LøpingNøklevann Rundt

Pharo og langrennsløpere sterkest i Nøklevann Rundt

Heidi Pharo med løyperekord – Anders Gløersen i rute

Nøklevann Rundt ble arrangert for 34.gang på lørdag. Det 9,6 km lange løpet går i idylliske og flotte omgivelser med Ulsrudvannet som forrett og Nøklevann som hovedrett, der grusveiene slynger seg rundt vannene og opp og ned mange bratte bakker i en svært utfordrende løype. Her får man virkelig satt O2-opptaket på harde prøver. Det var derfor neppe tilfeldig at sterke langrennsløpere satte sitt preg på konkurransen, med fire av de seks plassene på seierspallen.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
SAMSUNG CSC
Starten er gått og klokkene sjekkes for det 34. Nøklevann Rundt fra klubbhuset til Bøler IF.
Foto: Julianne Strander / Sportsmanden

Men i kvinneklassen var det ingen som kunne true lettbente Heidi Dietrichson Pharo. Jenta som løper for arrangørklubben Bøler har kommet som et skudd de siste årene og fortsetter fremgangen. Hun ble norgesmester på halvmaraton under Oslo Maraton for tre uker siden og var utilnærmelig på sin «nye» hjemmebane.

Pharo fosset gjennom skogsveiene i Østmarka på sterke 35.52. (Nettotiden var 35.49, men i motsetning til hva som gjelder for «feltet», så er den offisielle vinnertiden bruttotid). Med vinnertiden smadret hun Veslemøy Hausken sin løyperekord satt helt tilbake fra 1998 med 24 sekunder. Hun forbedret også sin egen tid fra fjorårets andreplass med halvannet minutt!

– Stolt av «eleven min», sier Ingrid Kristiansen på Facebook.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Ikke så rart det, siden treningssamarbeidet med vår gamle langdistansedronning virkelig begynner å gi resultater for Heidi Pharo.

Heidi Pharo på vei mot mål til løyperekord i flotte høstlige omgivelser på Haraløkka.
Heidi Pharo på vei mot mål til løyperekord i flotte høstlige omgivelser på Haraløkka.
Foto: Julianne Strander / Sportsmanden

Og vinneren selv var naturlig nok stålende fornøyd, Heidi Pharo har ikke bare holdt formen ved like etter Oslo Halvmaraton, men tatt enda noen formmessige steg:

– Jeg føler at det er nå formen virkelig begynner å komme! fortalte hun gledesstrålende til Sportsmanden etter å ha mottatt sin førstepremie.

– Det gikk veldig lett i dag, og til helgen håper jeg på pers og å se 34-tallet på 10 km i Hytteplanmila, kunne hun røpe.

Det bør være gode sjanser for det, for de fleste mener at en rask og flat 10 kilometer er minst halvannet minutt raskere enn den litt korte, men desto tøffere 10 kilometeren i Nøklevann Rundt.

SAMSUNG CSC
Andreplassen gikk til den svært lovende langrennsløperen Ragnhild Haga.
Foto: Julianne Strander / Sportsmanden

Ragnhild Haga, den særdeles lovende langrennsløperen som fikk sitt store gjennombrudd i langrennsporet forrige sesong, tok andreplassen, men hun var nesten to minutter bak Bøler-ekspressen Pharo. Rustads langrennsveteran Tove Andersen tok en sterk tredjeplass og henviste dermed unge Lina Eikenes Hvamstad, jenta som ble totalvinner i Nøklevann Rundt for to år siden bare 12 år gammel, til fjerdeplass i år.

Anders Gløersen i rute, men ble slått av ny sterk svenske

SAMSUNG CSC
VANT: Martin Johansson, sterk svensk langrennsløper, var aller raskest rundt Nøklevann.
Foto: Julianne Strander / Sportsmanden

Aller raskest rundt vannet var den sterke svenske langrennsløperen Martin Johansson, en kar som vi sikkert kommer ti å høre mer om til vinteren. Det gjør vi helt sikkert også fra Anders Nøstdahl Gløersen, Rustadløperen som for tredje år på rad var blant de to beste på hjemmebane i Nøklevann Rundt. I fjor dukket en annen svenske overraskende opp og overtok seierstronen som Gløersn hadde etter sin seier her i 2013, mens det i går altså var langrennskollega Johansson som ble for sterk.

– Jeg turde ikke å følge han fra start, var redd for å gå på en kjempesprekk, fortalte sympatiske Gløersen til Sportsmanden etterpå.

Selv de beste har tydeligvis respekt for de mange bakkene og krevende løypene i Østmarka. Dermed stakk svensken fra alt fra start, men Gløersen hadde hele tiden kontakt, avsluttet sterkt og tok innpå vinneren mot slutten. Det skilte likevel 8 sekunder i mål i Johanssons favør.

Anders Gløersen har nå en seier og to andreplasser på sine tre siste starter i Nøklevann Rundt. Men selv om en svenske snøt hjemmehåpet for seieren for andre år på rad, så viste Gløersen solide takter med solid ny løypepers.
Anders Gløersen har nå en seier og to andreplasser på sine tre siste starter i Nøklevann Rundt. Men selv om en svenske snøt hjemmehåpet for seieren for andre år på rad, så viste Gløersen solide takter med ny løypepers på kjøpet.
Foto: Julianne Strander / Sportsmanden

Med løypepers og en solid gjennomføring var Gløersen likevel meget godt fornøyd. Vinneriden på 38.00 er for øvrig den tredje beste gjennom tidene, mens Gløersen selv løp 34 sekunder raskere enn han gjorde da han vant her for to år siden.

– Jeg føler at jeg er i god rute til sesongen, fortalte Anders, som har lyst å følge opp fjorårets suksess med å kombinere både sprint og å videreutvikle seg som distanseløper til vinteren.

Dadafi Dhaqabi Tesama tok den siste plassen på pallen, 11 sekunder bak Gløersen, mens «mosjonisten» Håvard Solberg imponerte igjen med fjerdeplass i det sterke selskapet på 32.44.

SAMSUNG CSC
Beste friidrettsutøver: Dadafo Dhaqabi Tesama spurter mot mål til tredjeplass, bak de to langrennsløperne.
Foto: Julianne Strander / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Det er noen år siden Håvard Solberg trappet ned satsingen. Likefullt holder han fotsatt et imponerende nivå. Det ble fjerdeplass i Nøklevann Rundt for løperen fra Ski.
Foto: Julianne Strander / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Seierspallen for kvinner på Nøklevann Rundts 9,6 km: Heidi Pharo i midten flankeres av Ragnhild Haga og Tove Andersen.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Seierspallen for menn: Anders Gløersen jubler mest (t.v.) for sin andreplass, men også vinner Martin Johansson og Dadafi Dhaqabi Tesama ser meget glade ut.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
IDRETTSGLEDE: Hanne Wibe fra Sportsmanden viser ekte glede i Nøklevann Rundt.
Foto: Julianne Strander / Sportsmanden


Resultater

5 km ble vunnet av Jonas Kolderup Lund fra Rustad IL (16.49) og Ida Bergsløkken fra SK Vidar (17.44).

Les mer om det og se mange bilder fra 5 km i egen reportasje.

NÅ OPPDATERT med flere bilder fra Nøklevann Rundt:

SAMSUNG CSC
Starten er gått og Martin Johansson setter opp en så stor fart at Anders Gløersen (t.v.) ikke helt tør å følge.
SAMSUNG CSC
Startkanon: Aller først ut fra stadionområdet var imidlertid denne karen, unge Theodor Berre Jacobsen. I mål var han nummer 57, men 3.plass i klasse 14-15 år på den meget gode tiden 38.02 i den tøffe løypen lar seg uansett høre.
SAMSUNG CSC
Stian Hoelgaard (179), Erik Bråten (2) og Tor Olav Hægeland (117) ut fra startblokkene.
SAMSUNG CSC
Ragnhild Haga ut fra start. I grønt med startnummer 8 er Atle Smenes, som ble nummer 30 på 36.27.
SAMSUNG CSC
I grønn Rustaddrakt Øystein Hoel Sandsdalen, som løp på 36.09 og ble nr 22 av gutta. Midt i bildet sees også den sterke veteranen Svein Arne Sølvberg, 65-åringen med startnummer 65 som med 41.41 vant klasse 65-59 år.
SAMSUNG CSC
Torbjørn Vala løp på 39.37.
SAMSUNG CSC
Mens Kjetil Digre brukte 41.51.
SAMSUNG CSC
Karla Robles Larsen (161) løp på 47.10, mens Ingvild Bratlie bak blir sjette raskeste kvinne på gode 41.57.
SAMSUNG CSC
Veteranen Einar Fjsøne løp på 44.05.
SAMSUNG CSC
Starten er gått for pulje 2. Nøklevann Rundt er blitt så stort at det nå opereres med fire startpuljer med ett minutts mellomrom, der puljene har ulike farger på startnumrene. Veldig smart og godt organisert.
SAMSUNG CSC
Andreas Hoel Sandsdalen snek seg noen sekunder under 45 minutter.
SAMSUNG CSC
Mens Karianne Aamdal Lundgaard snek seg under 49 minutter.
SAMSUNG CSC
Over til innspurten, der Stian Hoelgaard er på vei til 5.plass med 33.09.
SAMSUNG CSC
Steffen Sæterhagen Paulsen, enda en god langrennsløper fra Rustad IL dukker opp mellom høstløvet. Han tar 6.plassen med 33.42.
SAMSUNG CSC
Sprintdistanse? For ultraløper John Henry Strupstad er nok dette for sprint å regne, men det ble en flott 7.plass på 33.55.
SAMSUNG CSC
Den lovende langrennsløperen David Bleich ser ut til å være i rute til vinteren, og spurter mot mål til 34.01 og 8.plass totalt og seier i klasse 18-19 år.
SAMSUNG CSC
Inge Hasund blir beste løper fra arrangørklubben Bøler IF, tre sekunder bak Bleich.
SAMSUNG CSC
Erik Bråten er også inne på topp 10-listen med 34.45.
SAMSUNG CSC
Langløper Kjetil Hagtvedt Dammen langer ut til 11.plass og 35.01.
SAMSUNG CSC
Tor Olav Næsheim Hægeland kommer på plassen bak med 35.35.
SAMSUNG CSC
Hard fight mellom Ståle Fenstad (nærmest), Håkon Johannessen (i sort) og Øivind Mehus Sjursen (bak).
SAMSUNG CSC
Knut Nordviken blir nummer 16 på 35.30.
SAMSUNG CSC
Fem sekunder bak kom Roar Bakken Stovner.
SAMSUNG CSC
Frode Engelund stormer mot mål til seier i klasse 50-54 år på 35.41.
SAMSUNG CSC
Christian Søvik og Øyvind Gløersen. Tvillingbroren til Anders må ha hatt en kanonspurt, for han er 9 sekunder foran Søvik i mål til 18.plass på 35.38.
SAMSUNG CSC
Så kommer damevinner Heidi Pharo farende.
SAMSUNG CSC
Morten Sønsteby løp på 36.05 til 21.plass av mennene.
SAMSUNG CSC
Hans Christian Aarnes blir nummer 23 på 36.06.
SAMSUNG CSC
Flere løpere fra arrangørklubben Bøler strømmer på. Tony Gjerde (t.v.) løp på 36.07 og holdt Jon Ilseng to sekunder bak seg.
SAMSUNG CSC
Øystein Hoel Sandbakken har startet langspurten med noen hundre meter til mål.
SAMSUNG CSC
Lovende Eldar Thomassen Fagerbakke på vei til 36.19 og 2.plass i klasse 18-19 år.
SAMSUNG CSC
Joakim Herbrandsen og Axel Pettersen side om side.
SAMSUNG CSC
Fra venstre Jonas Brustad, Mathias Moen og Tore Weldingh, som alle kom seg under 37 minutter.
SAMSUNG CSC
Ragnhild Haga fikk en fin gjennomkjøring med 37.44 og 2.plass. Det blir spennende å se om hun fortsetter fremgangen i langrennssporet etter gjennombruddet i fjor vinter.
SAMSUNG CSC
Anders Galaasen (205), Tomas Wang (60) og Anders Lautitzen (28) er i ferd med å bli innhentet av Sportsmandens redaktør, som startet minuttet bak i pulje 2.
SAMSUNG CSC
Åsne Meland i fin stil på vei til 47.31 og 27.plass av kvinnene.
SAMSUNG CSC
Anne Weider Aasen kom såvidt under 49 minutter.
SAMSUNG CSC
Mens Sportsmandens Hanne Wibe var storfornøyd med 49.18 og sitt raskeste løp på sine starter i Nøklevann Rundt.
SAMSUNG CSC
Her er Hanne Wibe med ekteparet Hjerpseth. Monika (t.h.) var 4 små sekunder bak Wibe i mål og løp også sitt klart raskeste løp her, mens Dag satset mest på bakkespurten denne gangen, der han yppet seg med 8.beste tid av samtlige, 3 sekunder raskere enn løpets totalvinner Martin Johansson.
SAMSUNG CSC
I RUTE: Anders Gløersen tok seg tid til en liten prat med Sportsmanden etter premieutdelingen. Han håper å følge opp fjorårets store sesong i skisporet og satser på å være allsidig kommende sesong også, etter at den tidligere spesialsprinteren med stort hell satset mer mot distanserenn sist vinter. Det resulterte til slutt i individuell VM-bronse på 15 km fri og stafettgull i Falun! Mye av grunnlaget er lagt gjennom utallige treningstimer fra området rundt Nøklevann.
SAMSUNG CSC
En annen kar som har lagt ned mange treningstimer  og mye svette i traktene her er Bølers sterke veteran Trond Olav Berg, som vant klasse 55-59 år suverent på 37.41. Selv om han fortsatt hevder å jakte på den gode løpeformen, er det langrennsløper han også egentlig er, med både klasseseier og klasserekord fra Birkebeinerrennet på merittlisten i godt moden alder.
SAMSUNG CSC
FINE PREMIER: Foruten pengepremier til vinnerne, var det flotte premier også til Trond Olav Berg og de andre klassevinnerne etter Nøklevann Rundt.

 

 

Les også egen reportasje fra den kontrollmålte 5 kilometeren.

Tidligere reportasjer fra Nøklevann Rundt på Sportsmanden:

Reportasjer fra 2014:

Svensk stjerneveteran vant Nøklevann Rundt

Bildereportasje fra Nøklevann Rundt

Reportasje fra 2013:

12-årige Lina vant Nøklevann Rundt!

 

 

Sportsmanden.no

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -