Skåbu FjellmaratonUltraløp

Vilt og vakkert i Jotunheimvegen Ultra

Fantastisk vær under årets Skåbu Fjellmaraton

Skåbu Fjellmaraton ble lørdag 5.oktober arrangert for fjerde gang med et fantastisk høstvær som flott ramme. Nytt av året var også ultradistansen Jotunheimvegsløpet Ultra, 57 km fra Bygdin til Skåbu langs Jotunheimvegen.

Sportsmanden var på plass i år også med en fin gjeng, der de fleste faktisk valgte den lengste distansen. Og det var ingen som angret på det, selv om det for undertegnende skulle bli en svært så strabasiøs tur etter hvert.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
VAKKER RAMME: Fantastisk utsikt fra bussturen. Eventyret kan starte.
(Foto: Frode Monsen)

Men starten kunne ikke vært bedre. Etter grytidlig frokost gikk bussen fra Skåbu allerede klokken 06.30, motsatt vei av der man halvannen time senere skulle løpe tilbake. Bussturen gikk først i mørket, før det demret av lys med en idyllisk soloppgang som skulle bære bud om naturopplevelsene som ventet i selve løpet.

START I SOLOPPGANG: Jotunheimvegsløpet Ultra startet ved bommen ved Bygdin presis klokken 08.00.
(Foto: Arrangøren)

For med strålende sol fra en blå himmel, et par minusgrader og tilnærmet vindstille, der høstfargene ble avløst av hvite fjelltopper, er det knapt mulig å få en vakrere debut for løpet.

– Så heldige vi er som har mulighet til å oppleve noe sånt, var omkvedet underveis på ferden langs grusveien.

Med Bitihorn og Jotunheimen i bakgrunnen, løpes det langs Jotunheimvegen i vakkert lys.
(Foto: Arrangøren)
ACTION: Frank Løke fikk en litt trøblete tur med flere dostopp underveis. Han oppsummerte slik på sin Instagramkonto: «Sur 5.plass på Løken, men for en fantastisk løype. Jotunheimvegen Ultra 57 km fra Bygdin på Valdresflya til Skåbu er et løp man absolutt burde få med seg… TeamActionFrank takker for et konge arrangement @skaabufjellmaraton
Pluss til @aastadkristin som hentet? og hotellsjefen på @skabufjellhotell som lot oss sove inne i varmestua.

Selve ultraløpet er relativt lettløpt, der det følger grusveien stort sett helt til man nærmer seg Skåbu-bygden. Deretter går det rundt mesteparten av vannet Olstappen som på maraton og halvmaraton – før det hele for alle tre distansene avsluttes og kulminerer med den beryktede Kamfossbakken – en beintøff bakke med 10 prosent stigning på de siste 2,5 kilometerne! Litt av en avslutning på ethvert løp, og særlig når en får denne bakken midt i fleisen etter å ha løpt 54 km.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
KAMFOSSBAKKEN: Henning Pedersen ser uforskammet sprek ut der han avanserer opp bakken, som er mye brattere enn det ser ut til på bildet. Som arrangør av 3 Toppsløpet på Jeløya er riktignok Henning vant til bakker. Det ble 3.plass i mål.
(Foto: Arrangøren)

For egen del – etter å ha løpt opp hele bakken på alle mine tidligere starter, hadde jeg denne gangen mer enn nok med å gå opp bakken i sånn noenlunde oppreist positur. Ja, egentlig på de siste 15 kilometerne, etter at maskineriet streiket fullstendig etter den tredje drikkestasjoner etter snaue 40 km. Men det er en helt annen historie, og selv med min livs tøffeste løpetur, ville jeg ikke vært naturopplevelsen i første del foruten. Joda, naturopplevelsen vedvarer forsåvidt hele løpet, bare med litt skiftende omgivelser, dersom man har krefter igjen til å nyte det.

Sportsmandens redaktør var ved veldig godt mot her og bare nøt atmosfæren tidlig i løpet. Det skulle gå langt tyngre senere.
(Foto: Arrangøren)

Lenger fremme var det en duell om seieren mellom den tøffe skotten Paul Raistrick og Øystein Pettersen. «Pølsa», som debuterte på maraton her for to år siden, virket imponerende sterk der han lå mye i rygg på skotten og tilsynelatende koste seg. Men det var likevel Raistrick som var sterkest på slutten og vant på gode 4.09.24, mot Pettersens 4.12.59. På tredjeplass kom mossingen Henning Pedersen med 4.30.28.

DUELLEN: Øystein Pettersen med smilet på lur ser ut til å kose seg i rygg på Paul Raistrick. Men skotten var sterkest til slutt.
(Foto: Arrangøren)

Ragnhild Ekre var beste kvinne med 5.25.50, med Kristin Aastad og Sofiia Granheim på de andre pallplassene.

Av hele 58 påmeldte, stilte 50 til start – og samtlige fullførte.

Løp sin andre maraton på seks dager – og vant!

Ultraløpet var dermed langt større en maratonløpet, der bare 25 fullførte. Raskest var Håkon Haug Urdal fra Team Sportsmanden som løp «kontrollert» til suveren seier på 3.06.28, bare seks dager etter at han løp adskillig raskere på samme distanse da han perset i Berlin på 2.34.36! Håkon vant for øvrig det første Skåbu Fjellmaraton – foran Øystein Pettersen, mens han i fjor ble toer bak årets vinner av Oslotrippelen, Magnus Warvik.

PÅ HJEMMEBANE: Med hytte ikke mange kilometer unna, er Håkon Urdal godt kjent i de vakre fjellene som omkranser Skåbu.
(Foto: Arrangøren)
Maratonløpet er en kupert og fin, men tøff rundløype som delvis går i terrenget.
(Foto: Arrangøren)
SMIL: Vakkert i Skåbu Fjellmaraton…
(Foto: Arrangøren)
…med storslagen utsikt!

Les også:

Håkon Urdal og Sylvia Nordskar ble historiske vinnere

Dristig Magnus Warvik vant Skåbu Fjellmaraton

Mari Arnøygard Wedum avgjorde en spennende duell mot Ida Marie Pedersen og vant kvinnenes maraton med bare ni sekunders margin til vinnertid 4.05.21.

Halvmaraton fortsatt størst

Halvmaraton er den største distansen med 95 påmeldte, hvorav 79 fullførte. Ole-Hermann Røhr fra Rygge IL vant på 1.18.53, foran Patrick Stangbye fra Sky Blazers (1.20.08), mens Ragnhild Haukåen var suveren hos kvinnene med vinnertiden 1.35.52. Det var hard kamp om de andre pallplassene, der Team Sportsmandens veteran Inger Johanne Klokset, som for andre året på rad hadde tatt turen helt fra Haugesund for å få med seg løpsfesten i Skåbu, avgjorde duellen mot Vilde Moi og Astrid Øvstedal, som kom henholdsvis 10 og 19 sekunder bak i mål.

Det hele avrundes med et terrengløp på 7,5 km der Jørgen Hvatum (35.24) og Heidrun Okstad (40.41) var de raskeste av 57 som fullførte.

RASK ULTRALØPER: Patrick Stangbye ble toer på halvmaraton i Skåbu, men løp adskillig lenger under sommerens UTMB festival i Alpene, der han løp den 101 km lange CCC-distansen med 6100 høydemeter på i underkant av 15 timer.
(Foto: Arrangøren)
Halvmaratonløypen går rundt vannet Olstappen som ligger litt nedenfor selve Skåbu sentrum.
(Foto: Arrangøren)
IDYLLISK og fint da fire ultraløpere passerer.
(Foto: Arrangøren)

Rikholdig program

Svært mange fikk imidlertid med seg mer enn selve løpene. På kvelden var det bankett med biffmiddag, underholdning og ikke minst et foredrag. I år var det Jon Ilseng, ikke ukjent mosjonist på høyt nivå som tegnet og fortalte om sin imponerende og spennende løpetur på 660 km tvers over Norge sommeren 2018, sammen med Kim Johannessen og Janicke «Lettbent» Bråthe.

Mange fikk også med seg vorspielet fredag kveld, da man under pastapartyet fikk se Norgespremieren på dokumentarfilmen «Besatt» – om Johannes Rummelhoff sin løpetur fra Operataket i Oslo til toppen av Galdhøpiggen langs Jotunheimstien på 104 timer i 2018. Johannes løp selvsagt selv ultraløpet dagen etterpå, og som alle andre var han meget begeistret over traséen, som også krysset hans egen rute fra i fjor.

SOSIALT: Man blir lett kjent med nye løpere underveis i et ultraløp. Her er det primus motor for hele arrangementet, Tom-Erik Aulie Åsen (som fikk fri noen timer fra andre gjøremål og selv fikk deltatt i det nye ultraløpet), som utveksler erfaringer med Johannes Rummelhoff (t.v.), hovedpersonen fra fredagens filmfremvisning.
(Foto: Arrangøren)

Alle resultater

Skåbu Fjellmaraton sin Facebookside finner du en mengde flotte bilder fra de ulike distansene. Bildegalleri, historikk og info finnes selvsagt også på løpets hjemmeside.

Vakkert i vekslende terreng, og i veksling mellom høst og vinter.
(Foto: Arrangøren)
Tre musketerer fra Team Sportsmanden. Artikkelforfatteren, som med startnummer 1 jo bare MÅTTE løpe, med selskap av Morten Vestvik og Terje Lyngstad (t.h.) – som hadde tatt turen fra henholdsvis Haugesund og Førde for å delta. For Terje var dette hans 25.ultraløp og ett av de aller vakreste: – Morten tok 3. plass i ultraløpet i klasse M50-59, og eg sneik meg inn på plassen framfor. 5.07,37 i mitt 25. ultraløp var tipp topp i ei av dei mest naturskjønne løypene eg har sprunge i. Dei siste tre km er den mest vanvittig brutale bakken eg har opplevd. Som å gå på Hafstadfjellet etter ein løpetur i fjellet på 54 km. Eit løp eg tilrår alle som elskar det eksotisk norske, skrev Lyngtstad blant annet på Facebook.
Noe vi bare må si oss fullstendig enig i!


Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

One thought on “Vilt og vakkert i Jotunheimvegen Ultra

  • if you already write about the best, it does not hurt to mention also the third place

Kommentarfeltet er stengt