HalvmaratonLøpingMaraton

Pål Oraug med sterk seier i Unionsmarathon

Eneste løper under 3 timer i tropevarmen i Rømskog –
Løyperekord på halvmaraton av Siri Størmer (bildet)

Årets utgave av Unionsmarathon ble en meget varm og tøff affære. Da starten på helmaraton gikk klokken 10.00 var det allerede godt og varmt, og de fleste regnet med at det skulle bli tøft å kopiere fjorårets tider, satt under langt bedre løpsforhold med 12-13 grader og lett duskregn. Det ble det da også, for nå viste gradestokken rundt 25 grader og sola skinte fra en nesten skyfri himmel i Rømskog.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Det var varmt og fint i Rømskog: Her er fra venstre i bildet Karianne Ekern, nest beste maratonkvinne, Jeanette Solvang (nummer 4) og Ida Hausmann (nummer 3). Foto: Bjørn Hytjanstorp

I teten ble det likevel nesten reprise fra fjorårets løp. Pål Oraug og Stein Henrik Olaussen tok teten direkte, slik de gjorde i fjor, og så seg aldri tilbake. Begge åpnet roligere enn under fjorårets superløp, der de løp inn til hhv 2.45 og 2.52. Oraug dro tidlig i fra i år, og økte forspranget hele veien. Pål Oraug fra Team Sportsmanden og Sarpsborg IL forsvarte dermed seieren fra sin debut på distansen i fjor, mens den mer rutinerte Stein Henrik Olaussen fikk det tøft i varmen og  kom inn på 3.08.

Pål Oraug med Kurøen i bakgrunnen, på vei til sin andre seier på to forsøk i Unionsmarathon. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Og selv om også vinnertiden på 2.52.11 var noen minutter dårligere enn fjorårets 2.45.36, så økte seiersmarginen fra 4.42 til hele 16 minutter og 11 sekunder i det svært så kuperte og tøffe maratonløpet som går rundt Kurøen og er innom Sverige på sin ferd tilbake til starten i Rømskog.

– Ja, det var tungt! Varmen var tøff og det er en veldig hard løype, så de siste 21km var veldig harde! forteller vinneren selv til Sportsmanden.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Med tropevarme og stekende sol, i en løype som toer Olaussen karakteriserte som «et beist av en løype», så er vinnertiden meget bra. Oraug selv var likevel ikke helt fornøyd med tiden.

– Det var jo 6 1/2 minutt bak løpet i fjor. Det tror jeg er mye på grunn av varmen, og det ble litt tungt på slutten, utdypet han.

Heller ikke Olaussen var fornøyd med den tiden, og formen er nok ikke like bra som i fjor.

RUNNER UP: Stein Henrik Olaussen ble toer for andre året på rad i et sommerlig Rømskog. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Det ble en jevn og hard kamp om den siste pallplassen mellom to veteraner, Jarle Henriksen (klasse M45)  fra Oslo Universitetssykehus og Team Sportsmandens Lasse Sørlund (M50). Sammen passerte de halvmaraton på 1.31, men i den tunge bakken ved 25 km fikk Henriksen en luke som Sørlund aldri klarte å tette. Dermed gikk tredjeplassen til Henriksen, mens Sørlund fikk med seg klasseseier som plaster på såret.

Hard kamp om tredjeplassen mellom veteranene Lasse Sørlund (t.v.) og Jarle Henriksen. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)


Bare 7 kvinner stilte til start på maratondistansen
, som ble vunnet av Marianne Moe på 3.48.19, foran Karianne Ekern med 4.33.15, begge fra Romerike Ultraløperklubb.

Marianne Moe vant kvinnenes maraton på 3.48.19. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)


På halvmaraton
ble det en klar seier til Hans Chr. Aarnes fra Nittedal IL med tiden 1.23.49, mens Andreas Gossner var først av et kobbel på fem til seks løpere på 1.31- og 1.32-tallet, med Martin Hansen på den siste pallplassen.

Her var konkurransen adskillig tøffere også på kvinnesiden, der den sterke veteranen Siri Størmer vant på 1.32.43, som er ny løyperekord, foran to svenske jenter; Erika Åhl Jensen og Kristin Henriksson.

Totalt 76 fullførte halvmaraton, hvorav 25 damer.

10 km: Flest (111 fullførende) stilte på «sprintdistansen» 10km, som ble vunnet av Mads Waaler fra Aurskog Høland (ny løyperekord på 33.31) og Andrea Boutera fra IL Gular (41.56).

Alle resultater

V-TEGN til tross; Christoffer Ladstein klarte heller ikke å matche fjorårets 3.26. I år ble det 3.44.08 for Team Sportsmandens muntre løper, til samme plassering som i fjor; 12.plass. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Pål Simen Rud fra Strømmen ble sjette best på maraton med 3.24.28. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Haldenseren Svein Tore Edvardsen kom på plassen bak; syvende, og klasseseier i M40-44 på 3.24.39. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Audun Mortensen i grønne omgivelser på vei mot 3.32.56 og 8.plassen på maraton. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
VARMT OG VANT: Siri Størmer løp fort på de kuperte grusveiene som utgjør siste del av maratonløpet og omtrent hele halvmaratonet, som hun vant på ny løyperekord. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Halvmaratonvinneren for menn var litt for rask for fotografen, men til gjengjeld var toer Andreas Gossner flink til å posere litt løpende i de vakre omgivelsene. Gossner avsluttet sterkt og sikret seg andreplassen på 1.31.08. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Martin Hansen sikret seg tredjeplassen, noe han nok også har dokumentert skikkelig med eget kamera! Ole Delerud (bak) blir nummer 8. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Selv om det er Unionsmarathon og går innom begge landene, er det klart flere nordmenn enn svensker i løpet. På halvmaraton ledet imidlertid svenske Erika Åhl Jensen lenge, men løperen fra Åmål Multisport måtte til slutt se seg slått med drøye minuttet av Siri Størmer. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
PUSTER UT: Nummer 2 og 4 på maraton; Stein Henrik Olaussen og Lasse Sørlund. (Foto: Roar Tomter)
FORNØYD KAR: Andreas Gossner kunne dra hjem med en sjekk i bagasjen. (Foto: Roar Tomter)
HVIL DEG, DET HAR DU FORTJENT! Pål Oraug nyter å kunne sitte, etter å ha tilbakelagt 42,2 lange og varme kilometer på 2.52. (Foto: Roar Tomter)
Seierspallen på 10km for menn; 1. Mads Waaler, Aurskog Høland FIK 33.31 (løyperekord), 2. Øyvind Wiger, Modum FIK 35.45 og 3. Magnus Salberg, Aurskog Høland FIK 37.26. (Foto: Roar Tomter)
Pallen 10km kvinner; 1. Andrea Boutera, IL Gular 41.56, 2. Selma Øde, Rygge IL (K14-15) 42.44 og 3. Hanne Bakken Lund, Aurskog Høland FIK 44.52. (Foto: Roar Tomter)
Halvmaraton menn: Nr 1. Hans Chr. Aarnes, Nittedal IL 1.23.49, 2.Andreas Gossner, Romerike Ultraløperklubb 1.31.08 og 3.Martin Hansen, Rye Sp.Kl/Team Hansen 1.32.22 (Foto: Roar Tomter)
En fornøyd vinner Pål Oraug som kan ta med seg både blomster og noen ekstra feriepenger hjem til Sarpsborg. (Foto: Roar Tomter)
GOD ØKT, PÅ FLERE OMRÅDER: Vi avslutter med stil med bilde av løper, reporter og en av våre to fotografer; Roar Tomter. Han har slitt med en vond hofte i over et halvt år, men ville likevel prøve seg på full distanse, tradisjonen tro. Men da hoften begynte å murre, valgte vår brave mann å stå av etter rundt 28 km. «Det var kjempelurt å stå av. Jeg hadde klart å gjennomføre, men det er viktigere å beholde formen. Løp 1:32:35 første halv, ganske lett. Så for meg ble dette en god økt. Sto av før det gjorde for vondt», fortalte reporteren til redaktøren etterpå. Mens fotograf her er Bjørn Hytjanstorp.

Sportsmanden.no 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -