LangrennOL Sotsji

Kowalczyk vant glovarm og blytung 10 km

Mens Johaug jublet vilt for bronsen

Det ble et blodslit i tropevarmen(!) på dagens 10 km klassisk. Og det var såvidt vi fikk en norsk medalje, da Therese Johaug som siste kvinne i seedet pulje fikk kastet seg de nødvendige to sekundene foran den hardtavsluttende finske veteranen Aina-Kaisa Saarinen. Da var tidene til Justyna Kowalzcyk (gull) og Charlotte Kalla (sølv) for lengst ute, men i dag var bronse godt som gull for Therese Johaug, som tok sin første individuelle OL-medalje. Hun satte også ord på hvor tøft dette ble på det sugende føret i det varme været.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
10km-Johaug-jubler
SÅ GLAD ble Therese Johaug da det gikk opp for henne at hun hadde klart å kapre bronsemedaljen. Også landslagstrener Egil Kristiansen var godt fornøyd: -Hun var ekstremt sliten opp den siste bakken her. Avslutningen var rå. Nå fikk hun betalt for all elghufsingen oppi Dalsbygda, sa Kristiansen etterpå. (tv-bilder)

– Det gikk greit på den første runden, men når du skulle ned og du skulle oppatt og du bare kjente at sola stakk og du hadde syre i føttene og var så stiv!… Men det er utrolig godt og det er stor forskjell på tredje- og fjerdeplass og jeg er veldig glad for at jeg klarte denne her, sa Johaug til TV2.

– Det var et «fighterløp» hele veien og jeg er så glad som klarte denne bronsemedaljen, sa hun videre, og la til at det føltes som gull i dag.

10km-Johaug
-Det er første gang jeg har hørt at hun har hatt melkesyre, sa ekspertkommentator og tidligere juniorlandslagstrener for Therese Johaug, Fredrik Aukland etterpå. -Jeg tror ikke jeg har sett disse jentene så sliten noengang, sa han også.

Men gullet var det ingenting å gjøre med, for verdens beste klassiskløper de siste årene, Justyna Kowalczyk, tok et svært fortjent OL-gull. Men det var ikke så lett som det kunne se ut til.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
10km-Justyna3
Ingen går like kraftfull og effektiv diagonalgang som Justyna Kowalczyk. Og diagonalgang var det veldig mye av i denne jobbeløypen.

– Jeg var så redd før den siste bakken, jeg var så trøtt! sa den polske damen etterpå. Sjelden har vi sett henne så rørt og hun måtte flere ganger tørke bort noen gledestårer.

10km-Justyna1

10km-Justyna2

 

 

 

 

 

Svenske Charlotte Kalla imponerte igjen, var den som avsluttet aller raskest og gikk seg opp til en ny sølvmedalje. Hun seiler nå opp som den kanskje største favoritten til den avsluttende 3-milen i fristil, der hun normalt er best.

– Å ta sølv i dag føltes utrolig stort, sa hun gledestrålende etterpå.

10km-kalla
Nytt sølv på sympatiske Charlotte Kalla, som har truffet med toppformen i OL.

Marit Bjørgen var den som holdt noenlunde følge med Kowalczyk lengst og hun lå på sølvplass helt til 8 km. Da var hun fortsatt to sekunder foran Kalla og 7 sekunder foran Johaug, men Marit fikk det skikkelig i den siste langbakken og ble knust med hele 17 sekunder av Kalla og 12 sekunder av Johaug på de siste to kilometerne.

10km-start-Bjørgen
-Det var jo på en måte vel fortjent, sa Marit Bjørgen om Kowalczyk sitt gull. Selv fikk hun det på slutten, men hun sa selv at hun hadde veldig gode ski.

For de to siste norske, Heidi Weng og Astrid Uhrenholdt Jacobsen, gikk det enda tyngre. Særlig Astrid slet med svimmelhet i varmen, mens Heidi slet med glatte ski.

10km-start-Weng
-Jeg skulle gjerne gjort det bedre, men når du driver og går fiskebein og tuller og styrer, da går det ikke bedre, sa en litt oppgitt Heidi Weng. Hun skyldte imidlertid bare på seg selv, som ikke hadde vært flink nok til å teste ski på morgenkvisten, og var fornøyd med 9.plassen på en sånn dag.
10km-start-caldwell
I SINGLET: At det var varmt, kan dette bildet av amerikanske Sophie Caldwell, som for øvrig var i sprintfinalen, bevitne.

Uansett, en bronse til Johaug var gledelig, og selv om TV2 umiddelbart begynte å mase noe voldsomt om smørebom og dårlige ski, så var det kanskje bare to andre som var bedre i dag. Og for langrennssporten er det nok bra at ikke den norske dominansen er altfor stor. Polen fikk i hvert fall nasjonens fjerde vinter-OL gull noensinne med masse jublende polske supportere på tribunen. Mens Kowalczyk nå er mestvinnende polakk gjennom tidene, med to gull og fem medaljer totalt. Ikke verst for damen som først begynte å gå på ski som 15-åring.

10km-pallen
Blomsterseremoni, med Kalla, Kowalczyk og Johaug – alle tre strålende fornøyde!


Kvinner – 10 km klassisk

1. Justyna Kowalczyk, Polen 28:17,8
2. Charlotte Kalla, Sverige +18,4
3. Therese Johaug, Norge +28,3
4. Aino-Kaisa Saarinen, Finland +30,3
5. Marit Bjørgen, Norge +33,4
6. Stefanie Böhler, Tyskland +46,5
….
9. Heidi Weng +1:10,4
19. Astrid Uhrenholdt Jacobsen 1:43,8

 

sportsmanden.no 
 
Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -