HalvmaratonSkåbu Fjellmaraton

Flott debut for Skåbu Fjellmaraton

Vakker ramme og beinhard avslutning på halvmaratonløpet

Skåbu Fjellmaraton så dagens lys for første gang på lørdag. Det ble en stor suksess, med strålende flott høstvær som en flott ramme rundt arrangementet, som rommet halvmaraton, 7km og barneløp.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
20161001_145206
Flott løype! Her omtrent halvveis i løpet, i enden av vannet Olstappen.
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

De driftige ildsjelene med Tom Erik Åsen i spissen, har også planer om en spektakulær maratondistanse i Jotunheimens forgård, men inntil løpet har satt seg, er det halvmaraton som er hoveddistansen. Den går på grusvei rundt vannet Olstappen med flotte fjell som omkranser løypen, og med en litt spesiell start og enda mer spektakulær avslutning.

Start og mål er nemlig i selve Skåbu, så de første kilometerne er det mye nedover på asfalt, mens avslutningen er enda brattere opp igjen til Skåbu, med det rene motbakkeløpet fra 17 km og til like før mål, opp den beryktede Kamfossbakken. En knallhard, bratt og lang bakke på tre kilometer svir godt på tampen av en halvmaraton.

starten
Starten er gått for historiens første Skåbu Fjellmaraton. (Foto: Ida Aasne Sande Wangen)

Brakk begge beina i januar – vant Skåbu Fjellmaraton nå!

Tidenes første Skåbu Fjellmaraton ble vunnet av den unge langrennsløperen Torjus Loen fra Lillehammer Skiklub. Han fikk en avgjørende luke omtrent halvveis og holdt greit unna, også i den tøffe motbakken mot slutten, og var 23 sekunder foran Martin Hansen fra Rye Sportskubb i mål.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

– Jeg hadde kontroll, sa en godt fornøyd vinner til Sportsmanden etterpå. Vinnertiden på 1.26.31 illusterer også løypeprofilen, som altså ikke er av de enkleste, selv om mesteparten av løpet går på flate, fine grusveier.

torjul_loen_1_sliten
Han hadde kontroll, men måtte likevel ta hardt i for å vinne, unge Torjus Loen. (Foto: Per Risdal)

Tenåringen som går på Lillehammer Videregående skole satser primært på langrenn, men er også glad i løping og andre idretter.

– Jeg er allsidig og liker å løpe, men dette var bare min andre konkurranse i år, jeg brakk nemlig begge beina i januar! fortalte han.

Og det var nettopp allisidigheten som spilte unngutten et puss, for begge leggbeina brakk nemlig etter et stygt fall på twintip ski! Det er altså ikke bare langrennski som beherskes, selv om det gikk galt den ene gangen.

Håkon Kruse Ludvigsen tok den siste pallplassen totalt, samt i den litt uortodokse klasse 16-45 år. I tillegg var den en klasse for alle over 45 år.

20161001_161324
Historisk seierspall: 1.Torjus Loen, Lillehammer Skiklub 2.Martin Hansen, Rye Sportsklubb og 3. Håkon Kruse Ludvigsen.
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

– Vi burde kanskje hatt flere klasser, særlig siden det ble flere påmeldte enn vi trodde, så det får vi gjøre noe med til neste år, fortalte Tom Erik Åsen, som hadde mange jern i ilden denne dagen, men som også rakk å løpe selv til en fin 6.plass totalt på 1.33.35.

Sigrid Nordgården vant kvinnenes konkurranse på 1.37.18, mens vinner av eldste klasse 46+ Line Loen hadde dagens nest raskeste tid på 1.43.50. Med samme etternavn og samme klubb som totalvinneren, så er det vel ikke umulig at det var moren til Torjus.

sigrid-nordgarden_nr1
Stine Nordgården i montserbakken, på vei til seier.
(Foto: Linda Aulie Åsen)

Det var strålende vær, en finramme rundt arrangementet, generøse og flotte premier og de driftige arrangørene var også godt fornøyd med totalt 80 deltakere i tidenes første Skåbu Fjellmaraton, med deltakere fra Moss i sør til Trondheim i nord.

-Vi ønsker at dette skal bli et årlig arrangement og håper å få på plass maratondistansen når løpet har «satt seg», fortalte Tom Erik Åsen, for øvrig en av tre deltakere fra Team Sportsmanden som stilte til start. De to øvrige var Hanne Wibe og Frode Monsen. Sistnevnte hadde tenkt å bare være fotograf etter Berlin Maraton sist helg, men ble fristet til å løpe selv også i den fine løypen i strålende høstvær. Han angret ikke på det. Her er en liten rundtur undeveis i løpet, samt flere gladbilder etterpå.

20161001_130532
Kjersti Engeland etter et par kilometer. Hun ble nr 2 i klasse K45+. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
20161001_132730
Lokale Katharina Maurstad ville gjerne være med når det første Skåbu Fjellmaraton ble arrangert i hjembygden. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
20161001_133936
Leif Arne Romsås har kommet inn på de fine grusveiene rundt vannet Olstappen.
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
20161001_145015
Bjørn Arve Lund fra Skye koser seg underveis, her snart halvveis i løpet.
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
20161001_145423
Vakre omgivelser etter rundt 13 km. (Foto: Frode Monsen)
brattbakken
Kamfossbakken kaller! En kannhard avslutning på løpet.
(Foto: Linda Aulie Aasen)
Torjus Loen kommer først opp bakken. (Foto: Lind Aulie Åsen)
Torjus Loen kommer først opp bakken. (Foto: Linda Aulie Åsen)
oyvind-korpberget
Øyvind Korpberget opp brattbakken. (Foto: Linda Aulie Åsen)
20161001_161126
Line Loen og Kjersti Engeland var beste kvinner over 45 år.
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
20161001_162122
En glad vinner Torjus Loen med stor, fin vandrepokal.
 (Foto: Frode Monsen)
20161001_155729
Lagkamerater: Team Sportsmandens Tom Erik Åsen (t.h.), ildsjel fra Skåbu bosatt i Vinstra, sammen med Team Sportsmandens stifter Frode Monsen, som begge puster ut etter løpet. Mer om Team Sportsmanden her. 
20161001_155343
Meike Hesselink og Gerard Cornelissen har hytte i Espedalen, og ville gjerne være med når det var løp i nærområdet. -Vi elsker fjellene her, fortalte Meike, som forsvarte famileins ære i selve løpet med 3.plass i yngste kvinneklasse, mens mannen Gerard, som har slitt med både skulder- og leggskade i år og som trolig har norgesrekord på 10km med to barn i barnevogn(!), var entusiastisk tilskuer sammen med de to barna. Sportsmandens løpende reporter fikk også mange oppmuntrende heiarop underveis av alle tre.
20161001_164721
Denne gjengen med ildsjeler arrangerte sitt første løp, og kan endelig puste ut etter en fin dag og en glimrende jobb. Slike ildsjeler en gull verdt og fortjener en stor takk.
 (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

 

Flere bilder på løpets Facebookside.

Resultater 

Sportsmanden.no

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -