UltraløpVeldedighet

Nytt stunt fra ultra-Erik: løper Norge på tvers!

Erik Nossum har lenge vært en kjent skikkelse i ultraløpsmiljøet, og ble i tillegg landskjent da han i 2010 løp Norge på langs, fra Nordkapp til Lindesnes, på knappe 43 dager! En utrolig prestasjon. I fjor var han en av 10 som løp TO500 – fra Trondheim til Oslo. Og Erik gir seg ikke med det, for allerede førstkommende mandag, 15.juli, legger han ut på enda et ultraraid, da han som trolig den første noensinne løper hele distansen fra Bergen til Oslo, eller Norge på tvers!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

I likhet med Norge på langs, så løper Erik også denne gangen til inntekt for en god sak, nemlig for ME-pasienter.

Fra 1. juli til 12. august 2010 løp Erik Nossum fra Nordkapp til Lindesnes Fyr. Distanse: 2660 km. Tid: 42 døgn 9 timer 6 minutter og 45 sekunder!
Fra 1. juli til 12. august 2010 løp Erik Nossum fra Nordkapp til Lindesnes Fyr. Distanse: 2660 km. Tid: 42 døgn 9 timer 6 minutter og 45 sekunder! Her akkurat ankommet Lindesnes! Foto: Bjørn Hytjanstorp, fra løpets hjemmeside Norway Run

Her forteller Erik Nossum litt mer om planene for neste ukes løp, som starter ved togstasjonen i  Bergen mandag morgen:

– Jeg tar toget fra Oslo S søndag kveld og starter nærmest umiddelbart å løpe tilbake til Oslo, med forventet målgang ved bronsetigeren på Jernbanetorget 6 dager senere. Samlet distanse blir ca 500 km, litt avhengig av hindre underveis, som f.eks omløping rundt mange av tunnelene. Gjennomsnittlig dagsetappe blir ca 2 maraton/84 km. Mer enn jeg hadde da jeg løp Norge på langs, litt kortere enn da jeg løp Trondheim-Oslo i fjor, men den sistnevnte løypa er til gjengjeld paddeflat i forhold til Bergen-Oslo. Innflytter-bergenseren og landslagsløperen Per Audun Heskestad kjører supportbil for meg de første 2 dagene, mens min kone Tove tar seg av de siste dagene.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Erik-Nossum_Minnesund
Erik Nossum legger ut på en ny ensom ferd, denne gangen Norge på tvers. Her fra Norge på langs, ved Minnesund. Foto. Bjørn Hytjanstorp.

Turen byr på mange utfordringer underveis: Smale, svingete og hardt trafikkerte vestlandske hovedveier, mange høydeoverganger, toppet med oppstigningen til Hardangervidda og Dyranut på 1.245 m.o.h, en kjempelang Hallingdal og det hele avsluttes med gamleveien over Sollihøgda og de siste milene inn til Oslo. Så vidt jeg vet har ingen løpt distansen før. Har søkt Veivesenet om tillatelse til å passere den ferdige Hardangerbroen, men fikk blankt avslag, måtte pent vente til etter åpningen 17. august, men så lenge har jeg ikke anledning til å vente. Dispensasjon gis, men bare til prominenser: Dronning Sonja har for lengst gått over den nye broen. Enn så lenge er jeg henvist til å ta båten over fjorden og det ødelegger litt av poenget med å løpe sammenhengende fra Bergen til Oslo, men slik er det i et lite land med solid historikk på byråkrati og strengt regelrytteri.

Ruta ser i grove trekk slik ut: Bergen-Nesttun/Midtun-Arna- Garnes-Trengereid-Samnanger/Tysse-Norheimsund-Vallaviktunnelen-ferja Bruravik/Brimnes-Eidfjord-Måbødalen-Dyranut-Haugastøl-Geilo-Sokna-Hønefoss-Sollihøgda-Oslo/Jernbanetorget. Håpet er at jeg også blir utstyrt med en GPS-tracker som til enhver tid viser fremdriften i løpet i et kart.»

Sportsmandens lesere vil forhåpentligvis kunne følge den spektakulære ferden over fjellet:

– Dersom jeg har krefter og overskudd skal jeg prøve å rapportere til Sportsmanden med  info, litt bilder og noen linjer hver dag», sier Erik Nossum, og fortsetter:

Da Erik Nossum gjorde sin fantastiske bragd med å løpe Norge på langs, var det til inntekt for Aktiv mot kreft. Her er han avbildet før løpet med Grete Waitz. Foto: Bjørn Hytjanstorp.
Da Erik Nossum gjorde sin fantastiske bragd med å løpe Norge på langs, var det til inntekt for Aktiv mot kreft. Her er han avbildet før løpet med Grete Waitz. Foto: Bjørn Hytjanstorp.

– Så løper jeg selvsagt for en god sak: Innsamling til igangsetting av en forskningsstudie på ME-sykdommen (kronisk utmattelsessyndrom). De mangler fortsatt midler til å videreføre den forskningen som har vist så lovende resultater.

Dersom noen vil hjelpe ME-pasienter i Norge til et håp om behandling er det bare å sette inn bidrag, stort eller lite, alt teller, på aksjonens konto:

2480.08.45633
(Mottaker: MEandYou. Adresse: Fredenborgveien 24 D, 0177 Oslo)

Selv om den opprinnelige aksjonstiden på 90 dager er over, kommer kontoen til å være åpen for bidrag frem til mars 2014. Vil du vite mer om aksjonen og dens bakgrunn, gå inn her:

MEandYou  meandyou-logo-liggende-kopi-300x108

Sportsmanden synes dette er et utrolig fint initiativ og vi støtter umiddelbart aksjonen ved å gi gratis reklamebanner til MEandYou, som vi lover å ha liggende på sidene våre helt frem til aksjonen avsluttes i mars neste år. Vi oppfordrer samtidig våre lesere til å støtte den gode saken. Alle monner drar!

Kontrastene er jo enorme, i og med at en av Norges aller mest utholdende løpere  fronter en sak for de som er rammet av det motsatte, nemlig utmattelsessyndrom. Erik Nossum har for øvrig selv vist litt av hva som bor i oss mennesker og hva som er mulig å oppnå for mannen i gata. At han nå forhåpentligvis kan gi inspirasjon til de som er rammet av ME, er veldig flott og gir kanskje mange av disse håp om et bedre liv.

SISTE: Erik rapporterer i dag om behersket optimisme før kraftanstregelsen, selv om formen føles råtten!

– Formen virker som alltid før en tøff løpsutfordring å være fullstendig råtten, men løpedagboka viser at jeg er ørlite bedre trent enn før Trondheim-Oslo i fjor. Jeg er i hvert fall ikke overtrent. Hviler i morgen søndag etter en typisk nedtrappingsuke på rundt 70-80 km, så får vi bare se hva jeg orker av løping på hilly vestlandsveier fulle av bobiler og vogntog. Føler meg mentalt godt forberedt ut i fra tidligere erfaringer med lignende forhold fra Norge på langs i 2010.

Sportsmanden ønsker lykke til og vi ser frem til å følge Erik Nossum på ferden fra Vestlandets hovedstad og over fjellene til Tigertaden. Vår største utfordring er at redaksjonen midlertidig er stasjonert på Sjusjøen, med litt begrensede muligheter, men vi skal følge opp så godt vi kan.

P4-paa-direkten
P4 intervjuer Erik Nossum på direkten under Norge på langs. Sportsmanden har ikke samme muligheter, men skal prøve å følge Nossum underveis fra Bergen til Oslo.
Foto: Bjørn Hytjanstorp
sportsmanden.no

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

One thought on “Nytt stunt fra ultra-Erik: løper Norge på tvers!

Kommentarfeltet er stengt