LangrennOppegård

Anikken Gjerde Alnæs med «historisk» seier i Skandinavisk Cup

Belønnes med debut i verdenscupen i Dresden

Anikken Gjerde Alnæs har hatt en strålende start på langrennsåret. Først vant hun Romjulsrennet på Sjusjøen på fjorårets nest siste dag. Deretter ble hun den første langrennsløperen bosatt i Oppegård som har gått helt til topps i Skandinavisk Cup! Nå venter verdenscupdebut til helgen.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Det har med andre ord vært litt av en start på årets sesong for den ferske Oppegård-beboeren. Anikken Gjerde Alnæs har nylig flyttet til Oppegård og kjøpt seg leilighet på Øvreskogen sammen med kommunens aller største idrettsprofil, syklisten Carl Fredrik Hagen.

Men denne gangen var det altså samboeren som utmerket seg. Skandinavisk Cup er langrennsløpernes nest øverste divisjon etter verdenscupen, så nivået er meget høyt. På fredagens sprint på Nes overrasket Alnæs med å gå helt til topps da hun vant sprintfinalen i fristil med minst mulig margin. Julie Myhre ble slått med ett hundredel, og av mange sterke løpere som ble slått var fjorårets store komet, juniorverdensmester og VM-deltaker Kristine Stavaas Skistad, supertalentet Helene Marie Fossesholm og landslagsløper Anna Svendsen. 

SEIERSINTERVJUET: Anikken Gjerde Alnæs intervjues av speaker etter sin første seier i Skandinavisk Cup.
Foto: Carl Fredrik Hagen

Fire dager tidligere imponerte Anikken også stort med å utklasse konkurrentene med ny løyperekord i det 23 km lange Romjulsrennet på Sjusjøen, som går i klassisk stil. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

– Jeg har gått Romjulsrennet de tre siste årene og det er blitt tradisjon å gå rennet som god trening inn mot resten av sesongen. Jeg liker rennet veldig godt da det krever flere styrker, som motbakker, nedover og flate strekk. Jeg har også kjent stor personlig utvikling ved å gå dette rennet. Det gir jo en god følelse, fortalte Anikken til Sportsmanden og Oppegård Avis etter det rennet. 

– Jeg hadde veldig gode ski og en veldig god dagsform. Det er ofte en god kombinasjon, tilføyde hun.

Med vinnertiden 1.07.04 var Alnæs nesten to minutter foran nest beste kvinne, den sterke langløperen Ingeborg Dahl fra Ringkollen Skiklubb. I fjor ble det delt 7.plass på 1.13, mens Alnæs for to år siden ble nummer 6 på 1.18, så fremgangen er formidabel.

Kristine Meinert Rød fra Oppegård IL gjorde det også meget bra med 3.plass i klasse K19-20 år og 15.plass totalt på tiden 1.21.01.

Forholdene på Sjusjøen var bra for staking, men det var også skiftende og mye vind fra Midtfjellet og inn. Med et par plussgrader og glatte spor var det litt vanskelig å få feste uten klister for de som ikke gikk på blanke ski. Rekordføre var det neppe, siden mennene var langt bak tidene fra i fjor.

Stian Hoelgaard gikk helt til topps i et bikkjeslagsmål der det kun skilte ett sekund mellom de seks første løperne! Fem mann fra Oppegård IL stilte til start, men ingen av dem gikk raskere enn Alnæs. Nærmest var Terje Gomo, som med 1.08.48 ble nummer 3 i klasse M51-55. Imponerte gjorde også vår fremragende para-utøver Eirik Bye, som kom i mål på 1.12.20. Karl-Olaf Høntorp ble nummer 27 i M46-50 på 1.15.31, Philip Unnersaker tok 8.plassen i gutter 15-16 år på 1.19.35, mens Knut Lyngar ble nummer 17 i klasse M36-40 med 1.34.33.

For Anikken Gjerde Alnæs var rennene en solid bekreftelse på at hun har gjort mye riktig. Mens hun tidligere primært satset på sprint, var det i fjor langløpscupen Visma Ski Classics som ble prioritert. I år er det imidlertid tilbake til tradisjonell langrenn, enda litt sterkere enn før. 

PÅ TOPPEN: Anikken Gjerde Alnæs på toppen av seierspallen etter sprinten i Skandinavisk Cup, med Julie Myhre og svenske Tilde Baangman på de andre pallplassene. På forsidebildet er også nummer 4 Johanne Hauge Harviken med.
Foto: Carl Fredrik Hagen

På lørdagens 20 km fristil i Skandinavisk Cup ble det 39.plass. Sprinten satt nok litt i. Marie Helene Fossesholm vant i suveren stil med over minuttet. Men Alnæs slo tilbake med et nytt sterkt løp på søndagens 10 km klassisk, til 12.plass som femte beste norske løper, kun 56 sekunder bak vinneren, svenske Anna Dyvik, i et renn der det ble trippelseier til Sverige.

Belønningen har ikke latt vente lenge på seg. Skiforbundet melder i dag at Alnæs er en av syv norske kvinner som er tatt ut til helgens verdenscuprenn i tyske Dresden, der sprint og teamsprint står på programmet. Det skal bli spennende å følge jenta fra Frogner i Sørum, som nå altså har gjort Oppegårdbeboer av seg, utover i sesongen.

Her kan du se hele laguttaket til verdenscuphelgen i Dresden.

Alle resultater fra Skandinavisk Cup på Nes finner du her.

Anikken Gjerde Alnæs under sesongåpningen på Beitostølen i slutten av november.
 Foto: Martin Jutkvam/ Nordstrands Blad

– – –

Sportsmanden i Oppegård Avis:

Sportsmanden skriver en ukentlig side om lokal kondisjonsidrett i papiravisen Oppegård Avis, som distribueres til alle husstander i kommunen en gang i uken. Artikkelen over står på trykk i uke 2, 2020.
(Fra 1.1.2020 har Oppegård kommune og Ski kommune slått seg ammen til Nordre Follo kommune, men Oppegård Avis fortsetter som lokalavis omtrent som før.)

Alle reportasjene til Sportsmanden i Oppegård Avis kan du lese her. 

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -