LangrennOppegårdTurrenn

Fra tåkehav til «påskesol» i Hafjell Skimarathon

Anikken Gjerde Alnæs med utklassingsseier

De fleste store skidestinasjonene har etter hvert fått sitt eget skimaraton. Etter at Sjusjøen og Trysil har vært i ilden de to siste helgene, var det nå Hafjell Skimarathon som stod for tur i et svært så vekslende vær på lørdag. På halvmaraton ble det en soleklar seier til Anikken Gjerde Alnæs, mens Thomas Gifstad bekreftet fremgangen fra de siste ukene.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Stian Hoelgaard i tet ved passering Pellestova på første runden. Hoelgaard var også først i mål, mens Vinjar Skogsholm (13) til slutt tapte spurten om tredjeplassen mot Eirik Brandsdal.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Vinterværet er ikke så lett å bli klok på i år. Mangelen på snø i store deler av landet har vært mye omtalt. I tillegg skifter været utrolig fort i fjellet, noe som ikke minst var tilfelle i lørdagens renn, som først måtte utsettes en time på grunn av glatte veier og bilkaos. Vi tok selv turen fra Sjusjøen på ski, i snøføyke og kraftig motvind, og da vi kom frem til Pellestova for å ta bilder og heie på kjente og ukjente, var det en sur opplevelse med vind og tåke så tett at det lenge var såvidt vi kunne skimte Pellestova bare hundre meter bakenfor. 

Arrangøren hadde også måtte endre løypen til en eller to runder á 20 kilometer på de litt forkortede maratondistansene. 

Men da løperne på maraton passerte Pellestova for andre gang, var det plutselig slått helt om til strålende sol og en fantastisk utsikt utover fjellheimen. Utrolig at ett og samme renn kan oppleve sånne kontraster rent værmessig. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Litt av et væromslag

FØR: Sånn så det ut på førsterunden, da man såvidt så Pellestovas like ved.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
ETTER: Når sola plutselig tittet frem, så det slik ut bare en halvtime senere.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Knuste konkurrentene

For Anikken Gjerde Alnæs kom imidlertid væromslaget litt for sent. Hun gikk bare en runde, og hun gikk så fort i tåkehavet at det var så vidt vi fikk øye på henne. Med tiden 1.01.27 vant hun kvinnenes halvmaraton i ren utkassingsstil, nesten 10 minutter foran nummer to! Kun seks menn var raskere enn Rustad-ekspressen fra Sætreskogen. 

– Det var et fint renn som trening til kommende Norges Cup-helg. Litt kaving da vi tok igjen veldig mange og måtte skifte sport ofte. Likevel ble det et fint skirenn, tross mye vær, forteller vinneren selv til Sportsmanden.

SUVEREN: Anikken Gjerde Alnæs fosser forbi noen løpere som går maratondistansen på vei til en overlegen seier på halvmaraton.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Også lovende Tobias Gomo fra Oppegård IL, som vant tilsvarende distanse under Sjusjøen Skimarathon for fjorten dager siden, ble grundig slått. Gomo måtte denne gangen nøye seg med 18.plass av 69 menn og 10.plass i klasse M16-20 år på 1.09.47. 

Positive svar for Thomas Gifstad

På hoveddistansen maraton var Thomas Gifstad lenge med i tetgruppen. Et kjedelig fall gjorde imidlertid at han både tapte tid og brukte mye krefter på å hente inn igjen tetgruppen, som for øvrig bestod av mange svært gode løpere, med en seierspall bestående av kjente navn som Stian Hoelgaard fra Gjesdal IL, foran Kjelsås-duoen Øyvind Moen Fjeld og Eirik Brandsdal. 

–Jeg brukte hele andrerunden på å ta igjen feltet rett før Pellestova, og så mistet jeg dem igjen med en gang, forteller Gifstad selv. 

I mål var han nummer åtte av de 412 som startet i vind og tåke, og der 387 av dem kom i mål i strålende solskinn. Giftstad brukte 1.51.31 og var 2.17 bak vinneren i mål. 

FØRSTERUNDEN: Tåken gjorde at Thomas Gifstad ikke så løypen, kom for langt ut og falt utfor en kant. Deretter ble det en hard kamp for å ta igjen tetfeltet. Her staker han febrilsk forbi Pellestova i tåkeheimen på førsterunden.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
ANDRERUNDEN: Ved Sjøsetra var tetgruppen innhentet men det kostet mye krefter, og da det ble rykket like etterpå var Thomas Gifstad sjanseløs. Her med Reinsfjellet i bakgrunnen.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
PLUTSELIG PÅSKESTEMNING! Her har Thomas Gifstad akkurat passert Pellestova i fint solskinn på andrerunden, som nummer 10. I mål hadde han avansert til åttendeplass.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Gunder Hellevig fra Kolbotn Sykkelklubb ble nummer 30 i klasse M51-60 år på 2.42.46, mens Steinar Myrseth Nilsen fra Kolbotn endte som 43.mann i klasse M31-40 år på like under tre timner; 2.59.47. Flere andre fra Oppegård var påmeldt, men valgte av ulike årsaker ikke å starte i de vekslende værforholdene.

For Thomas Gifstad var det viktigste at han fikk nye positive svar etter alt trøbbelet denne sesongen. Dermed har han nå likevel bestemt seg for å stille til start i Vasaloppet kommende helg.

–Jeg var ekstremt tung av trening i helgen, men det blir bedre og bedre. Jeg skal gå Vasaloppet, så jeg begynner å slippe opp nå og håper at de skal løsne mot Vasan, men det blir nok enten eller. Birken har jeg trua på at jeg kan komme i god form til! 

Så får vi bare ønske lykke til med sesongens store mål for Oppegårds beste mannlige langrennsløper.

STERK: Øyvind Moen Fjeld har tatt over kommandoen og kun vinneren Stian Hoelgaard klarer å følge i bakkene opp til Pellestova på andrerunden.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
THELE-TOGET: Like bak drar langløper og tidligere kajakkpadler Joar Thele på tre andre løpere. Thele ender på sjetteplass i oppkjøringen til Vasaloppet, der han for to år siden sammen med tsjekkeren Jan Srail sjokkerte med å lede hele Vasan med opptil 6 minutter i en periode. Thele vant også Hafjell Skimarathon det året.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
VANT: Martine Ek Hagen fra BUL Il har for lengst lagt elitesatsingen på hylla, men holder seg i meget god form og vant maratondistansen, 3 1/2 minutt foran Ine Løvlien fra Lillehammer Skiklub.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
DIAGONAL: Mens Martine Ek Hagen vant kvinnenes maraton i klassisk stil med festesmurning, så vi ingen av de beste mannfolka som hadde festesmurning og gikk i vanlig diagonalgang. En av Norges aller beste veteranløpere og klassisk-ekspert Trond Olav Berg – som på grunn av en skade selv måtte se rennet som tilskuer i år – har kommentert følgende på Sportsmanden sin Facebookside:

«Av de 50 første la jeg kun merke til en eneste person som gikk med feste – startnummer 4 Oddvin Offigstad fra Øyer-Tretten IF. Han ble nr. 32, 13:18 bak vinneren, og skilte seg ut som en «enslig svale» med sin elegante diagonalgang. Mange gikk uten feste blant dem som plasserte seg mellom 50-100 også. Man kan trygt si at langrenn på supermosjonistnivå og oppover har gjennomgått en revolusjon, som følge av bedre stavfeste, stive, lette staver og glatte ski. Fordel: færre smøreutfordringer og fravær av smørestress. Ulempe: monotont bevegelsesmønster.»

Vi har nå funnet bilde av nevnte Oddvin Offigstad, som absolutt fortjener å nevnes også i reportasjen her!
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Øvrige vinnere og resultater

Helmaraton fristil ble, som på Sjusjøen Skimarathon, vunnet av Ulrik Måbø fra Hamar Skiklubb på 1.44.04, mens det igjen ble kinesisk seier i kvinnenes konkurranse ved Talidawubleke, foran Marthe Kristine Hafsahl Karseth fra Vang Skiløperforening.

Halvmaraton fristil ble vunnet av Mattis Sjøli fra Halmsås og Omegn Skilag på 52.94, kun tre tideler foran skiskytter Lars Helge Birkeland – mens det igjen ble kinesisk seier ved Weijia Kong som på Sjusjøen for 14 dager siden (58.54), med Hedda Bakkemo fra Gjøvik Skiklubb som nummer to.

På guttas klassiske halvmaraton gikk Hans Bernhard Burud til topps med tiden 57.54, mens det altså ble en overlegen seier til Anikken Gjerde Alnæs for kvinnene.

Alle resultater

Flere bilder fra Hafjell Skimarathon kommer her.

– – –

Sportsmanden i Oppegård Avis:

Sportsmanden skriver en ukentlig side om lokal kondisjonsidrett i papiravisen Oppegård Avis, som distribueres til alle husstander i kommunen en gang i uken. Artikkelen over kommer på trykk i en noe forkortet versjon i uke 9 – 27.februar 2020.  

(Fra 1.1.2020 har Oppegård kommune og Ski kommune slått seg sammen til Nordre Follo kommune, men Oppegård Avis fortsetter som lokalavis som før.)

Alle reportasjene til Sportsmanden i Oppegård Avis kan du lese her. 

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -