HalvmaratonKarmøy MaratonMaratonMorten Vestvik

Deltakerrekord og følelsesladet jubileum i vindfullt Karmøy Maraton

Det var hele 674 påmeldte og 561 som fullførte en av de tre distansene i årets Karmøy Maraton – solide rekorder begge deler, til tross for surt vær og heftig vind med opptil 14 meter per sekund i vindkastene.

Karmøy, havgapet og høsten er en lumsk og usikker kombinasjon, og et par år – som her i 2015 – har det også snødd kraftig under løpet. Men denne gangen lot nedbøren heldigvis vente på seg til dagen etterpå, og i hvert fall de som startet tidlig på maratonløpet fikk også med seg en flott soloppgang mellom skyene.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

.
Kreftsyke Morten Vestvik løp sitt maraton nummer 100

En av dem var Haugesunds egen «løpsgeneral» – som Haugesunds Avis kalte Morten Vestvik over en dobbeltside før Karmøy Maraton for to år siden. Da hadde Morten akkurat fått påvist uhelbredelig kreft, men maratonmosjonisten som ukentlig leder intervalløkter på Haugesund stadion med godt over 100 deltakere på alle nivåer, stilte selvsagt til start på favorittdistansen på hjemmebane i år også. Hvis man kan kalle Karmøy for hjemmebane for en haugesunder da? Normalt kan man vel ikke det, men siden «sildabyen» ikke har et eget maratonløp og fruen var med både å starte og å arrangere Karmøy Maraton de første 10 årene, så har vi kanskje våre ord i behold.

Klar for maraton nummer 100 med tidligstart kl 08:30. Morten Vestvik gir tommel opp til fotografen på dagens runde, Tore August Bauer-Nilsen (t.v.).

I år var det også duket for jubileum med maraton nummer 100 for Morten Vestvik! 58-åringen som er leder for Haugesund IL Friidrett og også et aktivt medlem i Team Sportsmanden, hadde akkurat startet på enda en cellegiftkur. Bare noen dager før løpet var formen ikke veldig god. Men for Morten var det heller ikke denne gangen noe alternativ å stå over. Maratonpersen på 3.13 blir nok stående til evig tid, nå var det kun snakk om å fullføre. Sportsmanden hadde æren av å følge hele maratonløpet sammen med jubilanten og fire andre medløpere, inkludert fru Inger Johanne Klokset, som hadde byttet ut arrangøroppgaver med egen løping i år, i hennes femte maraton etter debuten i fjor.

Inger Johanne Klokset synes nesten det var mer «avslappende» å løpe maraton enn å arrangere maraton…
Idyll langs løypen.

– Det kom noen tårer da!

Løpet gikk greit, krydret av flere ørsmå stopp med gledesklemmer underveis når kjente plutselig dukket opp langs løypen som heiagjeng. Og med et svært følelsesladet klimaks da en svær gjeng fra arbeidsgiveren Haugesund Sparebank uanmeldt heiet, sang og jublet da Morten Vestvik intetanende løp inn på Kopervik stadion for de siste 300 meterne inne på det blå tartandekket, før han endelig kunne heve armene over hodet da målstreken ble passert etter 4 timer og 27 minutter.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

– Det ble et flott løp, og svært så emosjonelt. Den mottakelsen eg fikk i mål var bare helt fantastisk. En stor gjeng fra min kjære arbeidsgiver Haugesund Sparebank sto i mål og heiet, med flotte plakater. Det kom noen tårer da. En stor takk til alle dere andre også som tok imot meg i mål, og alle som heiet på meg undervegs, fortalte Morten Vestvik senere, etter å ha kommet seg til hektene og mottatt alle gratulasjonsklemmene etterpå. Se bildegalleri under og klikk på bildene for større versjon.

.
Rask vinnertid og løyperekord på maraton

Litt tidligere hadde Pavel Laputjov stormet over mål som klar vinner på den gode tiden 2.33.13 i en heldekkende norsk «landslagsdrakt». Løperen fra Bryne triatlonklubb har en pers som er seks minutter bedre etter 2.27.06 fra Sevilla Maraton i februar, men det spørs om ikke denne prestasjonen er bedre, tatt i betraktning vinden, en småkupert løype og å løpe alene i front hele veien. I hvert fall suste han forbi vår lille gruppe i stor fart etter rundt 24 kilometer, da vi hadde hatt tidligstart en time før hovedfeltet. På en like klar andreplass, i minst like fin stil, kom lokale Kristoffer Nordhus fossende forbi oss til oppmuntrende heiarop, et par hundre meter bak lederen. Nordhus er en av mange som har hatt nytte av mosjonistgruppen som Morten Vestvik startet da han som ganske fersk løper deltok på de ukentlige tirsdagsintervallene. Dessverre fikk Nordhus denne gangen store problemer med beina og skoene og valgte å stå av Karmøy Maraton etter 30 km.

Dermed var det duket for en intern duell mellom de to Spirit-løperne Henning Tjøstheim og Sjur Ferkingstad om de to andre pallplassene. De to holdt følge til sørsiden av Karmøy, omtrent til avkjørselen til det lille stedet som også bærer navnet Ferkingstad etter vel 27 km, da Tjøstheim dro i fra og sikret andreplassen på 2.39.06, mot 2.42.53 for det lokale håpet som dermed kopierte tredjeplassen fra i fjor.

Henning Tjøstheim med Sjur Ferkingstad i rygg etter rundt 27 km.
Foto: Einar Søndeland
Henning Tjøstheim viste seg som den sterkeste av de to.
Foto: Einar Søndeland

Kvinnenes maraton ble vunnet av Randi Marie Dyrkolbotn på 3.11.27, foran Johanna Håland fra Bryne triatlonklubb på 3.19.43, og den 19 år gamle maratondebutanten Silje Vaule Milenkovic fra Spirit, som lenge ledet, på 3.20.16.

Raske menn og kvinner også på halvmaraton – ett sekund fra løyperekord

Halvmaraton er også på Karmøy den største distansen. Her ble det seier til Tedros Haile fra Haugesund IL med 1.09.40, foran Finn Isaksen fra GTI Friidrettsklubb med 1.12.22, med ungarsk tredjeplass ved Niklas Öri – også han fra GTI, på 1.13.54.

På damesiden ble det dobbeltseier til Spirit Friidrettsklubb.

– Silje Torsvik kjempet i sterk vind mot løyperekord på halvmaraton og kom ett sekund for sent i mål til 1.19.09. Også heroisk sterkt løp av Helena Hope på 2.plass på ny pers 1.20.33, leser vi på Spirit sin hjemmeside.

Siste dame på pallen var Laila Himle fra Stord IL med 1.25.29.

Silje Torsvik gir alt i spurten, men kom ett sekund for sent til å tangere løyperekorden, eller to sekunder for sent til å forbedre den.
Foto: Einar Søndeland
VINNERE HALVMARATON: Silje Torsvik, Spirit Friidrett og Tedros Haile, Haugesund IL.
Foto: Einar Søndeland
Overbevisende løping av Team Spirit Ryfylke. Fra venstre Henning Tjøstheim 2.plass maraton 2.39.06, Håvard Andersen Bråthen 10.plass halvmaraton 1.19.08, Sveinar Vadla klassevinner 40-44år 21km 1.20.43, Arne André Vetrhus 2.plass 45-49år 21km 1.21.33 og Odd Einar Tveit klassevinner 45-49år 21km 1.20.38.
Bildetekst og foto: Einar Søndeland

.
Hinderveteran og 15-åring vant 10 km

Det ble også løpt fort på 10 km, som den tidligere sterke hinderløperen, 34 år gamle Tom Erling Kårbø fra Stord IL vant på 31.15. Fjorårsvinner Morten Gjendem fra Haugesund IL var ikke langt bak på 31.26, mens Alf Ante Idland Tornensis som representerte Løplabbet ble treer på 32.16.

Kvinnenes milløp ble vunnet av 15 år gamle Tuva Alme fra Sandnes IL på sterk tid 36.23, foran Nora Markhus fra Stord IL med 39.47, mens Melodie Holgersen fra Spirit også fant tonen med 40.53 på tredjeplass. 

Vi merker oss her at superveteranen Oddmund Roaldkvam fortsatt løper fort! Stordabuen vant nemlig klasse 65-69 år og ble nummer 14 totalt av mennene på imponerende 39.21 i vinden. 

Flere bilder fra Morten Vestviks maraton nummer 100
(klikk på bildet for større versjon)

.
Bilder: Tusen takk til Spirit-sjef Einar Søndeland og Tore August Bauer-Nilsen – som løp med kamera – for flotte bilder!

.
Resultater Karmøy Maraton 2023

Les også alt om hvordan det gikk da Karmøy Maraton hadde sitt 10-års jubileum i fjor

Alle tidligere reportasjer fra Karmøy Maraton på Sportsmanden

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -