MaratonSkåbu FjellmaratonUltraløp

Håkon Urdal brøt 4-timers grensen i Jotunheimvegen Ultra 57 km

Flott i gråvær og tåke i Skåbu

Skåbu Fjellmaraton ble arrangert for femte gang lørdag 3.oktober. Mens det i fjor var strålende sol og kaldt, var det i år grått, litt vått og mildere. Men fint var det likevel, og sjelden kost at det blir ny deltakerrekord i dagens koronasituasjon.

På forhånd var det stor interesse for Jotunheimvegen Ultra 57 km etter fjorårets braksuksess. I år ble det ny løyperekord av Håkon Haug Urdal, som brøt 4-timers grensen som førstemann med tre små sekunders margin! Utrolig sterkt av karen som har to seire og en andreplass på maratondistansen her oppe.

Vi har slått av en prat med den lettbente mossingen som løper for Rygge IL og Team Sportsmanden. Med hytte noen kilometer fra selve Skåbu, er han også lokalkjent i området.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Starten av Jotunheimvegen Ultra er fra Bygdin i enden av Vinstrivannet. Primus motor for Skåbu Fjellmaraton er Tom Erik Aasen, som også rakk å løpe ultraløpet selv.


Gratulerer med superløp og under 4 timer, Håkon!

-Takk! Det gikk over all forventning egentlig!

På forhånd var Håkon Urdal ganske spent, for han har slitt litt med en vond fot de siste ukene.

-Det har nok blitt litt mye lange løp nå. Har faktisk slitt litt med utside fot i halvannen uke. Tror det er feste til utside leggmuskel som er problemet. Har ikke flagget det så høyt og krysset fingrene for i dag. Har hatt flere fridager og kun 5-km økter siste uken. Det funket jo, forteller vinneren til Sportsmanden.

Ja, det kan man trygt si. Vinnertiden er vesentlig bedre enn fjorårets, og Håkon vant også med over 21 minutter etter at han tok teten helt fra starten ved Bygdin. Toer ble Vemund Øvstehage fra Byåsen IL på 4.21.29, med Morten Risberg bare drøye minuttet bak på tredjeplass.

-Den første kilometeren gikk ganske raskt, der er lett nedover og da jeg snudde meg hadde jeg fått en ledelse på cirka 20 meter, forteller Håkon.

Siden trengte han ikke å se seg tilbake. Luken ble bare større og større, og i fravær av sterke løpere som Øystein Pettersen og Frank Løke – som var to av mange som var påmeldt, men står oppført med DNS denne gangen – ble det aldri noen kamp om seieren. Til det var 40 åringen for suveren.

I bakkene ned mot Slangen gikk det unna med kilomtertider på 3-tallet, men Urdal klarte likevel å holde bra flyt langs Olstappen, vannet som føles uendelig langt for de aller fleste på slutten av løpet, om det var halvmaraton, maraton eller ultradistansen.

Det gikk unna i nedoverbakkene, også med kvinnevinner Sara-Rebekka Færø Linde. Tommy Christensen (t.h.) ble til slutt slått med over halvtimen, mens Kenneth Dæhlen (bak) kom like før damevinneren i mål som fjerdemann totalt. 


Og helt på slutten venter den beryktede Kamfossbakken. 2,5 km med 250 høydemeter som skal forseres. Innlagt motbakkeløp med egen tidtaking helt på slutten av løpene er brutalt.

Håkon hadde fjerde beste tid opp bakken og inn til mål av samtlige løpere, kun slått av de tre beste halvmaratonløperne, og etter det han kalte «noen hvileskjær» på bakketoppen. Det gjorde heldigvis ikke at han bikket over 4 timer, så den nye løyperekorden lyder på 3.59.57.

-Var en liten bonus det egentlig. Burde være mulig å løpe raskere. Det var sololøp i mye motvind, på den annen side kunne jeg flyte nokså avslappet.

Håkon følte at han hadde bra kontroll underveis. Han er jo også veldig godt kjent i området og testet store deler av traseen tidligere i år, da han løp rundt 50 km i 4.30-tempo.

GRÅTT OG FLOTT: Fjellene i bakgrunnen kan såvidt skimtes, der Liv Richter cruiser av gårde i fjellheimen, på vei til 2.plass av kvinnene – med dagens sjette beste tid.


Den siste oppkjøringen hadde for øvrig Håkon i Perseløpet 13.september, der han ble nummer 5 på maraton i et sterkt felt på 2.33.45, cirka minuttet bak persen. Så formen var nok noe bedre enn han selv ga uttrykk for.

Og etter at Urdal tidligere i år slet litt med motivasjonen og sa at det gikk litt opp og ned, har sesongen blitt veldig bra likevel, blant annet med seier også i Ringerike 6-timers i august.

(Artikkelen fortsetter under annonsen)

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

.

Håkon Urdal er også nylig blitt ambassadør for Sportsmanden. Les mer om Håkon her.

Sara-Rebekka Færø Linde fra Varegg Fleridrett i Bergen vant kvinnenes ultraløp på 4.47.25, foran Liv Richter, Romerike Ultraløperklubb (4.55.07) og Heidi Nassehl fra Egersund IK (5.03.00).

Totalt var det 97 påmeldte, 76 som startet og 70 som fullførte ultraløpet.

JUBELJENTER: Seierspallen for kvinnenes ultraløp.

-Maratonløpet er nesten tøffere enn ultradistansen

Maraton ble vunnet av Knut Tromsnes fra Fåvang ski & Lauparlag på 3.23.33, med Torger Haukåen på andreplass med 3.27.07 og André Pereira fra Stavanger på tredje med 3.31.33.

Anna Louise Alstad Sørlie fra Oslo vant kvinnenes maraton på 3.39.48 – kun slått av fire menn – med Ragnhild Haukåsen Fra Ringebu-Fåvang Skiklubb (3.41.35) og Rikke Melstrøm fra Slåstad IL (3.53.31) på de andre pallplassene.

Det var 63 påmeldte og 45 som startet på maratondistansen, som er svært kupert med rundt 1000 høydemeter. Mens ultraløpet kun går på grusvei (og asfalt de siste kilometerne), er det to litt lengre terrengpartier i maratonløpet. Flere som har løpt begge distansene mener at maratonløpet faktisk er vel så tøft.

KOSTE SEG! -Nå skal vi kose oss, sa Marit Aamdal på startstreken. Og det ser da virkelig ut som hun gjør det også underveis i sitt maratonløp.
HØST: Fine farger i fjellet med grått bakteppe for Sportsmandens redaktør Frode Monsen. Litt mer lettkledde Odd Gunnar Tveit – som nylig mottok Kondis sin Hederspris – er som alltid iført shorts og singlet, uansett vær og årstid.

Hardt også på halvmaraton – med to veteraner fra Team Sportsmanden på kvinnepallen

Halvmaratonløpet holder seg mer i lavlandet. Løypen går på vei – stort sett grus og kjerrevei – rundt vannet Olstappen i dalen nedenfor selve Skåbu sentrum. Men løypen regnes gjerne for å være omlag fem minutter saktere enn en flat asfaltløype. Og slutten er trolig Norges tøffeste.

Åsmund Skatvedt var raskest med vinnertiden 1.20.30, med Magnus Bleken og Jan Petter Bekkevold på de andre pallplassene, som de eneste som klarte å løpe på under 1.30.

DEBUTANT: 17 år gamle Jacob Bolin Lund fra Ski IL Friidrett debuterte på halvmaratondistansen med pene 1.52.08, med god pes og drahjelp av pappa Hans-Jørgen.


Unge Marie Slåen fra Vinstra vant en overlegen seier i kvinneklassen på 1.35.19, foran to godt voksne damer fra Team Sportsmanden, der Merete Bolin avgjorde en aldri så liten prestisjeduell mot Inger Johanne Klokset. Begge to løper i klasse K50-59 år.

PALLEN HALVMARATON KVINNER: Marie Slåen flankert av to veteraner fra Team Sportsmanden; Merete Bolin og Inger Johanne Klokset.


Totalt var det 53 menn og 32 kvinner til start på halvmaraton. Distansen var egentlig fullbooket med 100 løpere, men været får kanskje ta skylden for at det var en del som ikke stilte opp. Men været ble ganske så bra egentlig, med 7-8 grader, skyet og omtrent ikke noe regn – adskillig bedre enn værmeldingene i dagene før løpet. Med et prikkfritt arrangement i disse koronatdier, er det kanskje flere som angrer på at de likevel ikke tok turen til den vakre fjellbygden «midt i Norge».

Skåbu Fjellmaraton består også av et 7,5 km langt terrengløp, som ble vunnet av Markus Bryan Grøthe fra Tormod Skilag og Agnes Karlseng fra Lyn Ski.

Resultater

Fint parti fra det 7,5 km lange terrengløpet. Her sees Ruby Maria Semb i velkjent lyseblå trøye.
Ut i terrenget på maraton og terrengløpet, med Skåbu-bygda i bakgrunnen…
…og inn i tåkeheimen.
Vakkert var det likevel.

Sportsmanden har vært til stede samtlige år Skåbu Fjellmaraton har vært arrangert. Les våre tidligere reportasjer her:

Vilt og vakkert i Jotunheimvegen Ultra (2019)

Dristig Magnus Larvik vant Skåbu Fjellmaraton (2018)

Tøft, variert og vakkert i Skåbu Fjellmaraton (2017)

Flott debut for Skåbu Fjellmaraton (2016)

Team Sportsmanden stiller alltid med en fyldig tropp i Skåbu. Her er Frode Monsen, Morten Vestvik og Terje Lyngstad klare til jomfruturen til Jotunheimvegen Ultra i fjor.


Foto: Arrangøren, Jacob Bolin Lund og Frode Monsen

Sportsmanden.no



Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -