Annen idrettFolloLangrenn

Eirik Bye vant gull og bronse i Para-VM!

Etter en litt vanskelig start på mesterskapet, avsluttet 23-åringen fra Tårnåsen Para-VM i Canada på fantastisk vis. Belønningen ble både gull og bronse.

Først sikret Eirik Bye GULL til Norges lag på stafetten, etter en forrykende sisteetappe der Norge lå nesten 40 sekunder bak ledende Frankrike ved siste veksling. Men Bye klarte å hente inn franskmannen og sikret norsk gull med 12 sekunders margin til jublende glade lagkamerater.

Og på VMs aller siste dag fikk også Bye sin individuelle medalje, da han forsvarte bronsemedaljen fra samme distanse fra VM for to år siden. Med tiden 58.10 var han bare åtte sekunder fra sølvmedaljen (forsidebildet: Eirik Bye sin Facebookside), mens det var lite å gjøre med den canadiske vinneren Brian McKeever, som vant suverent på 54.47. Men å gå to mil på ski på under en time krever sin mann. Det er fort, også for helt funksjonsfriske.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
10 Km FRI: Eirik Bye i fint driv. Foto: Skiforbundet Para

Teamwork

Eirik Bye har i alle år representert moderklubben Oppegård IL. Han er svaksynt og må derfor ha ledsager i alle konkurranser. I VM i Tyskland for to år siden brøt Bye en barriere da han tok sin aller første individuelle mesterskapsmedalje.

–  Vi hadde en drøm om å klare å ta en individuell medalje – det er en drøm som nå har gått i oppfyllelse, sa den faste ledsageren og gode venn Arvid Nelson til Skiforbundet den gang. Nelson er fra Lardal, men de to er tidligere klassekamerater som bor på Lillehammer og nå har trent og satset sammen i fire år. De trener oftest to ganger om dagen, så dette er toppidrett. Før Paralympics i fjor flyttet de også sammen, for å kunne tilrettelegge hverdagen enda bedre.

– Han er en helt sentral faktor i min satsing både under trening og konkurranse. I år har vi flyttet sammen for å satse for fullt mot Paralympics i PyeongChang. Vi trener sammen stort sett to ganger hver dag. Derfor er samarbeidet vårt på et høyt nivå. Det ville vært vanskelig å drive på med dette uten ham, fortalte Eirik Bye til Oppegård Avis i fjor. 

TEAM: 10 km fristil, med ledsager Arvid Nelson. Foto: Skiforbundet/Kathrine Baldishol

Fantastisk avslutningshelg

I Paralympics i Sør-Korea i fjor ble belønningen stafettsølv og bronse på sprinten, mens det nå altså ble både gull og bronse med hjem i bagasjen fra Canada. Så den fine utviklingen med stadig litt bedre resultater i mesterskapene holder seg etter en kjempesterk avslutning på Para-VM!

Medaljefangsten blir ekstra gledelig og følelsesladet når en vet at Eirik Bye slet litt i første del av mesterskapet, der han ikke helt klarte å følge opp egne forventinger etter den sterke innsatsen fra World Cup i Østersund i januar i forkant av VM.  

På åpningsdistansen 10 km fristil ble det en 8.plass, mens Eirik røk ut i semifinalen på sprinten.  

– Jeg har slitt med litt sykdom og sånt etter Østersund. Jeg hadde jo håpet jeg kunne komme hit å være i toppform og kjempe om medaljer. Så jeg har ikke vært helt der jeg skulle ønske jeg kunne være, fortalte Eirik til Skiforbundet i forrige uke. 

Bye har imidlertid før sykdomsproblemene hatt en meget god progresjon gjennom vinteren, så han var da likevel optimistisk med tanke på siste del av mesterskapet.

– Nå blir det å bruke de neste dagene godt, og fokusere på det som skal gjøres til helgen. Vi er jo bare halvveis inn i konkurransen, så det er fortsatt muligheter igjen der og håper jeg da får til en god figur. Jeg tok bronse på 20 km klassisk under VM i fjor. Det hadde jo vært veldig kult å kunne forsvare den, uttalte han videre. 

Og det var nettopp det Eirik Bye gjorde! 

I tillegg til at han med sin praktetappe avgjorde stafetten og dermed også sikret seg sitt første mesterskapsgull! 

MEDALJEJUBEL: Eirik Bye kunne til slutt juble for både gull på stafetten og bronse på 20 km klassisk. Foto: Eirik Bye sin Facebookside

På sin egen Facebookside har Eirik Bye nettopp lagt ut denne gladmeldingen:

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

For en avslutning på VM! For en uke siden hadde jeg ikke sett for meg å reise hjem med stafettgull og individuell bronse! Takk for innsatsen i går @eivindroed!Det er utrolig å kunne stå å forsvare medaljen fra forrige VM. Jeg er vanvittig takknemlig for og kunne samarbeide med @kabangen. (trener Kjell Arne Bangen Johnsen, journ.anm.) Vi la en plan i verdensklasse, du har vist at du er en trener fra absolutt øverste hylle!! Tusen takk for all støtte! @arvid_nelson, hva skal jeg si… Vi har gjort jobben sammen nesten hver dag i fire år. Vi har tatt utøver-ledsager forholdet til nye høyder, noe man ikke trodde var mulig i Norge. Vi har stått sammen i tykt og tynt! Det vi har gjort har uten tvil gitt resultater. I renn, på trening, utenom, du er den viktigste personen i denne satsingen, reisen hadde ikke vært mulig uten deg! Jeg er utrolig stolt og glad for å kunne dele denne medaljen med dere!

HEVDER SEG BLANT FUNSKJONSFRISKE: Eirik Bye stiller i mange konkurranser sammen med eliteløpere og funksjonsfriske. Her er han i det fantastisk flotte Romjulsrennet på Sjusjøen for et drøyt år siden, der han ble nummer 75 av 498, bare drøye 10 minutter bak løpere i Norgeseliten. (Foto: Frode Monsen/Sportsmanden.no)  

– – –

BAKGRUNN:

Sportsmanden skriver en ukentlig side om kondisjonsidrett i papirutgaven til Oppegård Avis, en lokalavis som distribueres til alle husstander i kommunen en gang i uken. I tillegg portretterer vi enkelte idrettsutøvere eller sportsprofiler med lokal forankring.

Alle reportasjene våre i Oppegård Avis kan du lese her. 


Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -