LøpingMaratonXtra

Endelig er Vera Nystad (72) best

Mer om dette og andre kåringer de siste dagene

Vera Nystad er ikke som vanlige bestemødre. Hun løper mye, hun løper langt og hun løper fort. Og hun løper veldig fort om man tar alderen i betraktning. Maratoneksperten har i flere år vært blant de beste i verden i aldersklassen sin, men likevel aldri nådd helt til topps i den hjemlige kåringen av årets beste veteranløper. Helt til nå. For hennes sluttid på 3.38.41 i Reykjavik Maraton i fjor ga henne endelig den presitisjefulle gullskoen (Asics gyldne gullsko) som årets beste kvinnelige veteranløper for alle over 40 år, som bladet Kondis hvert år står for. På bildet ovenfor er Vera underveis i Holmestrand Maraton i 2015, som hun da løp på 3.38.07. (Fotograf er Bjørn Hytjanstorp)

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Omregnet i prosent av «verdensrekordnivå» for gjeldende aldersklasse utgjorde tiden i Reykjavik hele 98,13 %. Og når hun endelig vant, levnet ikke superveteranen fra Søgne noen tvil. For med 3.40.34 fra Berlin Maraton (97,29 %) og 1.44.45 på halvmaraton under VM for veteraner i Århus (96,37 %) stod «Super-Vera» for fjorårets tre beste kvinnelige veteranprestasjoner. Den ett år eldre, tidligere langrennsløperen, Katharina Mo Berge og Nina Wavik Ytterstad fulgte på de neste plassene. 73 år gamle Mo Berge løp 5km på 23.41, mens Ytterstad, som selv ble kåret til årets beste veteranløper i 2012, hadde sin bestenotering i fjor fra løpet som ga ny aldersrekord i klasse 55-59 år på 2.55.52 i Valencia Maraton i høst – tidligere skildret med egne ord i løpsrapporten her på Sportsmanden.

Kristen Aaby med hat-trick

Beste norske veteranløper i 2017, som i de to foregående årene, var evigunge Kristen Aaby, mannen som satt uoffisiell verdensrekord på 10km for 56-åringer da han løp på fantastiske 32.20 i Leeds i høst, en prestasjon som gir en score 98,21 % på de såkalte World Masters Atletics (WMA)-tabellene. At det ikke blir 100 % skyldes nok at en 55 åring har løpt litt fortere. Uansett er Aaby helt suveren i Norge og hadde de fire beste prestasjonene målt i «verdensrekord-prosent». 50 år gamle Jon Per Nygaard (33.22 i Hytteplanmila), 62-åringen Alf B. Dahl (37.08 i Krokenmila) og 65 år gamle Øystein Syversen (38.19 i 10 for Grete) var de neste på listen.

I 2016 var det Kristen Aaby og Synøve Brox som ble kåret til årets veteranløpere. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
«Umulige» Kristen Aaby holder en egen klasse. Her er 56-åringen på vei mot 32.58 under Hytteplanmila, nettopp tilbake etter en skadeperiode. Det skulle gå enda raskere litt senere på høsten. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Jakob og Karoline vant juniorenes kåring

Beste juniorløpere i 2017 ble ikke overraskende Jakob Ingebrigtsen fra Sandnes IL og fjorårets nye stjerneskudd fra Sarpsborg IL, Karoline Skauen.

Nærmest Ingebrigtsen fulgte Thomas Jeffersen Byrkjeland fra IK Tjalve og Simen Halle Haugen fra IL Runar, mens Lucia Philipp, Tvedestrand Turn og IF og Ingvild Myking, Gneist IL ble rangert som nummer 2 og 3 av juniorjentene.

Karoline Skauen markerte seg mange steder i 2017, også på Bornholm der hun vant ungdommens etappeløp og løp 10km på sterke 35.27. (Foto: Kenneth Jensen / Viking Atletik)

Grøvdal og Nordstad Moen aller best, igjen

Helt øverst, som årets beste langdistanseløpere, tronet nok en gang Karoline Bjerkeli Grøvdal og Sondre Nordstad Moen. Grøvdal vant seniorskoen for åttende gang(!), mens Nordstad Moen vant sin fjerde strake seier etter sine fantastiske norgesrekorder både på halvmaraton og på maraton i 2017.

Og apropos Sondre Nordstad Moen, han vant også den ferske kåringen av månedens mannlige friidrettsutøver i Europa for desember, foretatt av det europeiske friidrettsforbundet. Veldig fortjent etter maratonbragden i Japan. Her var for øvrig Jakob Ingebriktsen også en av fem nominerte, der altså to var fra Norge. Det skjer virkelig saker og ting i norsk friidrett om dagen.

Sondre Nordstad Moen har hatt en fantastisk sesong, som kulminerte med maratonseieren i Japan der Sondre ble tidenes første ikke-afrikaner som løp maraton på under 2.06. For den prestasjonen ble han kåret til månedens navn i europeisk friidrett for desember. (Bildet: Det europeiske friidrettsforbundet)

Team Sportsmanden har også hatt sine kåringer

Om ikke like kjent og gloriøst, har også Team Sportsmanden kårets årets utøvere i 2017. Prisen ble delt mellom Roger Thompson – som satt hele fem personlige rekorder i løpet av 2017, den første allerede i februar og den siste så sent som i desember i Sportsmandens jubileumsløp – og Morten Vestvik, for sitt store engasjement for Team Sportsmanden generelt og for innsatsen i Haugesund-regionen spesielt.

Mer om kåringen i Team Sportsmanden her.

Roger Thompson fikk tilnavnet «Perse-Roger» etter hele fem personlige rekorder i 2017. Her løper han i tillegg inn til klasseseier sammenlagt i M40-44 år etter det siste av fem løp i Etape Bornholm. (Foto: Kenneth Jensen / Viking Atletik)


Sportsmanden.no 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -