LangrennTour de Ski

– Nå er jeg helt på felgen!

Heroisk sololøp av Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby gikk alene hele veien, holdt unna for forfølgerne og økte faktisk ledelsen i Tour de Ski etter dagens knallharde manndomsprøve med 35 km jaktstart.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

– Jeg gamblet på at jeg hadde nok krefter til å holde hele veien, men heldigvis hadde jeg en god dag, sa Martin i seiersintervjuet etterpå, og fortalte at han prøvde å holde jevn fart, uten å åpne for hardt, men at han heller ikke måtte tape for mange sekunder.

I stedet økte tidlig ledelsen til de to nærmeste, Calle Halfvarsson og Alex Harvey, som startet drøye halvminuttet bak. Men den store spenningen bestod i hva Alexander Legkov, som startet 1.01 bak Sundby ville gjøre, og om Petter Northug ville gjøre alvor av «truslene» om å gjøre det veldig vanskelig for Legkov å hente inn Martin.

TdS2013_5etp_MartinJS
Martin Johnsrud Sundby hadde en herlig flyt over gåingen sin. Det var flotte forhold og så lekende lett ut, selv om det ikke var det. (Bilde fra tv-sendingen)

Og 12 sekunder bak Legkov startet Chris Jespersen, med Finn Haagen Krogh ytterligere 8 sekunder bak der igjen. Det kunne virke som om de to hadde fått en taktisk oppgave om å kjøre inn Legkov, for sammen med Petter å bremse feltet og gjøre oppgaven til russeren enda vanskeligere. Og allerede etter 6 km hadde Jespersen innhentet de foranliggende, som nå var samlet i en stor gruppe, mens forspranget til Johnsrud Sundby var økt til minuttet.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Jagende ulver

Etter 12,7 km var forspranget økt til 1.20 til de seks som nå utgjorde utbrytergruppen. Martin gikk lett og elegant i dobbeldans. Men så fikk Legkov hjelp fra overraskende hold, da østerrikeren Johannes Duerr kom opp til de seks og satte stor fart. Ukjente Duerr er for øvrig en kløpper til å klatre og har tidligere vært av de aller raskeste opp monsterbakken, og var nå faktisk i ferd med å melde seg på i medaljekampen sammenlagt.

Etter 16,5 km var forspranget redusert med 10 sekunder til 1.10 og det store spørsmålet var om Martin ville klare å holde et jagende kobbel bak seg i det slakkere partiet inn mot mål, der det vanligvis er mye lettere å gå i et felt og der forfølgerne i tidligere år har tatt voldsomt inn på Cologna og andre som har gått ensom i tet på samme tidspunkt. Kunne Martin Johnsrud Sundby holde de jagende ulvene bak seg?

Martin2-BH
Den tidligere klassiskspesialisten har blitt en av verdens beste teknikere også i fristil etter å ha terpet teknikk i flere år. (Arkivbilde fra NM i fjor, tatt av Bjørn Hytjanstorp)

Det gikk tilsynelatende greit frem til neste passering ved 23,5 km, da var avstanden til Harvey de andre seks førfølgerne nøyaktig den samme. Og Martin virket fortsatt sterk. Men det var nå den virkelige testen kom. Ved 27,7 km var det fortsatt samme avstand, helt på sekundet. Haren og de jagende ulvene hadde altså holdt nøyaktig samme fart i 11 kilometer!

Og nå var Chris Jespersen stadig fremme i tet og gjorde den jobben Northug hadde sagt at han skulle gjøre, nemlig å bremse feltet bak. Russerne nølte og Duerr hadde gått litt fra seg, mens Northug stort sett lå bakerst i gruppen og «hvilte». Dette begynte å se veldig lyst ut.

Inn på runding på stadion med kun 3 km igjen, skjønte vi at det måtte gå, da avstanden faktisk var økt med et par seklunder. Og en dyktig sliten Martin Johsrud Sundby kunne koste på seg et aldri så lite smil på oppløpet, før han fullstendig utmattet segnet om over målstreken.

Helt utmattet

– Jeg er helt ferdig, sa han etterpå.

– Det var steinhardt. Jeg var forberedt på å gå i kjelleren i dag og virkelig se hvor dypt jeg kunne gå i meg selv. Nå er jeg helt på felgen!

TdS2013_5etp_PetterN-spurten
Petter Northug jr viste gode, gamle spurttakter da han greit nedkjempet raske menn som fjorårets svenske stafettankermann Calle Halfvarsson og verdensmester i lagsprint fra Oslo, Alex Harvey, på oppløpet. (Bilde fra tv-sendingen)

Ikke overraskende var det Petter Northug som relativt greit avgjorde spurten om andreplassen mot Harvey og Halfvarsson, betryggende det også med tanke på hans egen form. Avstanden opp til Martin ble såvidt under minuttet, etter sterk avslutning i gruppen. Jespersen gjorde også et kjempegodt løp til 7.plass og bakfra i pulje to kom både Tord Asle Gjerdalen, Sjur Røthe og Didrik Tønseth sterkt, mens Finn Haagen Krogh fikk det litt tøft mot slutten og måtte slippe gruppen i avslutningen.

Resultat 5. etappe, Cortina-Toblach,
35 km jakstart, fri teknikk

1. Martin Johnsrud Sundby, Norge 1:20:18,7
2. Petter Northug, Norge +58,2
3. Alex Harvey, Canada +58,7
4. Calle Halfvarsson, Sverige +59,0
5. Alexander Legkov, Russland +59,7
6. Johannes Duerr, Østerrike +1:00,2
7. Chris Jespersen +1:00,5

10. Tord Asle Gjerdalen + 1:55,6
11. Sjur Røthe +1:55,8
14. Didrik Tønseth +1:56,6
19. Finn Hågen Krogh +2:15,5
20. Niklas Dyrhaug +3:04,6

Dobbelt norsk sammenlagt også i herreklassen

Sammelagt har nå Martin Johnsrud Sundby 1.14 ned til den antatt hardeste konkurrenten, tittelforsvarer Alexander Legkov. Men ikke glem Petter Northug jr heller, mannen som signaliserte at han neppe kom til å bli med helt til slutt, ligger nå på andreplass sammenlagt, 1.03 bak Martin etter at de to fikk hhv 15 og 10 bonussekunder, og viser stadig stigende form.

– Jeg er veldig spent på hvordan kroppen blir i morgen etter dagens løp. Men jeg har et godt utgangspunkt og skal prøve å holde det steady. Da har jeg alle tiders mulighet på siste etappen, sa Johnsrud Sundby om egne sjanser videre.

Men det blir ikke lett.

Skremmende

– Det er skremmende! Og jeg har aldri vært så nervøs som før dagens etappe, sa Martin til slutt, med tanke på at han kanskje kommer til å gå først inn i monsterbakken og nå seiler opp som favoritt til å bli den første norske vinneren av Tour de Ski.

TdS2013_5etp_Martin-takker-Petter
Martin ga Petter en klem og takket både Petter og hele laget for hjelpen.
– Vi har hatt en god lag-spirit hele veien. I dag hadde vi en plan. Jeg er fantastisk takknemlig. da skylder jeg i hvert fall en klem! sa Johnsrud Sundby etterpå, med henvisning til at verken Northug eller Jespersen hadde bidratt til å hjelpe forfølgerne, selv om de kanskje hadde vært sterke nok til å gjøre nettopp det. (Bilde fra tv-sendingen)
sportsmanden.no

 

 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

One thought on “– Nå er jeg helt på felgen!

Kommentarfeltet er stengt