HalvmaratonMaratonSkåbu Fjellmaraton

Tøft, variert og vakkert i Skåbu Fjellmaraton

Håkon Urdal og Sylvia Nordskar ble historiske vinnere

Det bor kun omlag 440 innbyggere i den lille fjellgrenden Skåbu, som etter sigende er Nord Europas høyestliggende fjellgrend på sine omlag 850 meter over havet. Den lille bygden har imidlertid svært så entusiastiske innbyggere, både innfødte, innflyttere og hytteeiere. I sum en fin kombinasjon som har gitt grunnlag for et eget flott fjellmaraton, som ble arrangert for første gang i fjor. Da var imidlertid halvmaraton den lengste distansen. I år kom også full maraton på programmet, i en svært så kupert og utfordrende, men desto vakrere trasé.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

-Det er det flotteste løpet jeg har vært med på, sa Marit Aamdal etterpå. Og hun har løpt en del lange løp i sitt liv.

Marit Aamdal skrøt av løpet. Her er hun i stigningene til foten av Skardfjellet. Foto: Tori Virik Nøvik

En annen som har løpt mange fjellmaraton og fjellultra er Gjermund Nordskar, som bare i år har gått helt til topps i Hardangervidda Maraton, Birken Fjellmaraton og ekstremløpet Salomon Xreid, et løp han også vant i fjor. I Skåbu måtte han imidlertid melde pass for Håkon Haug Urdal. Årets vinner av Rallarvegsløpet er kanskje ikke like kjent for de fleste, men mossingen imponerte stort i Skåbu da han avgjorde tvekampen om seieren i den aller siste bakken.

Skjønt, dette er ikke en normal bakke, men et «motbakkeløp» i seg selv på 2,4 km med sammenhengende stigning opp 230 høydemeter, altså nesten 10 % i snitt. Arrangøren hadde derfor også en innlagt konkurranse med tidtaking og «klatretrøye» til de beste opp bakken. Urdal var suverent raskest opp bakken av maratonløperne og han hadde også bedre tid enn samtlige halvmaratonløpere, med unntak av vinneren Magnus Bleken.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Håkon Urdal kan juble over en strålende seier i Skåbu Fjellmaraton. (Foto: Tori Virik Nøvik)

I starten var det imidlertid skiskytter Kristian Aalerud fra Akershus Krets som startet i et forrykende tempo i stigningene fra start og opparbeidet seg en solid ledelse på et par minutter til de to forfølgerne. Og litt bak der igjen, løpets største kjendis, Øystein «Pølsa» Pettersen. Han er svært godt kjent med lange distanser og treninger, men løp sitt aller første maraton i Skåbu.

MAGISK: Kristian Aalerud åpnet knallhardt og kom ensom i tet opp de første flotte stigningene i retning Skardfjellet. (Foto: Tori Virik Nøvik)
Øystein «Pølsa» Pettersen ved passering halvveis ved Raudskaret. (Foto: Anne Mari Lo)

-Jeg hadde stor respekt for distansen, fortalte Pettersen til Sportsmanden etterpå.

Litt feil løp han også, så fjerdeplass på 3.14.11 må være mer enn godkjent, selv om han fikk det på slutten.

Det gjorde også Gjermund Nordskar.

-Det gikk veldig greit helt til siste bakken, da fikk jeg «hammeren», fortalte han under foredraget sitt på banketten senere på kvelden, der det ble servert biffmiddag til hovedrett, karamellpudding til dessert og altså foredrag om fjelløping av Nordskar som fin forrett.

-Jeg liker nok best løp med 90 prosent sti og 10 prosent grus, mens her var det motsatt, fortalte Nordskar, som løp fra Urdal i et av få tekniske nedoverpartier på sti. Det lengste nedoverpartiet var imidlertid på grus like etter halvgått løp, og da bet Urdal seg fast, selv om han var en smule skeptisk akkurat da.

DUELLEN: Håkon Urdal og Gjermund Nordskar løp sammen mesteparten av løpet. (Foto: Anne Mari Lo)

Hva sa så vinneren Håkon Urdal?

-Da vi tok igjen lederen (Kristian Aalerud) langs vannet øynet jeg sjansen, men da Nordskar kastet jakken trodde jeg han skulle legge inn et rykk.

I stedet ble det Urdal som rykket fra i den siste bakken, der det hele ble avgjort.

Sylvia Nordskar, søster til Gjermund, sørget for at det likevel ble seier til familien da hun vant kvinneklassen på sterke 3.18.26, kun slått av fire mannfolk, foran triatleten Line Mari Langseth (3.44.21) og Ragnhild Ekre (4.00.27) fra arrangørklubben STEIL.

24 startet på tidenes første helmaraton i Skåbu og alle sammen fullførte.

VANT: Sylvia Nordskar kan juble for sterkt løp og seier i det aller første Skåbu Fjellmaraton over 42,2 km. (Foto: Tori Virik Nøvik)
Som en god nummer to kom årets vinner av AxTri – Aurlandsfjellet Xtreme Triathlon – Line Mari Langseth fra Team Arctic Triathlon / Team Adrena. (Foto: Anne Mari Lo)

Tøff duell også på halvmaraton

På den halve distansen var det 50 deltakere og seier altså til Magnus Bleken fra Team Mosetertoppen Skiline på 1.21.30, foran Torger Haukåsen (1.23.09) og Anders Arvesen (1.26.25). Også her var det en duo i klar tet inn mot den siste bakken, der det hele ble avgjort.

Halvmaratonteten passerer startstedet etter en liten sløyfe, og de fire første i mål har allerede skilt seg ut. I tet her Martin Hansen, som endte på 4.plass, mens de to duellantene Magnus Bleken (122) og Torger Haukåsen, som tok de to første plassene, følger side om side like bak. Litt lenger bak med startrnummer 34 kommer treer i mål, Anders Arvesen. (Foto: Tori Virik Nøvik)

Sigrun Gjølberg fra Rygge IL tok en klar seier i dameklassen og fikk sitt første napp i vandrepokalen på 1.33.48, foran Hilde Hoff Nordskar, som hadde mannen Jo – storebror til Gjermund, som hare til fellestid på 1.37.40, med Anna Louise Astad Sørlie som nummer tre på 1.45.11.

Sigrun Gjølberg fra Rygge IL løp på 1.33.48 i den krevende løypen og kunne dra tilbake til hytten med flotte premier, inkludert denne store vandrepokalen. (Foto: Frode Monsen)

På «sprinten» over 7,5 km kom dagens tredje seier til Østfold, ved den sterke 1500m-løperen Ulrik Grevle Lolland fra Moss IL, som vant en utklassingsseier på 27.22, drøye tre og et halvt minutt foran John Woods fra Rindal IL (30.56), mens Jan Billy Aas fra Kråkstad IL fikk lønn for strevet for sin lange dagstur helt fra Ski med å kapre den siste pallplassen på 31.10.

Starten er gått for «sprintdistansen» på 7,5 km. (Foto: Tori Virik Nøvik)
Kledd for anledningen: Ulrik Lolland tok en klar seier på 7,5 km.
På dagstur fra Kråkstad i Ski kommune, en lang tur for å løpe 7,5 km. Bra da for alltid blide Jan Billy Aas å ta med seg klasseseier og tredjeplass totalt hjem til Ski. (Foto: Frode Monsen)

På kvinnesiden ble det her dobbelt Rostoft, ved Siri først (34.13) og Maja som nummer to (37.28)

Barneløp var det også, og totalt deltok 148 personer, mot 85 i fjor, en solid økning.

-Vi hadde håpet på vel 100 og er strålende fornøyd med dette, sa Tom Erik Aulie Åsen i den svært flittige og entusiastiske arrangementskomiteen.

Det var mange lovord om arrangementet etterpå, noe vi i Sportsmanden også kan skrive under på. Sportsmanden arrangerte også egen tur til Skåbu Fjellmaraton. Litt mer om det i egen sak.

KING AND QUEEN OF KAMFOSSEN: Den knallharde Kamfossbakken med stigning på 230 høydemeter over 2,4 km avsluttet både hel- og halvmaratonløpet. Her var det egen tid, som også inkluderte de siste 500 meterne etter selve bakken til mål. Aller raskest i det innlagte «motbakkeløpet» var halvmaratonvinner Magnus Bleken (bildet) med tiden 16.03. Maratonvinner Håkon Urdal imponerte med nest beste bakkeklatring av samtlige med 17.04. Beste mann og kvinne på både hel- og halvmaraton fikk alle sine egne, flotte trøyer med King eller Queen of Kamfossen 2017, som Bleken her holder frem. Klatredronningene ble også de to totalvinnerne. Maratonvinner Sylvia Nordskar imponerte stort med 18.15 og 6.beste tid totalt av samtlige, og 35 sekunder bedre tid enn halvmaratondronning Sigrun Gjølberg. (Foto: Tori Virik Nøvik)
Barneløp var det også. (Foto: Tori Virik Nøvik)
Startnummer 1 Gry Gustafsson ser ut til å kose seg på maraton. (Foto: Tori Virik Nøvik)
Flotte høstfarger langs løypen. (Foto: Tori Virik Nøvik)
Vannet Olstappen i det fjerne, som siste del av maratonløpet og store deler av halvmaratonløpet går rundt og langs med. (Foto: Tori Virik Nøvik)
Lett i steget: Jonathan Staubo fra Team Adrena ble nummer 6 totalt og nummer 5 av gutta, på plassen bak Øystein Pettersen på 3.26.34 etter at han ble «dratt med» på en liten ekstrarunde av «Pølsa» underveis i den ellers svært så godt merkete løypen. (Foto: Anne Mari Lo)
Terje Furuseth fra Hamar IL var også veldig fornøyd med arrangementet og 7.plassen. (Foto: Anne Mari Lo)
TJOHEI! Tredje beste kvinne, Ragnhild Ekre fra arrangørklubben Skåbu Tverrbygda Espedalen IL, forkortet til STEIL. (Foto: Anne Mari Lo)
A long and windy road… (Foto: Anne Mari Lo)
A long and windy road, fortsetter… (Foto: Anne Mari Lo)
Løypen har vel 1200 høydemetere opp og ned og passerer flere steder over tregrensen, mens den her er på vei nedover igjen. (Foto: Anne Mari Lo)

Se enda flere bilder tatt av Isabel Aarnes mens hun løp Skåbu Fjellmaraton HER.

Arrangøren hadde sørget for fotografer flere steder langs løypen. Se stort album med flere hundre bilder, som vi også har klippet fra, på Skåbu Fjellmaraton sin Facebookside.

Klassevise resultater

Les også om fjorårets reportasje her: Flott debut for Skåbu Fjellmaraton 

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -