på rad i verdenscupen, før Johannes Thingnes Bø tok over tronen i fjor.

– Det var Norge på sitt beste i dag! Jeg er veldig fornøyd med mitt opphold her på på Sjusjøen, sa Fourcade til Nrk etter seieren.

FORNØYD OG PÅ HUGGET: Martin Fourcade hadde en svak sesong i fjor, men på Sjusjøen var han fokusert og viste at han allerede er tilbake i toppen.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Og igjen var det en av rekruttlandslagets løpere som var beste norske og på pallen. Denne gang med Endre Strømsheim fra Bærums Skiklub som spurtet inn til tredjeplass, bare noen tideler bak Antonin Guigonnat. Dobbelt fransk altså i sesongstarten, men dobbelt gledelig for de norske rekruttene.

– Vi har et veldig bra og homogent lag, det kunne vært hvem som helst av oss, sa «bronsevinneren» selv da han ble intervjuet av Nrk etterpå.

Landslagsløperne Johannes Dale, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø kom deretter på rekke og rad fra 5. til 7.plass.

RASK: Johannes Dale, fersk på elitelandslaget i år, viste styrke i sporet begge dager, og særlig med søndagens 5.plass, der han passerte Tarjei Bø og holdt Johannes Thingnes Bø bak seg på sisterunden.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
PALLEN GLAPP: Tarjei Bø hadde muligheten da Martin Fourcade bommet på sitt aller siste skudd, men i stedet ble det to bom på Tarjei, og dermed glapp pallen. Eldstebror Bø fikk imidlertid flere gode svar på Sjusjøen.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Wierer vant – Marte Olsbu Røiseland på pallen

Også på kvinnenes fellesstart ble det en norsk pallplass, til Marte Olsbu Røiseland, mens Tiril Eckhoff viste fremgang fra lørdagen og var godt fornøyd med sin 5.plass.

På ny ble det italiensk seier, denne gangen med Sjusjøen- og Norgesvennen Dorothea Wierer, fellesstartspesialisten som er regjerende verdensmester på distansen og som igjen imponerte med fire fulle hus. Tyske Denise Hermann viste rå styrke i sporet da hun sikret seg andreplassen.

VANT: Dorothea Wierer gjør det alltid godt på Sjusjøen og ble beste kvinne med 1. og 3.plass som fasit.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
FOKUSERT: Marte Olsbu Røiseland var beste norske løper begge dagene.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

-Ett av sesongens viktigste renn

Sesongstarten på Sjusjøen er nesten blitt sesongens viktigste renn for mange av løperne som ikke er på landslaget. Flere av ungguttene eller andre hardtsatsende norske skiskyttere er omtrent helt avhengig av å vise seg frem her, for å være aktuell til senere representasjonsoppgaver og verdenscuprenn. Og for både de norske landslagsløperne og utlendingene er det om å gjøre både å vise seg frem og å få bekreftet at man har gjort mye riktig i sesongoppkjøringen.

LOVENDE: Enda en av de lovende ungguttene fra utviklingslandslaget, Sivert Guttorm Bakken fra Vingrom IL, som var helt i tet etter første skyting på fellesstarten. Det holdt ikke helt inn denne gangen og Bakken endte på 33.plass.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Og publikum kjente virkelig sin besøkelsestid også. Det var imponerende mange tilskuere som skapte stor stemning selv om været ikke var det beste og starten på kvinnenes sprintrenn klokken 09.15 lørdag kanskje var i tidligste laget for mange.

All ære til arrangøren for et prikkfritt arrangement med svært gode forhold og supre løyper så tidlig i sesongen. Her han løypesjef Johannes Haukåssveen og hans stab gjort en kjempejobb, noe som også ble kommentert av ekspertene.

STOR STEMNING: Flere av løperne hadde egne fanklubber til stede. Ingen tvil om hvem disse heier på!
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Tilskuerne kunne følge løperne på storskjerm.
Og ble det litt surt og kaldt, kunne de gå inn i varmestuen, der det selvsagt også var storskjerm….
…eller varme seg på «gamlemåten» utendørs.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Om 14 dager smeller også startskuddet for verdenscupåpningen i Østersund.

I mellomtiden er det neste helg nasjonal åpning for langrennsfolket, da på Beitostølen.
Vinteren er så absolutt i gang!

Alle resultater fra Sesongstart skiskyting

VELLYKKET: Det var en imponerende publikumsoppslutning i sesongstarten på Sjusjøen.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Se også forhåndsreportasjen:

Kan skiskytterne følge opp fjorårets knallsesong?

Reportasjen fra fjorårets sesongåpning kan du se her.

Arrangementets hjemmeside finner du her.

Se hva mer som skjer på Sjusjøen i vinter her!


Sportsmanden.no
Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -