LøpingStor-Oslo

Sol, sommer og sesongåpning for mange i Fredrikstadløpet

Flotte forhold og glade løpere preget Plankebyen

Sommeren kom tidlig i år. For det var opp mot 20 grader da Fredrikstadløpet gikk av stabelen i et nydelig vær søndag formiddag. Som vanlig er halvmaraton eller 5 km sesongåpning for svært mange løpere, og etter hvert har også 3 km for ungdommen kommet på programmet. Det var følgelig hektisk aktivitet med mange starter og mye liv og røre i Plankebyen på søndag, da det tradisjonsrike Fredrikstadløpet var tilbake i den vanlige traséen med start og mål i sentrum, etter at anleggsarbeider gjorde at løpet midliertidig ble flyttet ut av sentrum i fjor.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
SAMSUNG CSC
Starten for halvmaraton har akkurat gått i gågaten i sentrum. Fredrikstad IF sin egen Tom Sognlien vil skape litt liv og tar teten. I mål var han nummer 63, mens Ole-Hermann Røhr fra Ryggejoggen (startnr 398) blir nummer tre i mål.
Foto: Sportsmanden / Frode Monsen

Se mange bilder nederst i reportasjen! 

Halvmaratonløpet ble vunnet av relativt ukjente Runar Sæther fra Sk Rye, som tok teten tidlig og løp de fire rundene i Fredrikstads gater i relativt ensom majestet. Skjønt ensom var han jo ikke etter hvert som han først tok igjen baktroppen på 5 km, og etter hvert også begynte å ta igjen halvmaratonløpere med en runde. Kjell Richard Botten fra Gjerpen IF og Ole-Hermann Røhr fra Ryggejoggen tok de andre pallplassene og begge kom seg under 1.15.

SAMSUNG CSC
Runar Sæther fra SK Rye i ensom majestet på andrerunden. Foto: Sportsmanden / Frode Monsen

Damevinneren perset med to minutter

Astrid Brathaug Sørset fra SK Vidar vant kvinnenes lengste distanse på 1.23.52. En fin, ny personlig rekord med rundt to minutter lar seg høre i sesongåpningen! Det var over fire minutter ned til Louise Skak fra Romerike Ultraløperklubb på andreplass og ytterligere drøye fire minutter til Marie Grønneberg på bronseplass, så nivået i kvinnetoppen var ikke veldig høyt denne gangen.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
SAMSUNG CSC
Astrid Brathaug Sørset spurter mot mål til seier og solid ny pers på halvmaraton.

Bus Holth tilbake i manesjen med seier på 5 km

«Sprintdistansen» 5 km ble vunnet av den meget sterke maratonløperen Andreas Myhre Sjurseth fra SK Vidar på 15.52, mens Christina Bus Holth vant kvinneklassen i et slags come-back etter langvarige skadeproblemer med 18.05. Holth doblet i helgen og var også med i NM i terrengløp kort løype i Ås dagen før. Tøft gjort når hun selv ikke anser seg selv for helt skadefri og fortsatt ikke kan gi hundre prosent. Så vi kan forhåpentligvis vente enda mer fra den sterke Tjalve-løperen utover i sesongen.

SAMSUNG CSC
Andreas Myhre Sjurseth spurter inn til seier på 5 km.

Hjemmehåpet August Flø, som nå også løper for Vidar, fulgte bare åtte sekunder bak vinneren, mens Martin K. Andersen fra Selsbakk IF i Trøndelag tok tredjeplassen på 16.22. På spinnesiden var det hard kamp om de to andre pallplassene, der Karianne Løkken fra Tyrving holdt unna for Vidars Hilde Gudem med to sekunders margin og tok andreplassen på 18.41.

SAMSUNG CSC
Karianne Løkken fra Tyrving holder unna og kniper andreplassen på 5 km.

Men Fredrikstadløpet er først og fremst et «vårslepp» for mosjonister i alle fasonger og alle aldre. Felles for de fleste var at de koste seg i solskinnet i Østfold, i den vanlige, fine løypen som slynger seg fra start i gågaten, ned til et flott parti langs Glomma, før løypen snur tilbake og litt inn i byen igjen, forbi kirker, grønne parker og gamle trehus, som der er mange av i Plankebyen.

Noen glimt fra løypen

SAMSUNG CSC
Men in black! Foto: Sportsmanden / Frode Monsen
SAMSUNG CSC
Vakkert langs Glommas bredder.  Foto: Sportsmanden / Frode Monsen
SAMSUNG CSC
Still going strong! Tidligere norgesmester i landeveisløp og generalsekretær i Friidrettsforbundet, Ivar Egeberg, holder fortsatt formen meget godt ved like, ble nummer 99 av mennene og løp på sterke 1.40.13 i klasse 65-69 år.
SAMSUNG CSC
Blide løpere passerer kirken. Foto: Sportsmanden / Frode Monsen
SAMSUNG CSC
Plankebyen i ulike farger: Litt senere er det gamle trehus som passeres. Foto: Sportsmanden / Frode Monsen

Det ble som nevnt ganske varmt utover dagen, selv om det var et kjøligere drag i luften før sola fikk skikkelig tak, og som vanlig i Fredrikstad var det også litt vind, selv om den ikke var veldig sjenerende eller hemmende. Løypen er ganske lettløpt, selv om noen påpekter at det er mange svinger som tidvis stykker opp flyt og rytme. Dog er det mange løpere som har persen sin fra Fredrikstad, og også i år ble det satt mange personlige rekorder og mange gode løp både i yngre klasser og blant superveteranene. En av dem som imponerte igjen var Synøve Brox, damen som i fjor var den første i Norge som brøt 20-minutters grensen i klasse 55-59 år. Ett år eldre vant hun klassen igjen på sterke 18.48, bare 13 sekunder bak sin egen klasserekord, på det som trolig var Norges nest beste løp i klassen gjennom tidene.

SAMSUNG CSC
Synøve Brox fortsetter der hun slapp i fjor og imponerer stadig. Her har hun akkurat løpt over mål og ser forbausende uanstrengt ut, der hun gratuleres av Kondis-president Tim Bennett fra SK Vidar, som selv løp meget sterkt på 18.22 dagen etter at han fylte 50 år.  Foto: Sportsmanden / Frode Monsen

Brøt drømmegrensen 30 minutter i klasse 70-74 år

Populært var det også at Fredrikstad Idrettsforenings egen «grand old lady» Tove Hassing ble den første norske kvinne som løpe på under 30 minutter på 5 km i klasse 70-74 år, da hun formelig smadret klasserekorden og vant på imponerende 27.00!

SAMSUNG CSC
JUBEL! Pål-Helge Nilssen fra Northern Runners i Tromsø er strålende fornøyd med løpet og dagen. Han ble nummer 51 på 5 km med 20.04.  Foto: Sportsmanden / Frode Monsen

Det var 214 som løp halvmaraton og 183 som valgte 5 km. I tillegg løp 42 i barne- og ungdomsløpet over 3 km. Totalt fullførte 439 løpere de tre distansene, en økning på 51 fra i fjor.

Billedkavalkade fra halvmaraton

SAMSUNG CSC
Halvmaratonvinner Astrid Brathaug Sørset med Rolf Gran på slep. Gran fikk 1.26.17, som er 27 sekunder svakere enn han løp Berlin Halvmaraton på for noen uker siden.
SAMSUNG CSC
RUNNER UP: Kjell Richard Botten i fin stil på vei til andreplass på 1.14.26.
SAMSUNG CSC
Ole-Hermann Røhr fra Ryggejoggen tok tredjeplassen og var en av tre som løp på under 1.15 i Fredrikstad.
SAMSUNG CSC
Jenny Wissting fra Svorkmo blir nummer fire på halvmaraton.
SAMSUNG CSC
Kjetil Sørum, Mads Pettersen og Petter Gustafsson blir henholdsvis nummer 5, 10 og 11. Sistemann i rekken her, Petter Gustafsson er trolig en av dem som gjorde det aller best i Fredrikstad, da den tidligere syklisten perset med over fem minutter og brøt drømmegrensen på 1.20 som var sesongens store mål allerede nå.
SAMSUNG CSC
ATLET: Håvard Nordgård sørger alltid for å holde seg i form. De siste årene er det triathlon som er prioritert, og med 1.22.00 og seier i klasse 50-54 år i sin siste sesong i denne aldersgruppen og 17.plass totalt, så lover det godt for sesongen.
SAMSUNG CSC
Vi lister oss så stilt på tå…. Sterk trio formelig sniker seg fremover. Lasse Sørlund (1.22.14) holder seg på plassen foran Sportsmandens østfold-reporter Roar Tomter (1.22.22) helt til mål til 18. og 19.plass totalt, mens Vidar Nilsen (1.23.30) blir nummer 27 og tar andreplassen i klasse 55-59 år.
SAMSUNG CSC
Kim Olsen fra Fredrikstad IF er godt kjent i traktene langs Glomma, der han også ta mange flotte treningsbilder fra på Instagram. Damevinner Sørset holder også stilen.
SAMSUNG CSC
Ane Næsset Ramstad tar femteplassen på kvinnenes halvmaraton med 1.33.53.
SAMSUNG CSC
Thea Mathisen kommer på plassen bak. I midten Helge Fuglseth fra Kondis, som hadde Landsmøte i Fredriskstad dagen før og derfor stile med en fyldig tropp. Den rutinerte maratonløperen løp også meget bra til 1.34.20.
SAMSUNG CSC
Sterk Bøler-duo! Jon Illseng og Dominic Hoff blir nummer 7 og 9 totalt på gode tider på 1.18-tallet.
SAMSUNG CSC
Trude Gran blir syvende beste dame i Fredrikstad.
SAMSUNG CSC
Marius Askautrud og Henning Pedersen blir nummer åtte og 13.
SAMSUNG CSC
Thorbjørn Høitomt koser seg i Plankebyen, selv om han ikke har fått trent like mye som i fjor. 1.24.30 lar seg dog høre.
SAMSUNG CSC
Halvmaraton nummer 97 på rutinerte Sterinar Lien, som løp solid som vanlig og kom i mål på 1.26.57.
SAMSUNG CSC
SUB 1.30: Lars Krogrud (t.v.) snek seg under 1.30 med to sekunders margin, mens Anders Kvame hadde hele 20 sekunders klaring til det som for mange er drømmegrensen.
SAMSUNG CSC
Knut Bjørn Stokke smiler like mye selv om han bikket 15 sekunder over 1.30.
SAMSUNG CSC
Marius Eggerud fra Ås på vei mot 1.33.49.
SAMSUNG CSC
Topp 10 såvidt på Kathrin Sunde fra Mossjonistene, med sluttiden 1.41.00.
SAMSUNG CSC
Irene Fog kommer på plassen bak, som nummer 11.
SAMSUNG CSC
Mens Monica Sannerud fra Raumnes & Årnes blir nummer 13.
SAMSUNG CSC
SUB 1.20: Askild Vatnbakk Larsen kommer inn under 1.20 med seks sekunders margin.
SAMSUNG CSC
PÅ HJEMMEBANE: Ann Kristin Tharaldsen fra Fredrikstad IF blir nummer 15, såvidt under 1.50.
SAMSUNG CSC
May Ulvåen og Kondis sin nettredaktør Heming Leira, en meget habil løper for en del år siden som gjorde et aldri så lite come-back i sommervarmen i Fredrikstad.
SAMSUNG CSC
Heming Leira har for vane å lage litt show. Vi håper å se vår redaktørkollega i flere konkurranser fremover!
SAMSUNG CSC
Toill Bergland, en av flere sterke løpere fra Høvik Jogg i Fredrikstad, se lenger nede.
SAMSUNG CSC
Camilla Marthinsen blir nummer 22 på 1.56.13.
SAMSUNG CSC
Mens Julie Ann Eriksen fra Bjørndal er 24. og siste kvinne som sniker seg under to timer.
SAMSUNG CSC
Flere blide løpere.
SAMSUNG CSC
SUB 1.40: Thorleiv Aasland løper på 1.39.04
SAMSUNG CSC
KONDISJONERT: Anders Tøsse, rutinert og blid kar fra Kondis og Møre & Romsdal, nøyde seg med 1.41.03 denne gangen.
SAMSUNG CSC
Kjell Tidemann fra SkiLøperne sniker seg under 1.45 med ett sekund.
SAMSUNG CSC
Carsten Henriksen fra HKM løp på 1.48.57.
SAMSUNG CSC
SMIL: Christian Holthe løper på 1.46.32.
SAMSUNG CSC
Fargerikt og fint i Fredrikstad.
SAMSUNG CSC
Tommel opp for Steinar Fjeldstad som blir nummer 175.
SAMSUNG CSC
Arnfinn Kolstad fra forløperen til SkiLøperne, Skimilajoggen.
SAMSUNG CSC
Marianne Andersen fra Sk Rye blir nummer 34 av de 35 damene som løp Fredrikstadløpets halvmaraton, uten at det legger en demper på humøret.
SAMSUNG CSC
Louise Skak blir nummer to på halvmaraton.
SAMSUNG CSC
Marie Grønneberg spurter inn til tredjeplassen.
SAMSUNG CSC
Marius Dreyer i frisk innpurt. Han blir nummer 21 på 1.22.47.
SAMSUNG CSC
Sterk veteran: Tor-Arne Stenhaug vinner klasse 65-59 år på 1.32.52.
SAMSUNG CSC
Sterk trio fra Høvik Jogg med hver sin føstepremie: Brødrene Lars Sverdrup-Thygeson, som vant klasse M55-59 år på sterke 1.22.33 og ble nummer 20 totalt, og Harald (t.h.), som vant klasse 60-64 år på 1.30.57, flankerer Torill Bergland, som vant K55-59 på 1.55.08. Totalt ble det fire klasseseire på seks starter til Høvik Jogg!

Flere bilder fra 5 km

SAMSUNG CSC
Martin K. Andersen fra Selsbakk IF klokker seg inn til 16.20 og tredjeplass på 5 km.

 

SAMSUNG CSC
Magnus Erstad fra Tyrving og unge Fredrik Sandvik fra Askim IF klokker seg inn til sjette og sjuendeplass på 16.53 og 16.57. Sandvik vant klasse 17-19 år.
SAMSUNG CSC
Kjersti Dahl kan juble for åttendeplass og 19.39.
SAMSUNG CSC
Dorte Foss i farta igjen noen dager etter at hun løp og vant samme distanse i Stomperudkarusellen. Hun tok niendeplassen i Fredrikstad og vant klasse 45-49 år, men igjen måtte hun et par sekunder over den magiske 20-minutters grensen.
SAMSUNG CSC
Simen Enger fra OSI tar tiendeplassen på 17.17.
SAMSUNG CSC
Liz-Helen Løchen fra SK Vidar blir nummer 11.
SAMSUNG CSC
Anders Trygg, andremann i M40-44 og 12,plass totalt på 17.25.
SAMSUNG CSC
Så glad blir Anne Signe Breen etter 12 plass på damenes 5 km.
SAMSUNG CSC
14. og 15.plass og ett sekund skiller Jørgen El-Fakiri (17.43) og Øystein Rognes Solheim.
SAMSUNG CSC
De gamle er fortsatt eldst. I hvert all i dette spurtoppgjøret, mellom vinner av klasse M55-59 Sturla Throndsen fra Ull/Kisa som får 17.49, mens unge Marcus Wammeli Wiig fra Askim IF kommer sekundt bak og tar andreplassen i klasse M12-16 år.
SAMSUNG CSC
Tero Markus Paivarinne får 19.00.
SAMSUNG CSC
Christian «Motbakke» Prestegård vinner klasse 60-64 år på 19.51.
SAMSUNG CSC
Helge Horn stormer inn til andreplass i M60-64 år på 21.11.
SAMSUNG CSC
Det var trangt om målplassen for flere.

Alle bilder fra Fredrikstadløpet: Sportsmanden / Frode Monsen

Topp 10 på halvmaraton

Menn

1. Runar Sæther, M40-44, SK RYE, 1:13:01
2. Kjell Richard Botten, M45-49, GJERPEN IF/SKAGERRAK SK 1:14:28
3. Ole-Hermann Røhr M 30-39, RYGGEJOGGEN, 1:14:42
4. Pål Oraug, M 30-39, 1:15:15
5. Kjetil Sørum M 40-44, STAVERN SPORT, 1:17:49
6. Jonas Brustad M 17-29, CIBER BIL, 1:18:07
7. Jon Ilseng, M 45-49, BØLER IF FRIIDRETT, 1:18:11
8. Marius Askautrud, M 30-39, MOSS SKIKLUBB / VERITAS BIL, 1:18:58
9. Dominic Hoff, M 40-44, BØLER IF, 1:19:00
10. Mats Pettersen, M 40-44, STABBURET BIL, 1:19:18

Kvinner

1. Astrid Brathaug Sørset, K 17-29, SK VIDAR, 1:23:52
2. Louise Skak (DEN), K 30-39 ROMERIKE ULTRALØPERKLUB 1:28:03
3. Marie Grønneberg K 30-39 1:32:18
4. Jenny Wissting K 30-39 SVORKMO 1:33:55
5. Ane Næsset Ramtvedt K 17-29  IL TYRVING 1:33:57
6. Thea Mathisen K 17-29 OSI FRIIDRETT 1:34:21
7. Trude Gran K 30-39 ROYAL SPORTSKLUBB 1:34:28
8. Anne Eldegard K 45-49 SK VIDAR 1:40:07
9- Ingvild Aurebekk K 30-39 FREDRIKSTAD SKIKLUBB 1:40:08
10. Kathrin Sunde K 40-44 MOSSJONISTENE 1:41:12

Topp 10 på 5km

Menn

1. Andreas Myhre Sjurseth M 30-39 SPORTSKLUBBEN VIDAR 15:22
2. August Flø M 20-29 SK VIDAR 15:30
3. Martin K Andersen M 30-39 SELSBAKK IF 16:22
4. Einar Haakon Christian Rose M 20-29 SPORTSKLUBBEN VIDAR 16:32
5. Øyvind Mehus Sjursen M 40-44 BØLER IF 16:50
6. Magnus Erstad M 20-29 IL TYRVING 16:58
7. Fredrik Sandvik M 17-19 ASKIM FRIIDRETT 16:59
8. Thomas Hetland M 30-39 KONDIS 17:01
9. Emil Wiig M 12-16 SKIMT 17:04
10. Simen Enger M20-29 OSI FRIIDRETT 17:21

Kvinner

1. Christina Bus Holth K 30-39 TJALVE 18:05
2. Karianne Løkken K 40-44 TYRVING 18:41
3. Hilde Gudem K 30-39 SK VIDAR 18:43
4. Synøve Brox K 55-59 18:50
5. Ingeborg Dahl K 20-29 RINGERIKE FIK 19:07
6. Johanne Lægran K 17-19 SK VIDAR 19:13
7. Tonje Celine Schjelderup K 20-29 HYTTEPLAN SPORT 19:18
8. Kjersti Dahl K 20-29 RINGKOLLEN SKIKLUBB 19:43
9. Dorte Foss K 45-49 RAUFOSS IL 20:11
10. Lovisa Keterlins (SWE) K 17-19 STRÖMSTAD LÖPARKLUBB 20:11

Alle resultater kan leses her

 

Tekst og bilder: Sportsmanden / Frode Monsen 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -