LangrennTour de Ski

Formidabel laginnsats i historisk Tour de Ski

Etter syv års tørke, i hvert fall hva gjelder sammenlagtseieren, så løsnet det for Norge i årets Tour de Ski. Og når vi først gjorde det, så gjorde vi det jammen skikkelig!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby innfridde favorittstemplene før siste dag og ble begge historiske som de første norske vinnerne av Touren. Men enda mer imponerende var laginnsatsen. Jentene tapetserte seierspallen med sine tre fullførende løpere av de syv som startet Touren. Og gutta tok dobbelt og hadde hele seks mann inne blant de ti beste. En formidabel laginnsats!

Hvilken jentetrio!

Astrid, Therese og Heidi. Historiske skijenter! (Foto :fra tv-sendingen)
Astrid, Therese og Heidi. Historiske skijenter! (Foto :fra tv-sendingen)

Damenes avslutning ble ikke noen «walk in the park» for klatregeiten Therese Johaug. Skjønt, den beskrivelsen passer vel uansett usedvanlig dårlig på dette aller tøffeste av alle langrenn, selveste monsterbakken som alltid avslutter Tour de Ski.

For Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som vi etter prologen utropte til outsider, har virkelig imponert, levert varene og unngått dårlige dager. Det har resultert i en etappeseier og hele fem andreplasser, samt vinner av poengtrøyen. Tenk om hun ikke hadde tapt 19,9 sekunder på gårsdagens 5 km klassisk, da kunne det blitt spurtoppgjør mellom to norske damer opp den aller siste bakken! For avstanden i mål var ikke mer enn 20,4 sekunder til slutt.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Enda mer dramatisk ble kampen om den siste pallplassen. For Heidi Weng, som angret litt på sine friske uttalelser i går om at dette skulle bli enkelt, ble innhentet med et par hundre meter igjen av Krista Laahtenmaki, etter at Heidi hadde gått fra finnen tidligere i bakken. Psykisk fordel til Laahtenmaki med andre ord. Men med to andre norske jenter som særdeles engasjert heiagjeng i målområdet, klarte Weng å mobilisere til en siste kraftanstrengelse og sikret bronsen.

Stakkars Laahtenmaki, det var hennes fjerde fjerdeplass sammenlagt i Touren!…

For de norske var det bare jubel, gledestårer og store smil.

Sammenlagtresultater kvinner

TdS2013_7etp_Weng-spurt
Ved det røde «målseglet» nederst på bildet var Weng og Laahtenmaki side om side. Men Enebakkjenta koblet inn den siste turboen og gjorde den norske dameinnsatsen komplett med trippelseier. Uhrenholdt Jacobsen og Johaug heiet og jublet venninnen over mål. (Foto :fra tv-sendingen)
TdS2013_7etp_jubeljenter
Etterpå ble stakkars Heidi Weng (underst) overfalt av ekstatiske lagvenninner.


Så var det gutta sin tur…

Halvannen time senere var det gutta sin tur i det ufyselige været med en blanding av regn og sludd. Martin Johsrud Sundby hadde egentlig bra kontroll hele veien, gikk rasjonelt og elegant, i hvert fall inntil bakken. I selve bakken er det vanskelig å være elegant for noen og enhver. Unntaket må i tilfelle være Johannes Duerr, som vi advarte mot i går. Duerr bare durte på og sterke klatrere som Legkov og Røthe var sjanseløse. Det var også Petter Northug jr til slutt, da han ble innhentet en liten kilometer før mål. Verdens desidert beste spurter var sjanseløs på en bakkespurt mot den østerrikske duracelkaninen.

TdS2013_7etp_totalpallen-menn
Pallen, med Chris Jespersen, Martin Johsrud Sundby og den østerrikske overraskelsesmannen Johannes Duerr.

Men på en måte var det kanskje greit at det ikke ble tredobbelt norsk også blant gutta. Det kunne blitt for mye av det gode for alle andre enn sjåvinistiske nordmenn. For foran Duerr gikk Chris Jespersen som en klokke og leverte en ny kjempeetappe! Han gikk styggfort på det lette partiet inn mot bakken, innhentet Northug og fortsatte i jevnt kjør oppover. Martin var kanskje aldri truet, selv om forspranget skrumpet med hele 50 sekunder fra 1.26 ved start til 36 sekunder i mål, etter en stilfull avslutning med en slags hoppende padling fra Jespersen på de siste meterne, der nesten alle andre var helt segneferdige og såvidt klarte å holde seg på beina.

Så vi bøyer oss i støvet for prestasjonene til de historiske norske vinnerne, Therese Johaug og Martin Johsrud Sundby, men er like imponert over de to som litt overraskende endte som «runners-up», Chris Jespersen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

TdS2013_7etp_Jespersen-jubler
Ekte idrettsglede fra Chris Jespersen over mål, langt mer «uberørt» enn de fleste andre. Etterpå sa han at han på forhånd hadde håpet å vinne hele Touren, men at omstendighetene med at Johnsrud Sundby gikk alene i tet på langetappen gjorde at han måtte omstille seg og prøve å ta andreplassen. Men Northug skulle han «knuse» i dag. -Vi er jo like feite, så det kan bli spennende, sa han i går! Det var i hvert fall vanskelig å se, der storvokste Jespersen nesten danset opp bakken som en lettvekter. Og denne sesongen har endelig blitt det ordentlige gjennombruddet til vestlendingen som ble juniorverdensmester allerede i 2003.

Men først og fremst gratulerer vi hele det norske laget, inkludert trenere, smørere og hele støtteapparatet med fantastiske resultater i årets Tour de Ski .

Listen er lagt for OL i Sotsji.

TdS2013_7etp_Sundby-Jespersen-smiler
Fantastisk dobbeltseier til Martin Johsrud Sundby, som også tok «poengtrøyen» og Chris Jespersen.


Resultater Tour de Ski sammenlagt – menn

Alle reportasjene på Sportsmanden fra Tour de Ski finnes samlet her.

 

sportsmanden.no

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -