HalvmaratonLederØstfold

Øystein Mørk avgjorde tøff tvekamp i Fredrikstadløpet – Med mange bilder!

Og Tessa Frenay forsvarte fjorårsseieren i sesongåpningen

Trangt om plassen fra start av halvmaraton i Gågaten i Fredrikstad. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

Fredrikstadløpet er tradisjonsrik sesongåpning for mange løpere fra Østfold, Follo og Oslo-regionen. Og tradisjonen tro, så skinte sola og det var frem med singleten eller t-skjorten for de fleste deltakerne, mens publikum kunne kose seg langs løypen. På hovedløpet halvmaraton, i en rundløype som løpes fire ganger, ble det en beinhard tvekamp mellom Lørenskog FIKs Matthew Speake og SK Krafts veteran Øystein Mørk, mens det i kvinnenes konkurranse ble en hard kamp mellom den unge fjorårsvinneren Tessa Frenay og veteranen Jessica Gunnarsson.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Veteranen Mørk slo kontra og avgjorde på sisterunden

Aller fremst var det Matthew Speake som hadde kommandoen og lenge ledet løpet. Kun en mann klarte å henge på ved passering en runde i gågaten; 42 år gamle Øystein Mørk fra SK Kraft i Lier utenfor Drammen hang på som en klegg. Men etter snaue tre runder kom Speake alene i tet. Mørk hadde sluppet ryggen og passerte 20 meter bak, men han hadde tydeligvis ikke gitt opp.

– Tredjerunden ble tøff, men det ble det for han (Speake) også. Tok han igjen rundt 16-17 km. Seig i fra ganske fort, men var aldri helt sikker. Spesielt moro å vinne når man kommer tilbake etter å ha ligget bak. Jeg gir meg jo aldri, forteller Mørk til Sportsmanden.

TØFF DUELL: Matthew Speake dro hardt, med Øystein Mørk på hjul. (FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden)

Vinnertiden på sterke 1.10.51 er bare 7 sekunder bak Mørk sin egen bestetid for aldersklasse 40-44 år i fjorårssesongen. Og er ikke mer enn drøye minuttet bak persen på 1.09.36 fra Oslo for noen år siden.

Speake fulgte 20 sekunder bak, mens Pål Oraug fra nabobyen Sarsborg hadde en hard fight om tredjeplassen og kampen om å bli beste østfolding mot Ryggejoggens Ole-Hermann Røhr. Oraug var sterkest på slutten og avgjorde «bronseduellen» med tre sekunders margin til 1.14.16. (rettet)

Skadeplaget Tessa Frenay overrasket seg selv etter skade

I fjor dukket hun opp nesten fra det ukjente og vant Fredrikstadløpet. Tessa den Heijer, som vi bare døpte for «den flyvende hollender» etter seieren i fjor, har siden skiftet navn til Frenay og flyttet med familien til Halden. Men høsten og vinteren har vært slitsom med et tretthetsbrudd som har gjort at den nederlandske 21-åringen ikke på langt nær har kunnet trene så mye som ønsket. Likevel klarte hun med tiden 1.21.36 å forsvare fjorårsseieren, selv om veteranen Jessica Gunnarsson jaget ikke langt bak og aldri ga seg.

DEN FLYVENDE HOLLENDER: Nederlandske Tessa Frenay har bodd i Norge i flere år. Hun holdt unna etter en sterk åpning og tok sin andre strake seier i Fredrikstadløpet. (FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden)

– Jeg er fornøyd, men måtte jobbe mye for denne tiden. Etter skaden med tretthetsbrudd var det veldig vanskelig å komme tilbake. Jeg var ikke i form i det hele tatt. Så jeg er fornøyd med den nest beste tiden min på halvmaraton! forteller en glad vinner til Sportsmanden.

Kun i fjorårets løp, som hun vant på 1.20.03, har Tessa løpt fortere.

Jessica Gunnarsson holder koken og truet en stund Frenay i seierskampen. For det ble tøft også for Frenay på den vanskelige tredjerunden, der veteranen fra SK Vidar tok innpå lederen. Men Tessa Frenay bet tennene sammen, og fikk litt hjelp av Team Sportsmandens Lasse Sørlund, som intetanende ble hare for Tessa, etter at rollene var motsatt de første to rundene.

– I tredje runde var det en mann med Team Sportsmanden-trøye rett foran meg. Det hjalp enormt, røper Tessa Frenay. Mens «haren» Lasse Sørlund selv skjerpet seg et par hakk for å unngå å få bank av beste kvinne og ble belønnet med sitt beste løp på distansen etter come-backet i nettopp Fredrikstadløpet for tre år siden.

SMIL: Etter flere halvmaraton på 1.22-tallet i fjor, gjorde Lasse Sørlund et lite byks nedover listene, godt hjulet av Tessa Frenay – og vice versa – da han løp på 1.20.59 og tok andreplassen i klasse M50-54. Kun Helge Holthe fra Varde IL, som tok en klar klasseseier på sterke 1.17.08, var foran Team Sportsmandens mann. (FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden)

Klassevise resultater 

Alle resultater

Fra starten, midt i feltet. Full konsentrasjon!
KAMP OM TREDJEPLASSEN: Ole-Hermann Røhr fra Ryggejoggen forsøker å riste av seg Pål Oraug fra Sarpsborg, men det er sistnevnte som kniper den siste pallplassen med tre sekunders margin på 1.14.16.
Knut Nordviken fra SK Vidar tar en sterk 6.plass på 1.15.02.
Helge Holthe fra SK Varde imponerte kanskje mest av alle, med 12.plass totalt og soleklar seier i klasse 50-54 år på 1.17.03! Askild Vatnbakk Larsen fra Bøler var enda noen sekunder raskere på 10.plass.
Jessica Gunnarsson hadde los på Tessa Frenay etter tre runder, men på sisterunden var det den noe yngre fjorårsvinneren som hadde mest å gi. Roar Tomter hadde på sin side los på Gunnarsson, helt til lårskaden gjorde at han måtte roe ned tempoet.
Jørgen Saxegaard fra Team Sportsmanden viser solid form om dagen og ble nr 7 i klasse 50-54 år på 1.28.23.
Parløp i farger?
På slutten av den andre runden er de to frontkjemperne fortsatt sammen.
På rett kurs: Gaute Steiwer fra Lillomarka Orienteringslag tar en sterk 9.plass på 1.16.48.
Henrik Fleisje fra Harestua IL, vinner av både Jessheim Vintermaraton og den enda mer snørike Fjellmaraton i 2015, på vei mot pers og 11.plass, med Dominic Hoff halsende like bak.
Mens vinneren av Stavanger Maraton i 2014, Stein Henrik Olausen, måtte nøye seg med 25.plassen i dag, på 1.22.00.
PALLPIKE: Mari Gjølberg fra Rygge IL blir nummer tre på 1.27.45.
Kristine Beate Walhovd fra BUL ser ikke ut til å ergre seg over at det går mot fjerdeplass. Ingen grunn til det heller når du løper på 1.28.55 og setter pers!
INNLANDSDUELLEN: Dorte Foss fra Raufoss IL har noen meters forsprang på Lise B. Nordal fra Hamar IL Friidrett, med Byfergen i venstre billedkant. De blir nummer 8 og 10 og tar hver sin klasseseier i K50 og K45.
V-tegn fra Kim Fossberg.
Lettbent superveteran: Det er bra å løpe halvmaraton på 1.35.48. Det er direkte imponerende når du klarer det i klasse 70-74 år, som Ole Peter Bergaust fra Veldre Friidrett gjør.
På hjemmebane: Kristine Hermansen fra arrangørklubben Fredrikstad IF på vei til 15.plass på 1.41.10.
To muntre herrer fra Romerike Runners Team; Sigmund Jensen og Einar Karlsen
Flotte omgivelser, her fra det nye partiet av løypen, som var lagt litt om i år.
Fargerikt og med ulike antrekk langs kaien.
Løypen hadde en sløyfe ut med elvebredden i enden av bildet her, med utbyggingsområdet av gamle Fredrikstad Mekaniske Verksted på andre siden av elven.
Litt lenger oppe gikk løypen i kjente og like fine omgivelser som den pleier. To løpere har lagt ut på sin siste runde.
Klassevinner i M55-59, der 18 mann startet, ble den alltid blide Kurth Magnussen fra Brevpost BIL, på 1.30.20.
Bøler IF stiller alltid mannssterke opp i Fredrikstadløpet. Her er det Dominic Hoff og Trond Olav Berg som gratulerer Henrik Fleisje fra Harestua med persen sin på 1.16.56.
Vi avslutter med denne sprudlende trioen fra Team Sportsmanden; Steinar Lien løp sitt halvmaraton nummer 112 , og med 1.28.31 forbedret han fjorårets besteresultat i første forsøk – Roar Tomter sliter litt med en fot og lover å forbedre 1.26.52 senere i sesongen, mens den som var mest fornøyd av trioen var omtalte Lasse Sørlund, som altså snek seg under 1.21 for første gang i del 2 av karrieren sin.

Alle bilder: Frode Monsen / Sportsmanden.no


Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -