HalvmaratonLøpingMaratonStor-Oslo

Sterk trio kjempet om seieren i Unionsmarathon

Og ny løyperekord på halvmaraton

Unionsmarathon leverte nok en gang et meget bra arrangement med mange fornøyde løpere. Det ble heller ikke så varmt som fryktet, faktisk var det litt kjølig på morgenkvisten etter at et regnskyll også hadde gjort veiene våte. Arrangøren la ut denne meldingen kl 07.40 lørdag morgen: «14 grader og gode løpeforhold på Rømskog nå. Regnet i natt.» 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Nå tittet sola frem etter hvert og gradestokken steg adskillige hakk, men da maratonfeltet la avgårde klokken 10.00 var det meget gode forhold. En trio bestående av de to siste års vinner, Pål Oraug fra Sarpsborg IL / Team Sportsmanden, og de sterke ultraløperne Eirik Johannessen fra Tønsberg FIK og Runar Sæther fra Rye Sp.Kl. / Sky Blazers skilte seg tidlig ut. Tempoet var høyt og de tre ble deretter ganske raskt en duo, med de to på forsidebildet, Pål Oraug (t.v.) og Eirik Johannessen. (Foto: Bjørn Hytjanstorp).

Tettrioen etter omlag 3,5 km; Eirik Johannessen drar opp et stort tempo og bare Pål Oruag og – enn så lenge – Runar Sæther følger på. (Foto: Roar Tomter)

Sportsmandens løpende reporter Roar Tomter var som vanlig på plass på svenskegrensen, selv om han denne gangen ikke løp kongedistansen, men 10km. Han kunne rapportere om følgende:

Maraton menn ble et knallhardt oppgjør hvor disse tre sterke løperne stakk av umiddelbart. Eirik Johannsesen dro hardt allerede fra start. Bildet er tatt 12 minutter ut i løpet ved ca 3,5 km. Jeg kom kjørende, og stoppet bilen for å løpe ut å ta noen bilder. Halvveis var Runar Sæther hektet av, men det skyldes nok mest den knallharde mengdetreningen han skal ha lagt ned i det siste. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

I følge Pål Oraug passerte tetduoen halvmaraton på ca 1:19. Neste gang vi så løperne passerte de 32 km (ved starten på 10km). Da var det fortsatt Eirik Johannessen som dro på Pål Oraug, men en km senere oppsto luken som gjorde at Pål måtte nøye seg med 2.plass denne gangen. Jeg løp sammen med de noen meter da de var midt i bakken med en mil igjen, og begge to virket særdeles spreke. De svarte på spørsmål og virket nærmest uanfektet. 

Runar Sæther avsluttet bra og løp inn en del på de to i front på siste halvdel, men seieren var ikke truet. Imponerende tider i denne knallharde løypa.

Før øvrig var det mange spennende nasjoner som deltar, her er bilder av Jakub fra Polen og Arno fra Nederland. Christoffer Ladstein (Team Sportsmanden) imponerte også med en knallsterk tid på 3:26:54, og satt løype-PB med et par sekunder, forteller Tomter. 

Polske Jakub Ruzylo fra Stamina Grimstad ble nummer 4 og var den siste som klarte å løpe den meget tøffe maratonløypen på under 3 timer. Tid: 2.59.32. (Foto: Roar Tomter)
Nederlandske Arno Dejong fra Harestua Medisinske Senter tok femteplassen på 3.18.25. (Foto: Roar Tomter)
Blide Christoffer Ladstein fra Team Sportsmanden ble nummer 7 etter et meget veldispoonert løp på 3.26.18 – ny løype-pers med 2 sekunder! Foto: Roar Tomter

Vinnertiden ble sterke 2.42.28, kun drøye 3 minutter bak løyperekorden til John Henry Strupstad fra 2012 på 2.39.12. 

 

I kvinnenes maraton ble det svensk seier, ved Cecilia Pettersson, Stockholm HHH, som vant på tiden 4.10.17.

 

Frode Stenberg imponerte

Arrangøren hadde på forhånd reklamert med prispenger ved løyperekord, og på halvmaraton ble det klaff og et ekstra feriebidrag til vinneren Frode Stenberg fra Lørenskog FIL. Den nye løyperekorden lyder på 1.13.40. Øystein Mørk fra SK Kraft, som løper for laget til Team Sportsmanden i Etape Bornholm om noen uker, viste solid form med 1.16.22 på 2.plass, mens det var hardere kamp om den siste pallplassen, som Markus Høgne fra Ull/Kisa tok med 1.21.05, kun 10 sekunder foran Even Bentzen Løvås fra Halden IL. 

Her merker vi oss også at Jan Billy Aas dokumenterte god form med 7.plassen på 1.26.13 uken før han arrangerer Team Ronny og Jan Billys jubileumsmaraton i Kråkstad. Da løper Aas sitt maraton nummer 100, mens kompisen Ronny Kristiansen løper maraton nummer 50, etter å ha løpt nummer 49 i Unionsmarathon. 

Vil du bli med på guttas jubileumsmaraton finner du mer info HER. 

Hanne Bakken Lund fra Aurskog-Høland FIL vant kvinnenes halvmaraton på 1.42.49, – 40 sekunder foran Helen Baastad Haug fra Fjerdingby. 

STERK SESONG: Frode Stenberg fortsetter å imponere. Her på vei til ny løyperekord på halvmaraton i Rømskog. Foto: Bjørn Hytjanstorp

Mads Waaler slo nesten sin egen rekord på 10k

På den korteste distansen, 10 km, forsvarte Mads Waaler fra Strindheim IL seieren fra i fjor i suveren stil. Hans egen løyperekord ble imidlertid stående, da vinnertiden 33.34 var 3 sekunder bak fjorårets. Her var det tett om de andre pallplassene med fire mann innen 32 sekunder. Ole Morten Korsmo og Mats Emil Sand sikret seg pallplassene, mens Team Sportsmandens utsendte spurtkanon Roar Tomter var litt for langt bak til å gi de to en reell fight om pallen. 

Kun fem mann løp under 40 minutter og vi merker oss at superveteran Svein Arne Sølvberg – i sitt 70. år – sesongdebuterte med 11.plass totalt på knallsterke 43.30 i den langt fra lette løypen. Sølvberg ser dermed ut til å være i god rute mot toppform til Etape Bornholm, som alltid står på sommermenyen til gullgrossisten fra Ski. 

Andrea Boutera sørget for at det også ble en seier til Vestlandet og Bergen, da Gularløperen vant kvinnenes 10 km på 40.51 – nøyaktig 2 minutter foran Marie Holtet Dæhlen på 2.plass.

-Jeg hadde gleden av å varme opp med Andrea. Hun hadde et mål om sub 40, men var allikevel overlegen vinner av 10km kvinner, forteller vår mann i Rømskog, Roar Tomter, som nok en gang var veldig fornøyd med arrangementet – men ikke like godt fornøyd med sin egen taktiske løping. Denne gangen klarte han nemlig ikke å dra nytte av sin sedvanlige sugende sluttspurt.

– Gutta foran meg må også ha økt farten på den siste siste kilometeren, som går over gresset på stranda, inn på trange stier i skogen, før det blir rett og fin grusvei de siste 200m. Men da hadde jeg for langt opp. Fryktelig irriterende det der. Jeg burde aldri latt dem få den store luken de fikk ved 4 km, men det er jo lett å si nå i etterkant, avslutter Tomter.  

 

SAMLØP: Her er det Pål Oraug som drar over en av mange bakketopper i Unionsmarathon, med Eirik Johannessen hakk i hæl. Foto: Bjørn Hytjanstorp
I UNIONSDRAKT: Mathini Thuraisingam fra Skedsmokorset og Arne Storheim fra Hagan løp halvmaraton på 2.19 – og vinker til fotograf Bjørn Hytjanstorp underveis i sine fargerike unionstrøyer.
GLADLØPER: Christoffer Ladstein langs Rømsjøen. Han la ut denne gladmeldingen til bildet etter løpet: «Mulig noen synes jeg er litt på kanten når jeg hevder at den perfekte starten på en ferie er å løpe en maraton?. Unionsmaraton er en særdeles spennende, krevende og kupert (600 høydemeter) løype som er en runde som starter i Norge på asfalt, og fortsetter på grus etter 19 km, litt inne i Sverige, og ender opp på vakre Kurøen hvor det naturligvis bades etter målgang. Årets utgave startet utrolig nok i litt kjølig og overskyet vær og veiene var stedvis fuktige etter et regnskyll i de tidlige morgentimer. Jeg startet friskt og fikk det som vanlig ikke før inngangen til grus. Da pulsen var underlig lav, innså jeg at selv om jeg på dette tidspunkt ble forbi-og fraløpt. Så er en maraton tross alt 42.2 km og meget kan endre seg mot slutten. Både bakkene og Bjørn Hytjanstorp kom de selvsagt og da den eminente fotograf og motivator hevdet at jeg så ganske frisk ut opp de varme og seige stigningene, kunne jeg ikke gjøre annet enn å ta opp jakten! Til tross for at solen og sommervarmen nå atter hadde returnert, varte jakten helt til mål og ble besynderlig nok kronet med ny løypepers med hele 2 sekunder (pers er pers?) og 7.plass totalt. Rett og slett min beste maraton siden 2016, ganske overraskende, men selvsagt helt fortjent med tanke på den tiden som brukes på denne gladskapen?. Hehe….GOD FERIE FOLKENS?. PS: Hele 13 dager til neste løp.
SPURT: Roar Tomter fra Askim IF og Team Sportsmanden spurter mot mål under den nye målportalen til Unionsmarathon, til «den sure fjerdeplassen» på 10km. (Foto: Privat)
I MÅL: Team Sportsmandens fjerde deltaker for dagen, hallingdølen Egil Løken, blir tatt i mot  over mål i sin nye, fine trøye på 3.41.20 til 12.plass totalt og klasseseier i M50-54 år som belønning. (Foto: Roar Tomter)
PALLEN: Den driftige primus motor for Unionsmarathon Sigbjørn Høgne intervjuer vinneren av maraton, Eirik Johannessen, med Pål Oraug og Runar Sæther som tilhørere. (Foto: Roar Tomter)
TOMMEL OPP: Selv om det ikke ble seier for tredje året på rad, ble det et pent bidrag til reisebudsjettet til Etape Bornholm til Sarpsborg ILs og Team Sportsmandens Pål Oraug. I lagkonkurransen på den danske ferieøyen i uke 31 blir Sarpsborg IL med Pål på laget harde konkurrenter til Team Sportsmanden. (Foto: Roar Tomter)
FIN SEIERSPALL: Her er det gutta på 10km sin tur med Mads Waaler på toppen for andre år på rad, flankert av Ole Morten Korsmo og Mats Emil Sand. (Foto: Roar Tomter)
RASKE KVINNER: Pallen for kvinnenes 10km, med Andrea Boutera øverst, Marie Holtet Dæhlen på 2.plass og svenske Kristin Henriksson på det siste trinnet. (Foto: Roar Tomter)
ILDSJELER: Andreas Gossner og Jan Billy Aas – for anledningen i svensk trøye – er begge å se svært mange sider der det løpes konkurranser, i alt fra raske og korte løp til maraton og ultraløp. Neste lørdag arrangeres Team Ronny og Jan Billys jubileumsmaraton i Kråkstad utenfor Ski. Så er du hjemme, hvorfor ikke ta turen og opplev et litt annerledes maratonløp med lave skuldre og garantert gemyttlig atmosfære – noe det for øvrig også er her i Rømskog. (Foto: Roar Tomter)

 

Alle resultater

Tidligere fra Unionsmarathon på Sportsmanden

Pål Oraug med sterk seier i Unionsmarathon – løyperekord på halvmaraton av Siri Størmer (2017)

Pål Oraug vant i maratondebuten – avgjorde tvekampen i Østfold-duellen (2016)

Lars Lysbakken vant varm Unionsmarathon (2015) 

Tropevarme i Unionsmarathon – Ivar Refsland og Tonje Brande vant jubileumsløpet (2014)

Unionsmarathon i strålende sol (2013)

 

Sportsmanden.no

Takk for at du leser Sportsmanden. For å kunne fortsette å produsere inspirerende reportasjer og bildeserier avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -