LangrennSki

Maktdemonstrasjonen på Lillehammer

Bilder og oppsummering fra helgens verdenscuprenn

Lillwhammer-WorldCup-05122015_14
Hei hu, her går det unna! Therese Johaug befestet stillingen som utilnærmelig langrennsdronning i Marit Bjørgen sitt fravær. Ingen over, ingen ved siden. De italienske funksjonærene måper.
FOTO: Bjørn Hytjanstorp

Det var en ren maktdemonstrasjon. Den eneste utlendingen som kom på pallen i lørdagens individuelle renn var Charlotte Kalla, som tapte spurten om andreplassen mot Heidi Weng. Da var Therese Johaug for lengst i mål. Martin Johsnrud Sundby gikk karrierens kanskje aller beste renn da han malte i stykker konkurrentene på mennenes 30 km med skibytte, mens Niklas Dyrhaug og Hans Christer Holund fulgte opp med karrierens første pallplasseringer i verdenscupen.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

På søndagens stafett ble det historisk trippelseier til Norge, der 12 nordmenn tapetserte seierspallen. Suveren seier også til de norske kvinnene, foran Finland og overraskelseslaget USA, som jublet aller mest etter å ha slått Norge sitt andrelag og de øvrige nasjonene i kampen om den siste pallplassen.

Her er flere eksklusive bilder fra Lillehammer, tatt av Bjørn Hytjanstorp, med en liten oppsummering av begivenhetene:

Lillwhammer-WorldCup-05122015_02
Astrid Uhrenholdt jacobsen kombinerte verdenscupprenn med eksamenslesing i sine medisinstudier. Hun yppet seg tidlig på 15 kilometeren, men måtte til slutt nøye seg med 14.plassen. Dermed ble hun også vraket på førstelaget til søndagens stafett, en avgjørelse hun selv mente var helt riktig. Likevel viste hun at den vrakingen trolig kun er midlertidig, da hun vekslet i tet etter sin førsteetappe for andrelaget. Kerttu Niskanen ble nummer 8 lørdag, mens Ida Ingemarsdotter, som gjorde det så godt i verdenscupåpningen i Kuusamo forrige helg og dermed hadde startnummer 2, endte helt nede på 38.plass.
Lillwhammer-WorldCup-05122015_04
Startnummer 38 Silje Theodorsen endte som nummer 33. Jenta fra Kvaløysletta Skilag har NM i Tromsø som sesongens store mål. Her har hun to italienske løpere på hver sin side.
Lillwhammer-WorldCup-05122015_05
Heidi Weng reiste kjerringa etter den lille fadesen i Kuusamo. Lørdag knep hun andreplassen etter at hun dro litt i starten og bidro til å sprenge feltet. Søndag fikk hun æren av å være Norges nye ankerkvinne på stafetten.
Lillwhammer-WorldCup-05122015_08
Maiken Caspersen Falla gikk meget sterkt på 15 kilometeren med 5.plass som tredje beste norske. Belønningen ble startetappen på stafettlaget på søndag, der hun også gjorde sine saker meget bra, selv om hun var noen meter bak Astrid Uhrenholdt Jacobsen til veksling. Tyske Nicole Fessel var nest beste utlending med en sterk 4.plass på 15 km, mens svenske Maria Rydquist måtte nøye seg med 19.plass.
Lillwhammer-WorldCup-05122015_09
Stilfulle Ragnhild Haga fra Aasen IL som viste god grunnform da hun løp inn til 2.plass i Nøklevann Rundt i høst og som imponerte voldsomt med pallen på sprint i Kuusamo, har nok likevel et lite stykke igjen til toppformen, selv om 13.plass er bra. Her er det en av søndagens amerikanske overraskelseskvinner, Sadie Bjornsen, som er i ferd med å bli hektet av.
Lillwhammer-WorldCup-05122015_10
Lovende Maria Strøm Nakstad, med startnummer 50, gjorde sine saker meget bra i sin verdenscupdebut og ble nummer 21. Hun passerte altså Silje Theodorsen (38) etter hvert.
Lillwhammer-WorldCup-05122015_13
Denne damen var det ingen som kunne hamle opp med. Therese Johaug virker bunnsolid i begge stilarter.
Lillwhammer-WorldCup-05122015_11
Marthe Kristoffersen og Therese Johaug ble kalt knoll og tott i ungdomsårene, og var omtrent like lovende. Marthe har imidlertid møtt mye motgang de siste årene og ble satt ut av landslaget foran denne sesongen. Hun gir seg imidlertid ikke og ble nummer 29 på 15-kilometeren.
Lillwhammer-WorldCup-05122015_16
Så var det guttas tur og Martin Johnsrud Sundby i den gule ledertrøyen tok kommandoen helt fra start. Hans Christer Holund var også offensivt med og fikk sin første verdenscup-pallplass som fortjent belønning, mens canadiske Alex Harvey (startnummer 2) endte på 10.plass.
Lillwhammer-WorldCup-05122015_17
Anders Gloerssen (startnummer 17) hevder seg nå også i klassisk, og den konverterte fristilssprinteren som slo gjennom på distanserenn med individuell VM-bronse og stafettgull fra Falun, gjorde det meget bra med 8.plass i mål på 30 km med skibytte.
Lillwhammer-WorldCup-05122015_19
For Hans Chrsiter Holund har det bare gått en vei etter den dramatiske hendelsen på høydeopphold i høst, der han trodde at døden var nær. Nå fosset han gjennom løypene til 3.plass, knepent slått av Niklas Dyrhaug, mens de holdt en jagende Petter Northug og resten av feltet bak seg helt til målstreken.
Lillwhammer-WorldCup-05122015_20
Verdens beste skotte, Andrew Musgrave, mannen som lekte med hele norgeseliten i NM-sprinten for to år siden, har nok enda større ambisjoner enn 33.plass.
Lillwhammer-WorldCup-05122015_23
Franske Maurice Manificat dro knallhardt på skøytedelen i jakten på pallplass og Petter Northug benyttet anledningen til å bite seg fast, lenge. Men til slutt ble det for tøft for Petter, mens Sjur Røthe kom bakfra og suste forbi begge to til en sterk 4.plass, mens Manificat og Northug tok 5. og 6.plassen.
Lillwhammer-WorldCup-05122015_22
Duellen om 2.og 3.plassen mellom Niklas Dyrhaug (bakerst her) og Hans Crister Holund og kobbelet som kom halsende bak var et av lørdagens høydepunkt. Begge var strålende fornøyde etterpå med å være på pallen for første gang i et enkelt verdenscuprenn, selv om Dyrhaug har en 3.plass sammenlagt fra mini-touren i Falun for et par år siden.
Lillwhammer-WorldCup-05122015_24
De to fikk uforbeholden skryt av vinneren Martin Johsrud Sundby etterpå, som var veldig stolt av de to andre gutta på pallen. -Det var mitt beste løp noengang, sa han etter hvert også om sin egen prestasjon. Da må selv Petter Northug jr. ydmyk gratulere med seieren. Martins løp var helt rått!
Alle foto: Bjørn Hytjanstorp

 

Resultater WC Lillehammer, 15 km med skibytte, kvinner

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Resultater WC Lillehammer, 30 km med skibytte, menn

 

Sportsmanden.no 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -