DanmarkEtape BornholmTeam Sportsmanden

Klart for 25-års jubileum i Etape Bornholm

Northern Runners, Sarpsborg IL og Team Sportsmanden med store tropper

Neste uke er det igjen duket for løpsfest en hel uke til ende på den danske solskinnsøyen Bornholm. I år er det også 25-års jubileum for Etape Bornholm – som har et fantastisk konsept med løp på ettermiddagen fem dager på rad. Løpene foregår på forskjellige steder av den vakre øyen og utgjør tilsammen nøyaktig en maratondistanse på 42,2 km, og inneholder to raske og flate 10 kilometere, et strandløp, et skogsløp og «kongeetappen» med innlagt bakkeløp. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Marthe Katrine Myhre debuterte i Etape Bornholm for Team Sportsmanden i 2016 med 6.plass totalt og var full av lovord om løpsuken på den danske ferieøyen. I år er Gjøvikjenta tilbake i Etape Bornholm. (Foto: Kenneth Jensen / Viking Atletik)

Etape Bornholm er først og fremst en individuell konkurranse som tidligere også var uoffisielt nordisk mesterskap i etappeløp, men har også lagkonkurranser bestående av 6 løpere, som selvsagt også deltar individuelt. Team Sportsmanden har overraskende vunnet lagkonkurransen de to siste årene og satser med friskt mot igjen i år. Men denne gangen vil nok laget få knallhard konkurranse fra Sarpsborg IL, samt trolig noen gode danske lag, som ofte har en eller to meritterte stjerneløpere på laget. Og kanskje også av Northern Runners, som stiller med to lag.

Flest deltakere har Sarpsborg med hele 18 påmeldte, foran Northern Runners med 12 og Team Sportsmanden med 10 deltakere. 

Team Sportsmandens stiller med følgende løpere

I lagkonkurransen stiller Marthe Katrine Myhre, Øystein Mørk, Jon Arne Skrove, Åse Klinkenberg, Gjermund Sørstad og Frode Monsen. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

I tillegg deltar i år som i fjor også Kjell Christian Martinsen, Charlotte Rydnemalm og Hanne Wibe for Team Sportsmanden i Etape Bornholm.

Øystein Mørk er med sine 44 år ingen ungdom, men slår de fleste ungdommer. Her heies han frem opp de bratte bakkene i den såkalte «Hammerdysten» som avslutter 4.etappe, i 2015. Øystein vant klassen og ble nummer 9 totalt i Etape Bornholm. (Foto: Kenneth Jensen / Viking Atletik)

Hardest imot i lagkonkurransen kan bli Sarpsborg IL, som stiller med et meget sterkt 6-mannslag. Familien Kullerud har som som vanlig lagt ferien til Bornholm og utgjør halvparten av laget. I år er nemlig lagets trener Pål Asbjørn Kullerud selv også endelig skadefri og fit for fight, sammen med de to lovende barna Frida (20) og Emil (18). I tillegg stiller supertalentet Karoline Skauen – fjorårets suverene vinner av ungdomsklassen på Bornholm – sterke Pål Oraug og Anders Folkvang på Sarpsborg sitt lag. På Northern Runners sitt førstelag stiller Anita Nilssen, Erik Haagensen, Ingebjørg Moe, Kai Arne Nyborg, Katrin Olaisen og Nils Harald Moe.

TALENTET: Etter den avsluttende 10-kilometeren i fjor skrev vi følgende under dette bildet: KNALLTID: Med 35.27 på den avsluttende 10km-distansen knuste Karoline Skauen ikke bare jentene i ungdomsklassen, hun slo beste gutt i ungdomsklassen med hele 1.06 og kun fire seniorkvinner løp fortere enn 17-åringen fra Sarpsborg IL, som altså løp langt raskere enn Norges beste senior på Bornholm, Monika Kørra. (Foto: Kenneth Jensen / Viking Atletik)
STAYEREN: Pål Oraug (t.v.) dokumenterte solid form etter et lite skadeavbrekk da han nylig ble nummer 2 i Unionsmarathon, som han for øvrig har vunnet de to foregående årene. Pål er også medlem av Team Sportsmanden, men velger naturlig nok å stille for klubben sin på Bornholm. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
SJEFEN: Pål Asbjørn Kullerud har slitt mye med skader, men når han er skadefri slår han de fleste, i hvert fall i aldersklassen. Her i aksjon for gamleklubben Varteig IL under NM terrengløp for tre år siden. Året før ble han nummer 23 totalt i Etape Bornholm. Siden har han hvert år stått på sidelinjen og heiet frem både klubbmedlemmer og andre norske løpere. (Foto: Frode Monsen)

Team Sportsmandens lag er betydelig endret fra de to første årene, der stammen i laget har bestått av «Nesbyen-banden» Tore Bjerkrheim, Kjetil Andre Bjerkrheim og Ruben Strand, foruten teamleder Frode Monsen. Etter 9 sammenhengende år har imidlertid gutta fra Nesbyen valgt andre ferieplaner. Det samme har Årets utøver i Team Sportsmanden i 2017, Roger Thompson, som i fjor også vant klassen sin i debuten på Bornholm. Men Team Sportsmanden har fått tre sterke erstattere som alle har løpt Etape Bornholm tidligere og vet hva de går til;

Marthe Katrine Myhre deltok i 2016 for Team Sportsmanden individuelt og skulle egentlig løpt for laget i fjor også, da hun dessverre måtte melde forfall. I år er imidlertid Marthe tilbake og med på laget. Mens Marthe har vært medlem og representert Team Sportsmanden i flere år, er de øvrige på laget for debutanter å regne for Team Sportsmanden – men ikke i Etape Bornholm. De to ringrevene og Lierguttene Øystein Mørk og Gjermund Sørstad har begge flere deltakelser fra før, Øystein har sogar vunnet lagkonkurransen tidligere med SK Kraft og vært på topp 10-listen sammenlagt hele tre ganger, med en imponerende 5.plass fra 2014 som beste individuelle resultat. Og selv om veteranen er blitt 44 år, holder han fortsatt et meget høyt nivå, noe han senest viste med 3.plass på knallsterke 32.05 i Karlstad Stadslopp.

Råsterke Gjermund Sørstad har også løpt Etape Bornholm før og vet hva han går til. Her under 2.etappe i strandløpet på Dueodde i 2013, da Gjermund tok en sterk 12.plass sammenlagt. (Foto: Marie Wibe Bakker / Sportsmanden)

Også ultraløper Gjermund Sørstad har gjort det meget bra på Bornholm tidligere med 12.plass i 2013, sterk og gjennomtrent som han er. Sørstad har imidlertid vært skadet i lang tid, noe som har gjort at det har blitt mye alternativ trening de siste årene, der han har gjort seg bemerket med utstrakt bruk av «løpesykkelen» ElliptiGo. I Birkebeinerrittet i fjor gikk det ikke så bra, da han ble kjørt ned i de bratte bakkene ned mot Djuposet og endte på sykestuen, men i Den Store Styrkeprøven i år gikk det adskillig bedre, da Gjermund som førstemann fullførte Lillehammer – Oslo i fin stil på ElliptiGo! Nå er det imidlertid løpesko som gjelder. 

Jon Arne Skrove og Åse Klinkenberg er to meget habile løpere, som sammen med Frode Monsen kompletterer laget. Klinkenberg har vært med på Etape Bornholm for en del år tilbake, men gjør et slags comeback på den danske øyen for Team Sportsmanden. I Birkebeinerløpet i år ble hun nummer 25 i eliteklassen på tiden 1.34.46, mens hun i fjor ble treer i Krokskogen Halvmaraton, kun slått av Marthe Katrine Myhre og Elin Hagavold. Jon Arne Skrove var like før Åse i mål i Birken i år på gode 1.32.22, til 34.plass i klasse M45-49 år. Til sammenligning var de begge langt foran teamleder Frode Monsen, som løp Birken i år på 1.39.47 – og som også er nestor og eldstemann på laget med syv tidligere starter i Etape Bornholm. Imidlertid er det kun de fire beste løperne på laget som teller i lagkonkurransen, men det gjelder også å ha et jevnt lag, da skader fort kan gjøre at noen må kaste inn håndkleet i en så lang og hard konkurranse. 

Åse Klinkenberg er en meget god løper, her i aksjon under Birkebeinerløpet i år. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
Jon Arne Skrove debuterer også for Team Sportsmanden i Etape Bornholm. Han løp også meget bra i Birkebeinerløpet. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

Mange nordmenn på Bornholm

Det er totalt 107 norske som er påmeldt jubileumsutgaven av Etape Bornholm. Av andre norske løpere nevnes den tidligere sterke langrennsløperen Anders Myrland, som har holdt formen godt vedlike etter at han la opp som langrennsløper på toppnivå for fem år siden.

Også superveteranen Svein Arne Sølvberg er som vanlig på plass. Sølvberg liker seg svært godt på ferieøyen og deltar for 15.gang i Etape Bornholm – med utrolige 13 klasseseire på merittlisten! Kun en gang er han blitt slått, da en tidligere tysk landslagsløper snøt nordmannen for konfekten. Selv om han ikke runder år før sent på høsten, er Sølvberg i år rykket opp i klasse M70-74 år. Og selv om den konkurranseglade veteranen fra Ski, som løper for Oppegård IL, knapt har konkurrert denne sesongen, kan vi etter noen treningsturer sammen berolige med at han er klar til dyst – og den seige strekkskaden han pådro seg i fjorårets tredje løp på Bornholm er forlengst leget. Veteranen viste også i sesongdebuten i Unionsmarathon at formen er god da han løp den kuperte 10 kilometeren på sterke 43.30 – kun slått av 10 langt yngre løpere. 

BORNHOLM-VETERANER: Mens Tore Bjerkrheim må vente til neste år med å fullføre sitt eget 10-års jubileum, stiller Svein Arne Sølvberg til start for 15.gang på Bornholm. Sjansene er også gode for at 69-åringen kan oppgradere skoparken med et par nye New Balance-sko som tilfaller både klassevinnerne og vinnerne i lagkonkurransen. Her er de to i gemyttlig passiar etter fjorårets premieutdeling. (Foto: Frode Monsen)
LAGTRIUMF 1: SK Kraft vinner lagkonkurransen i 2015
LAGTRIUMF 2: Team Sportsmanden vinner lagkonkurransen i 2016.
LAGTRIUMF 3: Team Sportsmanden vinner lagkonkurransen i 2017.

Sportsmanden vil selvsagt rapportere fra Bornholm også i årets konkurranse. 

Se alle tidligere reportasjer i eget samlealbum HER.


Sportsmanden.no

Takk for at du leser Sportsmanden. Sportsmanden drives av idealisme og på frivillig basis, helt uten lønnskostnader eller sponsorer. For å kunne fortsette å produsere inspirerende reportasjer og bildeserier avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -