Langrenn

Langrennsåpning med dramatikk og overraskelser

Fryktet for livet for en uke siden, på pallen i dag

Så er langrennssesongen i gang igjen. Som vanlig er den tradisjonsrike Beitosprinten kick-off for langrennseliten. Det ble en del oppskriftsmessige resultater, men også flere overraskelser og litt dramatikk, samt et spesielt gledelig resultat.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Alle trodde at Martin Johnsrud Sundby, som først like før start bestemte seg for å gå og dermed trosse tretthetsbruddet i et ribbein, hadde vunnet rennet. Men så ble han, sammen med flere andre, disket for regelbrudd av en jury som på forhånd hadde varslet at de ville håndheve regelverket meget strengt. Dermed gikk seieren til Sjur Røthe, som altså fortatte der han slapp i fjor, da han vant femmila i Kollen.

SAMSUNG CSC
Sjur Røthe (t.v.) fortsatte der han slapp i fjor, da han overrasket og vant femmila i Kollen (bildet), mens Hans Christer Holund (t.h.) nok var både glad og lettet over at kroppen fungerte så godt etter kollapsen nylig. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden


Den største overraskelsen var kanskje Siggerud-gutten Martin Løwstrøm Nyenget sin andreplass, og den mest gledelige, på bakgrunn av den dramatiske hendelsen i Val Senales nylig, var definitivt Hans Christer Holund sin tredjeplass. Den ferske landslagsløperen fikk nemlig et illebefinnende på en treningstur for bare en ukes tid siden under landslagets høydeopphold i Italia, måtte fraktes til sykehus i all hast med legehelikopter og var faktisk redd for livet sitt.

– Det er det mest dramatiske jeg har vært med på, de minuttene det sto på. Man vet jo hvilken vei det går hvis man ikke får luft, uttalte Holund selv til Stavanger Aftenblad etterpå.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Det er imidlertid ikke er funnet noe galt på de grundige testene som er tatt i etterkant, og ifølge NRK skyldtes illebefinnende trolig nøtteallergi. Men det er klart at hendelsen virkelig satt en støkk i både Holund selv og hele laget rundt han.

– Det har vært en litt hektisk uke og mye å tenke på, så det er deilig å komme hit å få gjort et godt renn, sa samme Hans Christer Holund til NRK etter den oppmuntrende tredjplassen i det som ble et stakerenn for gutta.

– Jeg var litt redd for at ryggen skulle slå seg vrang, så jeg valgte pigging, sa en glad vinner Sjur Røthe etterpå. Han imponerte veldig og viste at man ikke trenger å være stor og kraftig for å stake fort.

Den som staket aller raskest var Martin Johnsrud Sundby, som altså ble disket av juryen etterpå.

– Jeg er jo ikke enig i den avgjørelsen. Jeg prøvde så godt jeg kunne å følge det de mener er et fornuftig reglement, sa Sundby til NRK.

– De skulle sikkert statuere et eksempel. Norge fikk jo ikke straffe i går og det var en dårlig dommeravgjørelse, så man kan vel si at det var en dårlig dommeravgjørelse dette også, tilføyde han.

Sundby imponerte imidlertid og fikk gode svar på formen.

– Det som var bra var at kroppen funket bra og ribbeina var bra. Jeg er egentlig ganske godt fornøyd, jeg, sa han.

SAMSUNG CSC
Martin Løwstrøm Nyenget har tatt nye steg mot toppen. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

Med diskvalifikasjonen rykket Martin Løwstrøm Nyenget opp på andreplass på pallen og viste at fjerdeplassen fra Lahti i fjor ikke var en tilfeldighet og at han er en mann å regne med i toppen fremover.

– Jeg håper jo å kunne gå mange verdenscuprenn og bryne meg mot de beste, det er det som er målet, fortalte han til NRKs intervjuer.

Johaug suveren – Flugstad Østberg historisk

På kvinnesiden var det meste ved det gamle, skjønt ikke helt. Normalt var det definitivt at Therese Johaug vant i utklassingsstil, med Heidi Weng som en god nummer to. Overraskelsen stod her Kari Øyre Slind for, som knep tredjeplassen like foran Astrid Uhrenholdt Jacobsen, etter å bare ha tapt 5 sekunder til Johaug på de siste kilometerne.

«Serr!? « spurte en overrasket Øyre Slind selv NRKs reporter da hun fikk servert den opplysningen.

Jøss! repliserte Therese Johaug like etterpå.

– Det skyldes jo meg, da, fulgte Øyre Slind opp med, på spørsmål om hva som var årsaken, men utdypet med å fortelle at hun for første gang på mange år hadde unngått skader og sykdom i oppkjøringen.

SAMSUNG CSC
Dagens overraskelse – og trolig dagens gladeste: Kari Øyre Slind. Her fra 30 km i Kollen på senvinteren. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden

Om Kari Øyre Slind var dagens gladeste kvinne, så var Ingvild Flugstad Østberg kanskje den som var mest lettet etterpå. Hun ble nemlig overtalt like før start til å stake på blanke skøyteski, og sammen med Karianne Jevne og Tuva Toftdahl Staver ble de vel da historiske som de første kvinnene som har staket seg gjennom hele løpet.

Østberg selv synes å være mest opptatt av å bevise overfor mannfolka og de som tvilte, at det var mulig også for kvinnene å stake seg gjennom hele konkurransen. Selv om hun innrømmet å ha hadde angret seg et par ganger underveis og bare lengtet etter litt feste under skiene.

– Jeg er imponert over Ingvild, hun er utrolig tøff. Hun får respekt nå! sa Therese Johaug lattermildt.

Det endte med 5.plass for Østberg, snaue to sekunder foran sprintmakkeren fra gull-VM i Falun, Maiken Caspersen Falla.

SAMSUNG CSC
Får respekt! Ingvild Flugstad Østberg (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)


Resultater Beitosprinten – Nasjonal sesongåpning 13. november 2015

Menn – 15 km klassisk
1. Sjur Røthe, Voss IL 37:59,0
2. Martin Løwstrøm Nyenget, Lillehammer Skiklub +51,0 sekunder
3. Hans Christer Holund, Lyn Ski +1:08,7
4. Morten Eide Pedersen, Lillehammer Skiklub / Team Coop +1:15,5
5. Eirik Brandsdal, Kjelsås IL +1:15,6
6. Christoffer Callesen, Heggedal IL / Team LeasePlan Go +1:17,9

Kvinner – 7,5 km klassisk
1. Therese Johaug, IL Nansen 20:26,1
2. Heidi Weng BUL IL +38,4 sekunder
3. Kari Øyre Slind, Oppdal IL +55,2
4. Astrid Uhrenholdt Jacobsen, IL Heming +56,2
5. Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik Skiklubb +1:01,5
6. Maiken Caspersen Falla, Gjerdrum IL +1:03,2

Komplette resultater kvinner og menn

 

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -