Berlin MarathonMaraton

Stor idrett og småplukk fra Berlin Marathon

Gigantduell og norske maratonglimt fra sommerlig Berlin

Berlin Marathon ble arrangert for 43.gang på søndag. Og for et race det ble i kamp om seieren i den forhåndsannonserte monsterduellen mellom Kenenisa Bekele og Wilson Kipsang, mellom Etiopia og Kenya. Verdensrekorden glapp med 6 fattige sekunder, men dette var likevel Bekele sitt store gjennombrudd i den ypperste maratonelite. Den 34-årige tredobbelte OL-mester, femdobbelte verdensmester og dobbelte verdensrekordholder på langdistansene på bane, kjent for sine fantastiske avslutninger, avgjorde på farten sin mot slutten, etter å ha måtte slippe Kipsang en stund ved omlag 30km.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
berlin-maraton2016_bm-16-laeufer-7427
«I am far from finished!» (Kenenisa Bekele)
Foto: Arrangøren / SCC EVENTS / Jiro Mochizuki

– I am far from finished, fortalte Bekele i løpsprogrammet.

Så sant som det var sagt! Etterpå var han godt fornøyd, selv om han også var litt skuffet over å være så nære verdensrekorden.

Kenyaneren Kipsang, som selv vant her på ny verdensrekord 2.03.23 for tre år siden, for å se rekorden bli slått i fjor av landsmannen Dennis Kimetto med fantastiske 2.02.57, løp sitt beste maratonløp, 10 sekunder raskere enn den tidligere verdensrekorden sin og han virket fornøyd med det, men måtte altså likevel bite i gresset for tidenes langdistanseløper fra Etiopia.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Selv om vi fikk se historiens nest raskeste maratonløp, fikk vi ikke den 11.verdensrekorden i maratonsportens Mekka, Berlin. Men for en duell det var!

I kvinnenes konkurranse ble det tredobbelt Etiopia og den tredje seieren til forhåndsfavoritten Aberu Kebede på 2.20.45.

berlin-maraton2016_c4160925berlinmarathon-022
Fantastisk stemning og over en million (?) tilskuere!
Foto: Arrangøren / SCC EVENTS / Jiro Mochizuki

Nordmenn satte farge på Berlin

Som vanlig valfartet hundrevis av nordmenn til Berlin, der den raske løypen ikke bare frister verdenseliten, men også mosjonister på jakt eller pers eller årsbeste. Eller kanskje man bare vil oppleve hvordan det er å bli heiet frem av over en million tilskuere. For det skal de ha, berlinerne, de er flinke til å heie på alle, og ikke bare de aller beste.

20160925_160538
30. september 1990 var en spesiell dag i maratonhistorien. Tre dager før Tyskland igjen offisielt ble samlet til én nasjon, løp 25.000 mennesker gjennom berømte Brandenburger Tor, mange med tårer i øynene. Fortsatt er innkomsten noe av det mest spektakulære i Berlin Marathon, og også de siste løperne får stor applaus. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
20160925_160506
Det er ikke bare tilskuerne som jubler….
20160925_160556
INTERNASJONALT: En meksikansk dame har bare noen hundre meter igjen til mål. Den kanskje mest overraskende verdensrekorden i Berlin ble for øvrig satt i 1998, da brasilianske Ronaldo da Costa gjorde sitt livs løp og vant her på 2.06.05.
20160925_162621
APPLAUS: Denne karen med en beinprotese fikk omtrent like stor jubel som vinnerne.

Gledelig var det at to norske kvinner noe overraskende hevdet seg på topp 20-listen; årets vinner av UltraBirken Kathrine Kvernmo fra Bardu IL satte nord-norsk rekord på 2.48.38 på en sterk 16.plass, og bare to sekunder bak kom en enda større overraskelse, tryslingen Karoline Moen Guidon. Jada, navnet lyder kjent, og det er datteren til den meritterte langrennsløperen Anita, som nå heter Moen Bonden.

To mannlige løpere med norsk tilknytning yppet seg også blant de beste; Ebrahim Abdulaziz fra Strindheim IL var best med 19.plass på 2.16.53, mens Norgesvennen Taye Babeker, fjorårets suverene vinner av Oslo Maraton, representerte Kristiansand Løpeklubb da han ble nr 21 i Berlin på 2.17.56, nesten tre minutter raskere enn da han vant Oslo Maraton i fjor. Ola Sakshaug, også han fra Kristiansand Løpeklubb, løp også under 2.25 til 42.plass på 2.24.34, mens også Kristian Ulriksen, Bjørn Ivar Nilsen og Svein Ove Risa kom under 2.30. Risa ble med det nummer 8 i klasse 40-45 år, med Ole Kristian Heggheim på plassen bak med 2.30.55.

Av hundrevis av andre norske løpere tar vi med noen klipp og egne kommentarer:

-Årets bestetid i klassen min (M65-69 år) var 3.21, så målet var 3.20! fortalte en svært godt fornøyd Tor-Arne Stenhaug under de sedvanlige fotoposeringene på gressplenen foran Riksdagsbygningen etterpå. Som tenkt, så gjort for løperen fra Romerike Runners, som ladet opp til Berlin Maraton med ABIK-karusellen i like fint sommervær forrige uke. Sluttiden 3.20.48 brakte han til topps på Norges-statistikken i år og til 7.plass i klassen i Berlin.

20160925_213128
Tor-Arne Stenhaug (i midten) stod for årets til nå beste norske maratontid i klasse 65-69 år med 3.20.48. Her gratuleres og omkranses han av (fra venstre) Jon Ilseng (2.54), Kim Olsen (2.58), Per Morten Rennan (3.09) og Frode Monsen (3.17 for tredje gang i år).

Enda et hakk opp på aldersskalaen ble det klasseseier til evigunge Vera Nystad i K70-74 år på 3.45.07!

Og mens vi er i veteranstjernenes rekker; Kari Langerud fra Hytteplan Sport, født i 1959, løp på 3.10.13 og ble nummer 2 i klasse 55-59 år. Kun hun selv har løpet raskere i denne klassen i Norgeshistorien. Langerud er en av dem som beviser at alder bare er et tall – som Berlin-legenden Haile Gebrselassie uttalte det etter en av sine fire strake seire her, den tredje i 2008 med verdensrekord som tidenes første løper under 2.04 (2.03.59) – da hun satset på personlig rekord!

– Det er en utrolig opplevelse å løpe i Berlin. Jeg var fornøyd med dagen og gjennomføringen. Jeg var offensiv og hadde 3.05.30 skjema som utgangspunkt. En må jo prøve, men jeg måtte redusere farten fra ca 28km. Synes likevel det gikk ok uten kramper og stopp, forteller Langerud. Snakk om offensiv innstilling.

49-åringen Ove Wolff fra Leirvik i Sogn snek seg 10 sekunder under den magiske 3-timers grensen, og var naturlig nok også strålende fornøyd:

– Superfornøgd med løpet. Fantastisk løpsver i sol og med over ein million som sto i løypa og heia alle løparar fram… skriver han på Facebook.

Jevngamle og alltid blide Per Morten Rennan fra Bøler IF var også strålende fornøyd med sitt nest beste maratonløp noensinne, og sitt beste i sin godt voksne karriere, da han brøt 3.10-grensen og løp på 3.09.18.

20160925_133356
Yes! Per Morten Rennan var strålende blid og fornøyd etter å ha klart målet om å løpe på under 3.10 i Berlin. Det hører med for de fleste å posere på gressplenen foran Riksdagsbygningen, der løperne gjerne samles og kan slappe av. Mange andre løpere ligger strødd på gresset og nyter det fine sommerværet.

Jann Post, som har opplevd både kjempesuksess med pers i Berlin for to år siden, til sprekk med opphold i syketeltet etter målgang i fjor, løp denne gangen på 2.41.15.

– Å løpe maraton er faktisk noe av det artigste jeg gjør, sa tv-kommentatoren under Oslo Maraton-sendingen.

Gjenopplev Post sin fantastiske skildring her: Drømmen om Brandenburger Tor! 

En annen som har rapportert fra flere internasjonale maratonløp på Sportsmanden er Christian Odgaard. Han løp i Berlin for femte gang. Skadeplagede Odgaard hadde denne gangen «kun» som mål å komme under 3 timer, noe han klarte etter et veldisponert løp på 2.58.36.

– Maraton nr. 33 i boks!! Hadde et håp om sub 3 i dag og det gikk!!! Blytungt fra 30 km og inn, men klarte å mobilisere mentalt og løp inn på 2:58. Magisk å løpe mellom søylene på Brandenburger Tor på slutten til vill jubel – for en folkefest det var! skrev Odgaard på Facebook, før han fulgte opp suksessen fra Reykjavik og laget en egen liten filmsnutt fra Berlin Marathon, som her formidler litt av stemningen, inkludert seiersdans senere på kvelden av selveste Kenenisa Bekele og Wilson Kipsang – live! 

 

Alle resultater

Fakta

Event Participants
Runners and Power Walker 41,283
Inline Skater 5,445
Runners of the mini-MARATHON 10,010
Breakfast run about 11,000
Bambini 1,836
SCC-Skating KidsCup 107
Wheelchair 37
Handbiker 185

58,903 participants in total from 122 nations (and about 11.000 Breakfast-Run participants). 36.054 finished the race.

20160925_161640
MAGISK. Å løpe gjennom Brandenburger Tor og kun ha noen hundre meter igjen av Berlin Marathon er et følelsesladet øyeblikk for de aller fleste.

Alle bilder der annet ikke er nevnt: Frode Monsen / Sportsmanden

Sportsmanden.no

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -