HalvmaratonMaratonMaratonkarusellen

Maratonkaruellen jubilerte med løp nummer 100 under svært krevende forhold

Maratonkarusellen i Fana i Bergen har et unikt og meget populært konsept. Hele seks ganger i året arrangeres både maraton og halvmaraton. Fem ganger med start og mål på Fana Stadion, en gang med Skogsmaraton i Hordnesskogen. En gang i året er det også også innlagt 100 km og 63,3 km (1 1/2 maraton).

Det siste av de seks løpene har de senere år fått navnet Hans Jakobs Minneløp, etter initiativtakeren og ildsjelen Hans Jakob Berntsen som gikk bort i 2017, et par år etter at han fullførte sitt 300. og siste maraton nettopp her. Da passet det veldig bra at det var i hans eget minneløp at Maratonkarusellen jubilerte med sitt løp nummer 100.

All ære til arrangørene for et flott jubileum! Man sparer ikke på noe når Maratonkarusellen byr opp til afterrun. Som alltid ellers er det vaffelparty i gymsalen under premieutdelingen. Gratis vafler, kaffe og saft er blitt en selvfølge her, i en tid da alt ellers koster stadig mer penger. Og denne gangen var det også to gedigne marsipankaker – eller Hvit dame som man kaller det i Bergen – med minst ett stykke til alle deltakerne og funksjonærer som lot seg friste.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -Joda, kakepartyet etterpå var langt mer fristende enn selve løpet denne gangen. For man var maksimalt uheldig med været og føret under jubileumsløpet. Etter at det hadde vært fine forhold i flere uker, kom et plutselig snøvær inn over byen mellom de syv fjell natten før, og på morgenen raceday. Hvorpå det også skiftet fra kuldegrader til nullføre. Når brøytemannskapet i tillegg var litt for tidlig ute, ble det et svært vanskelig føre med løssnø og mye slush, som gjorde at det var nærmest umulig å få godt feste i store deler av løypen.

KREVENDE FORHOLD: –De vanskeligste forholdene jeg har løpt i, sa Odd Gunnar Tveit etter sitt 304.maraton! Som alltid ellers iført kun shorts og singlet. Akkurat det er ikke noe krevende for hardhausen fra Birkenes.
Foto: Arrangøren

– Jeg tror det må være de vanskeligste forholdene jeg har løpt i på en flat maraton, sa Odd Gunnar Tveit etterpå. Og den blide sørlendingen vet bedre enn de fleste hva han snakker om. Dette var nemlig hans maraton nummer 304. Kun fire mann og to kvinner har løpt flere. En av dem, Liv Berit Jegteberg Lystad, løp for øvrig maraton nummer 339 i Fana, og mangler nå kun ett maraton før hun tangerer Titina Bakkens rekord som mestløpende norske maratonkvinne. Og Maratonkongen selv, Inge Asbjørn Haugen, var selvsagt også på plass, og fullførte sitt maraton nummer 659!

GODT KLEDD: Da var Liv Jegteberg Lystad adskillig bedre kledd for anledningen, i sitt maraton nummer 339!
Foto: Arrangøren

Jubileumsløpet ble vunnet av Ivar Stefansson fra IL Gular på imponerende 2:42:36, foran Øyvind Macody Lund (2:49:15) og Stein Henrik Olaussen (3:11:48).

Kvinnenes maraton ble vunnet av Oddveig Odland fra Varhaug IL på 3:24:57, foran Marita Bertelsen – ikledd julenissedrakt! (3:56:52) – og Beata Danabre (4:40:05), med nevnte Liv Lystad på fjerdeplass (5:05:16).

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

.

VANT: Ivar Stefansson med sterkt løp på vanskelig føre.
Foto: Arrangøren
VANT: Oddveig Odland vant kvinnenes maraton, selv om det akkurat her ser ut som om hun har mer enn nok med å holde seg på beina på det krevende føret.
Foto: Arrangøren

På halvmaraton ble det løpt enda raskere, det vanskelige føret tatt i betraktning. Ifølge maratonløperne ble nemlig føret verre etter hvert, og andrerunden var tøffere, med mer slush og mindre feste enn i løssnøen på førsterunden. Maraton startet halvannen time før halvmaraton, og vinnertiden på 1:14:57 er imponerende på det føret. Martin Karlsen fra Deloitte tok en overlegen seier, med sterke løpere som Ole Garmannslund (1:20:28) og Tor-Aanen Kalleklev (1:23:14) på de andre pallplassene. Alexander Wolff sin fjerdeplass på 1:24:38 gir kanskje et godt bilde på hvor vanskelige forholdene var. Han løp nemlig Berlin Marathon på 2:48, og holdt da altså omtrent akkurat samme fart dobbelt så lenge.

Det er kanskje noe å bite seg merke i også for trioen Evelyn Twomey (1:42:02), Grethe Jørgensen (1:43:57) og Katrine Haugstulen (1:47:06) som besatte seierspallen i kvinneklassen. Vinneren hadde for øvrig tatt turen helt fra Dublin i Irland, sammen med to venninner, for å løpe halvmaraton i Maratonkarusellen. Alle tre stilte i korte bukser i kalde været, men de tre unge damene fullførte i fin stil til 1., 4. og 7.plass. Helt sikkert med et minne for livet med i bagasjen tilbake til Irland. På forsidebildet sees alle tre på vei til start, mens løpets vinner Martin Karlsen gjør sine siste oppvarmingsøvelser.

EKSOTISK: Disse tre venninnene kom ens ærend fra Dublin for å løpe halvmaraton i Fana. Men de var kanskje ikke forberedt på at det kunne være vinterlig i Bergen i begynnelsen av desember. Men de kom ikke tomhendt hjem. Evelyn Twomey (t.v.) vant mens de andre to ble nummer 7 (midten) og nummer 4.
Foto: Arrangøren

Totalt var det 41 som fullførte maratondistansen, mens 151 kom til mål på halvmaraton.

Og forholdene til tross, det ble et høyst verdig jubileumsløp, der de 11 som hadde løpt flest ganger i Maratonkarusellen ble behørig hyllet etterpå, inkludert tre menn som har deltatt på alle 100 løpene!

KONTROLL PÅ UTSTYRET: Damevinner på maraton løper over mål, mens tidtakeransvarlig Tom Roger Johansen – gammel halvmaratonlegende med 96 seire på distansen – er på pletten for å sjekke det skjulte startnummeret.
Ruth Lombard fra Irland løper over mål til fjerdeplass på halvmaraton.
VÆR TIL BESVÆR: Solen tittet plutselig frem igjen akkurat da Sportsmandens løpende reporter kom inn på Fana Stadion etter sin halvmaraton…
PÅ GANG IGJEN: Maratonsluggeren Ståle Danielsen har hatt noen litt trøblete år rent formmessig, men er alltid optimist og er nå på stigende kurve igjen med klare mål om solide forbedringer i 2024.

Her følger også et knippe bilder fra afterrun med kakefest og premieutdeling.
(Klikk på bildet for større versjon)

SPREK GJENG: Her er 8 av de 10 med flest løp i Maratonkarusellen. Tre stykker har løpt alle 100 løpene i Maratonkarusellen! På topp 10-listen er også styreleder og arrangementsansvarlig Morten Hauso, nummer fire fra venstre. Flesteparten av hans løp er i det faste funksjonærløpet som arrangeres uken før Maratonkarusellen.

Foto: Arrangør (spesifisert) – andre foto: Frode Monsen

Resultater Maratonkarusellens 6. løp 2023 – nr. 100 totalt

Alle 15 reportasjer fra Maratonkarusellen på Sportsmanden finner du her

Sportsmanden.no


Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -