HalvmaratonKarmøy MaratonMaratonVestlandet

Flott 10-års jubileum for Karmøy Maraton

I likhet med Sportsmanden, så feirer også Karmøy Maraton sitt 10-års jubileum. Og hvilken fin feiring og herlig løpsfest det ble! Som bildet viser, så kom arrangementet trygt i mål til stor jubel. For med nesten optimale løpsforhold, i hvert fall på halvmaraton og 10 kilometer, var det mange glade og positive mennesker å se, både av løpere og arrangører.

Riktignok var det litt surere og fuktigere enn værmeldingene hadde vist i morgentimene, så maratonløperne som startet klokke 09.30 fikk noen regnbyger den første timen. Sportsmanden var representert for femte gang på Karmøy, og vi som løp halvmaraton fikk også en litt frisk oppvarming. Men da løpet vårt startet ble det raskt slutt på de siste regndråpene, og utover i løpet og etter innkomst ble det bare finere og finere, før solen også tittet frem og kastet glans over deltakerne som i tur og orden kom i mål på det nyoppussede Åsebøen stadion på Kopervik, med praktfullt, grønt tartandekke rundt banen.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Maratonløypen er variert og fin, der den slynger seg rundt hele Sør-Karmøy, både langs kystlandskap, beiteområder, gjennom skogspartier og gjennom flere av byene på Karmøy.
Foto: Ann Kristin Mosbron

Frode Tjelta og Maryna Novik vant kongedistansen

Den tiende utgaven av Karmøy Maraton ble vunnet av Frode Tjelta fra Sandnes IL på 2:38:19 og Maryna Novik, IF Klypetussen, med 3:00:41. Tjelta forsvarte dermed seieren fra i fjor, og årets tid var halvminuttet raskere enn fjorårets vinnertid. Oskar Andreassen fra Trondheim knep andreplassen på 2:44:23, med den lokale stjernen Sjur Ferkingstad fra Spirit Friidrettsklubb bare 55 sekunder bak på 2:45:18. Oddveig Odland fra Varhaug og Kristine Os, GTI Friidrettsklubb tok de andre pallplassene hos kvinnene med 3:15:38 og 3:30:55.

PALLEN MARATON, KVINNER: 1. Maryna Novik, 2. Oddveig Odland og 3. Kristine Os.
PALLEN MARATON, MENN: 1. Frode Tjelta, 2. Oskar Andreassen og 3. Sjur Ferkingstad.

– I dag skal jeg bare ha det gøy!

På halvmaraton klinte Thomas Asgautsen fra Spirit Stavanger og Stamaica Prontos til med 1:12:09. Det holdt til seier med 49 sekunders margin til Haugesund ILs Kristoffer Nordhus, til tross for at den godeste Asgautsen bare skulle kose seg på Karmøy.

– I dag skal jeg bare ha det gøy, sa han med et smil i garderoben et par minutter før start, da vi spurte om hva som var dagens målsetting.

Og da vi litt senere i et par sekunder møtte Asgautsen underveis i løpet, han på vei «hemmatt», mens Sportsmanderns redaktør fortsatt hadde et langt stykke igjen til vending, fikk vi et skikkelig heiarop fra lederen. Ikke alle som tar seg tid til slikt, og særlig ikke de som selv kjemper om seier. Men Thomas Asgautsen er kanskje en litt atypisk løper, som gjør ting på sin måte og som setter gleden i høysetet.

Fort gikk det uansett. De to første var i en klasse for seg, men det var knallhard kamp om den siste pallplassen, der Ronny Hatletveit og Espen Helgeland står oppført som nummer 3 og 4 med samme tid: 1.:18:15. Og Einar Støle, Steinar Vadla og Thomas Finshus kom alle også i mål under 1:19.

VANT MED ET SMIL: Thomas Asgautsen skulle ha det gøy, og det ser virkelig slik ut her underveis til seier.
PALLEN HALVMARATON, MENN: 1. Thomas Asgautsen, 2. Kristoffer Nordhus og 3. Ronny Hatletveit.

Tre av de fem beste tidene er fra funksjonærløpet

Kvinnenes resultatliste på halvmaraton er noe spesiell, siden resultatene fra funksjonærløpet et par uker tidligere er inkludert i den offisielle resultatlisten. En uvant vri akkurat det. Selve løpet ble uansett vunnet av Helena Hope fra Spirit Friidrettsklubb på 1:27:38, med Bente Hellevik, Trio, 1:28:55 og Magnhild Kalstø, Åsebøen Løpegruppe, 1:37:15 også på seierspallen.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
VANT MED ET SMIL: Helena Hope underveis, med Torodd Nilsen fra Sveio på slep. Han ble nr 3 i M40-44 år på 1.27.43.
PALLEN HALVMARATON, KVINNER: 1. Helena Hope, 2. Bente Hellevik og 3. Magnhild Kalstø.

På resultatlisten er imidlertid de tre beste fra funksjonærløpet inne blant de fem beste på listen. Annette Velde Sande og Ann Kristin Mosbron står begge oppført med 1:28:26 på andre- og tredjeplass. Det var nemlig god kvalitet på funkjsonæreløpet for et par uker siden, der ultraløper Annette Velde Sande hadde solid drahjelp etter mønster fra Eliud Kipchoge sitt sub 2-timers maratonløp i Wien, der han hadde harer i en vifteformasjon foran seg i hele løpet. Nå hadde Anette et lignende opplegg for å klare å løpe under 1:30 på halvmaraton for første gang, noe hun altså klarte med god margin.

Velde Sande hadde også god pes fra den tidligere sølvvinneren fra NM på maraton, Ann Kristin Mosbron, for øvrig en av initiativtakerne og en av tre i arrangementskomiteen til Karmøy Maraton. Mosbron har for lengst lagt opp elitesatsingen og også slitt med skader i flere år, men er nå tilbake i bedre form enn på svært lenge.

– Nå er det bare på gøy, fortalte Ann Kristin selv da hun sammen med funskjonærløpets treer og nummer fem på resultatlisten, Floriana Alija (1:32:12), kjøpte seg et par karbonsko fra Xtep etter løpet. (Vi gjør oppmerksom på at Sportsmandens redaktør er medeier i Xtep Nordic, som har agenturet for Xtep i Norden).

TRAVLE OG BLIDE DAMER: Floriana og Ann Kristin gjorde en kjempeinnsats for å lose arrangement vel i havn og belønnet seg selv med nye sko etterpå – i tillegg til at de står oppført med tredje- og femteplass på halvmaraton for sin innsats i funksjonærløpet!

Vi må jo nesten også nevne at mens Karmøy Maraton pågikk, var nevnte Anette Velde Sande et helt annet sted. Hun løp nemlig rundt og rundt på Bislett, i et helt døgn. Nest beste kvinne på Karmøy halvmaraton ble samtidig nest beste løper totalt i Bislett 24-timers, da hun imponerte med hele 232,717 kilometer! Anette ble kun slått av «ultrakongen» Bjørn Tore Kronen Taranger, som igjen vant Bislett 24-timers på ny personlig rekord med 260,235 kilometer! Gratulerer til begge to!

Tøff duell på 10 km

Men tilbake til Karmøy. Dagens siste distanse var 10 km. Her ble det en knallhard kamp om seieren mellom hjemmehåpet Morten Gjendem fra Haugesund IL og Lars Lunde fra Stord IL, en duell som Gjendem til slutt avgjorde med syv sekunders margin til vinnertid 30:28, mot Lundes 30:35. Den siste plassen på pallen sikret Harald Kårbø seg, fra Stord IL han også, med tiden 31:58.

Kvinnenes milløp ble vunnet av Oda A. Lundeby fra Spirit Friidrettsklubb på tiden 39:17, tolv sekunder foran Mari Arnestad, som representerte Club Solo. Tuva Alme fra Frøyland ble treer på 40:21.

TAKK FOR FIGHTEN: Lars Lunde (med ryggen til) gratulerer sin overmann Morten Gjendem etter duellen på 10 km.
Nest best på 10 km: Mari Arnestad.

Team Sportsmanden på Karmøy

Team Sportsmanden har mange medlemmer fra Haugalandet, og flere stilte selvsagt til start på de ulike distansene på Karmøy. Den mest kjente, i hvert fall i disse kretser, er Morten Vestvik. Ildsjelen fra Skåredalen og Haugesund IL, som hver tirsdag året rundt arrangerer fellestrening på banen i Haugesund, ofte med 70-80 mosjonister, var også en av 18 som har deltatt i samtlige år og som fikk en flott viking-statuett som premie. Morten har vært åpen om sin alvorlige kreftdiagnose, som ble oppdaget like før han fullførte maratondistansen for niende år på rad i fjorårets løp. I år måtte Vestvik nøye seg med å gå 10 km, men han håper å være tilbake på favorittdistansen til neste års løp – og går ting som han håper kan det faktisk bli hans 100 maraton.

STOLTE VIKINGER: Alle de 18 som har deltatt på de 10 første Karmøy Maraton samlet på ett brett, etter å ha fått overrakt hver sin vikingstatuett med inskripsjon på av arrangøren. En flott gest til en sprek gjeng.

Mortens bedre halvdel Inger Johanne Klokset er en av initiativtakerne og nøkkelpersonene bak suksesshistorien Karmøy Maraton, og også hun er medlem i Team Sportsmanden. Det samme er Arnstein Arvesen og Lene Våge. Lene løper vanligvis adskillig lenger enn halvmaraton og var ganske så nervøs før start. Men smiler gjør hun, uansett, både før og etter løpet. Ikke minst etterpå, da hun kunne notere ny pers på 1.57.26 i sine helt nye sko for anledningen, kjøpt like før start.

Etterpå la Lene Våge ut dette innlegget på Instagram. Til venstre er Morten Vestvik og i midten Camilla Tveito Falch, som også perset på halvmaraton med 2:01:24.
FAR OG SØNN: Arnstein Arvesen med kledelig Sportsmanden-buff løp halvmaraton nummer 47 – passet da bra å løpe på 1.47 til andreplass i M65-69 år, mens sønnen Anders løp 20 minutter raskere på 1.27.45 til 4.plass i M40-44 år.
MARATON: Jan Rune Nuland (nr 82) og Morten Stiansen Haugeland (litt lenger bak ut fra start i Team Sportsmandens turkise jakke og sorte bukse) var gode lokale representanter for Team Sportsmanden på maratondistansen på Karmøy.

Team Sportsmanden er et uformelt team for alle, både de som allerede har en tilknytning til lokalt idrettslag, eller de som kanskje savner en tilhørighet. Team Sportsmanden er ikke et idrettslag, så man kan altså gjerne være medlem i teamet og samtidig være med i et idrettslag. Er du litt nyskjerrig, så kan du lese mer her. Alle er velkommen!

Vel blåst med de første 10 årene!

Halvmaraton er den klart største distansen i Karmøy Maraton, denne gangen med akkurat 200 på startstreken. Totalt var det påmeldt rundt 460, men nærmere 15 prosent valgte av ulike grunner ikke å stille til start, langt mer enn de omslag syv prosentene som frafallet vanligvis utgjør her. Og selv om deltakerrekorden er over 500, var arrangøren likevel meget godt fornøyd med deltakelsen og med dagen, som også inkluderte et ganske stort felt i barneløpet, som kommer i tillegg til tallene nevnt her.

Vel blåst, sier vi. Gratulerer med de første 10 årene, Karmøy Maraton!

FULL FART i barneløpet – en runde på det nydelige dekket på Åsebøen stadion.

Flere glade løpere

.

Resultater Karmøy Maraton 2022

Foto: Ann Kristin Mosbron, Arrangøren, Isabel Aarnes, Frode Monsen

Les tidligere reportasjer fra Karmøy Maraton her.

Sportsmanden feirer også sitt 10-års jubileum i disse dager.
Les reportasjen fra Sportsmandens Jubileumsløp her.

Og vil du være med i markeringen av 10-års dagen, så er alle velkommen til å bli med på Sportsmandens virtuelle Jubileumsløp i perioden frem til og med «bursdagen» 12.12.2022.

Både Karmøy Maraton og Sportsmanden feirer 10-års jubileum. Takk for et flott arrangement!

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -