LangrennOL Sotsji

Kong Cologna vant igjen

Chris Jespersen lyspunkt på blytung norsk dag

Få hadde trodd at Dario Cologna skulle bli OL-kongen i Sotsji. Etter ankelskaden i høst hadde han ikke en gang tro på at han ville rekke OL-start. I stedet står han nå med to gull på tre starter etter seier også på 30 km skiathlon. To fall hindret han i sprinten, men der falt han i hvert fall for eget grep. I dag var han helt suveren og vant med halvminuttet til en annen skade- og sykdomsplaget utøver som gjorde sitt første ordentlige renn for sesongen, svenske Johan Olsson, mirakelmannen fra 5-mila i fjorårets VM da han gikk solo og holdt unna helt til mål i en av tidenes største langrennsprestasjoner.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Cologna har hentet inn Olsson med halvminuttet, og de to beste gikk sammen på den siste delen av 15 kilometeren. (tv-bilder)
Cologna har hentet inn Olsson med halvminuttet, og de to beste gikk sammen på den siste delen av 15 kilometeren. (tv-bilder)

Daniel Richardsson fulgte opp med bronse for Sverige etter dagens råeste avslutning, der han fikk kastet seg to tideler foran den aller største overraskelsen, den ferske finske verdensmesteren i U23, Iivo Niskanen, som hadde bronsen i lommen helt til målstreken og som bare lå 0,7 sekunder bak Cologna etter 8 km.

Hva med de norske? Chris Jespersen, Skånevikingen som ikke er på landslaget og som overrasket med andreplassen i Tour de Ski, var lyspunktet med sjetteplass. Eldar Rønning og særlig Martin Johnsrud Sundby skuffet med 12. og 13.plass, mens Pål Golberg, som kom inn på laget i morges da Didrik Tønseth ble syk, endte på 18.plass.

Det er ikke en sommer-skitur, men Chris Jespersen som legger i vei på sin OL-debut.
Det er ikke en sommer-skitur, men Chris Jespersen som legger i vei på sin OL-debut.

Det er medalje som teller, men med tanke på oppladningen, så tror jeg at jeg skal være godt fornøyd, sa Jespersen etterpå. Han har slitt med sykdom i ukene før OL og fortalte om et blodslit på et ekstremt tungt føre.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

– Det var forferdelig uti der. Du må egentlig gå og holde igjen hele veien, for går du litt for fort, så stopper det helt opp, forklarte han.

15km-klassisk-Jespersen-mål
Chris Jespersen ga alt og kan si seg godt fornøyd med 6.plassen etter en trøblete oppladning, i det som har vært hans store gjennombruddsesong, 10 år etter at han ble juniorverdensmester.

Martin Johnsrud Sundby hadde ingen annen forklaring enn «en grusom tung dag på jobben,» og var naturlig nok svært skuffet.

– Kroppen var ikke bra og mannen oppå skiene dårlig. Det var ikke noe som stemte, sa en slagen Johnsrud Sundby etterpå.

15km-klassisk-Rønning-start
Eldar Rønning hadde håpet på noe langt bedre, men ble likevel Norges nest beste til slutt på en tung dag for hele laget.
15km-klassisk-Sundby-start
Martin Johnsrud Sundby ser optimistisk ut på start, men etterpå var det «bare ræva».

Mens den sveitsiske vinneren ikke helt kunne tro det selv.

– Jeg håpet å komme tilbake etter skaden, men var ikke sikker på at jeg ville komme hit (til OL). Nå har jeg to OL-gull. Jeg kan ikke fatte det! sa en overlykkelig Dario Cologna til TV2.

15km-klassisk-Cologna-start
For Kong Cologna av Sotsji derimot, har det gått over all forventning. Til og med på et føre der Sveits vanligvis har slitt, var han helt utilnærmelig.

Resultater 15 km, klassisk
1. Dario Cologna, Sveits 38:29,7
2. Johan Olsson, Sverige +28,5 sek.
3. Daniel Richardsson, Sverige +38,8
4. Iivo Niskanen, Finland +39,0
5. Lukas Bauer, Tsjekkia +58,9
6. Chris Jespersen, Norge +1:00,9
…..
12. Eldar Rønning, Norge +1:33,1
13. Martin Johnsrud Sundby, Norge +1:37,7
18. Pål Golberg, Norge +1:44,8

 

sportsmanden.no 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -