DanmarkEtape BornholmInternasjonaltLøpingTeam Sportsmanden

Rask 10km avsluttet løpsfesten i Etape Bornholm

Team Sportsmanden forsvarte seieren og fikk to lag på pallen i lagkonkurransen

Så er løpsfesten å Bornholm over, for 24.gang. Det som startet med et par hundre deltakere, har utviklet seg til et svært arrangement med live tv-dekning hver eneste dag, og et stort og velsmurt apparat. Rundt 2200 deltakere var påmeldt i år, og selv om man også her merker en viss nedgang fra toppen, var rammen rundt og stemningen minst like god som alltid. Hundrevis av entusiastiske tilskuere stiller opp hver dag, og avslutningsetappen i hovedstaden Rønne var intet unntak.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
SEIERSJUBEL: Team Sportsmanden sørget igjen for jubel under premieseremonien da de forsvarte seieren fra i fjor. Fra venstre Frode Monsen, Lasse Sørlund, Tore Bjerkrheim, Ruben Strand, Kjetil André Bjerkrheim og Roger Thompson. (Foto: Hanne Wibe / Sportsmanden)

Løypen karakteriseres som lynraskt, og den er da også tilnærmet paddeflat, på variert underlag; de første fem kilometer på asfalt gjennom sentrum av Rønne og langs havnen, deretter på tørr, fin skogsvei i flere kilometer, før man igjen vender ut på asfalten, gjennom boligfelt og inn mot stadion i Rønne, med innspurten på tartandekket på stadion, der det er rigget til premieutdeling med piknik på startbilletten og avslutningsfest etterpå. En perfekt avslutning på en hard uke med konkurranser i fem dager etter hverandre, som til sammen utgjør nøyaktig en maratondistanse.

Team Sportsmanden ikke bare forsvarte fjorårsseieren, men fikk to lag på «pallen»!

Vi må nesten få lov å skryte litt av våre egne lag her nede aller først. For etter at Team Sportsmanden meget overraskende vant lagkonkurransen i fjor, regnet vi med at dette ville bli svært så vanselig å gjenta. Nivået blant de aller beste individuelt er nemlig skyhøyt og vanligvis stiller flere av de beste også på et lag som deltar i lagkonkurransen, men kravet her er at det minimum må være seks løpere påmeldt. Så når de aller beste ikke deltok på noe lag i år, var det duket for en ny seier til Team Sportsmanden, som i fjor først avgjorde sammenlagtseieren på den aller siste etappen etter at laget hadde ligget på andreplass hele veien. I år var laget knusende overlegen og vant med nesten 50 minutter sammenlagt til slutt!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Og ikke nok med det, Team Sportsmanden lag 2 kapret til slutt tredjeplassen sammenlagt! Laget kjempet faktisk om andreplassen helt til det siste, men selv om gutta på laget gjorde en heroisk innsats også på siste dag, så skjerpet arrangørklubben Viking Atletik seg og sikret andreplassen med sitt førstelag, av hele seks lag i lagkonkurransen som totalt bestod av 22 lag i klubbkonkurransen, i tillegg til 16 lag i firmakonkurransen.

Team Sportsmanden lag 2 bestod av (fra venstre) Hanne Wibe, Morten Sverdrup-Thygeson, Jon Grunnan, Lars Sverdrup-Thygeson og Øistein Røisland. Lagleder Frode Monsen (t.h.) var også tiltenkt en plass på lag 2, men fikk «rykke opp» da Marthe Katrine Myhre meldte forfall. (Foto: Johnny Strand)

Monika Kørra og Kjetil Andre Bjerkrheim beste norske

Den beste norske plasseringen i Etape Bornholm, som tidligere hadde status som «uoffisielt Nordisk mesterskap i etappeløp», stod Monika Kørra for. Hun ble nummer 6 sammenlagt etter å ha kjempet om femteplassen helt til det siste. Dermed fikk hun samme plassering som beste norske kvinne i fjor, Marthe Katrine Myhre, som var påmeldt i år også, men som dessverre måtte melde forfall i siste liten. Nest beste norske kvinne var Inga Aftret Brøndbo på 23.plass.

Monika Kørra ble til slutt nummer 6 sammenlagt etter 36.49 på den avsluttende, flate 10 kilometeren i Rønne. Her har hun selskap av Team Sportsmandens Ruben Johansen Strand, som avsluttet med 37.43 i bar overkropp. (Foto: Kenneth Jensen / Viking Atletik)

Beste norske mann ble Kjetil Andre Bjerkrheim fra Team Sportsmanden med 15.plass og sammenlagttiden 2.29.39 etter ny personlig rekord på 33.51 og 13.plass på den avsluttende 10 kilometeren. Sebastian Aagnes fra Bærums Skiklub avanserte ytterligere og sluttet på en sterk 17.plass, mens Roger Thompson også knep en plass siste dag og endte på 19. sammenlagt.

Vant gjorde de to «svenske» etiopierne Meseret Yitbaek (2.14.10) og Medina Beriso (2.30.09), mens beste nordiske løpere ble Kasper Skov og Bornholms egen Anna Holm, begge på tredjeplass sammenlagt.

Anna Holm prioriterte OL i fjor, men i år var den tidligere sammenlagtvinneren tilbake på sitt kjære Bornholm og spurter her i mål på den avsluttende 10 kilometeren på 34.53, bare 11 sekunder bak vinneren. Holm var godt fornøyd med egen innsats og tredjeplassen, bak de to sterke etiopiske løperne Medina Beriso og Teje Tessema. (Foto: Kenneth Jensen / Viking Atletik)
DANSK BRONSEDRAMA: Kasper Skov fra Odense Atletik, som i fjor ble nr 8 sammenlagt, løper i mål på 31.49, – 1.13 bak vinneren Meseret Yitbarek. Men hvor er den danske hinderløperen Jacob Dybdal, som lå på 3.plass før siste løp? Det viste seg at Dybdal hadde fått store magesmerter, og han formelig kreket seg i mål litt senere på 32.22 – 33 sekunder bak Skov. Dermed glapp tredjeplassen sammenlagt for stakkars Dybdal med fattige to sekunder… (Foto: Kenneth Jensen / Viking Atletik)

To norske klasseseire

Roger Thompson fra Team Sportsmanden vant ikke bare i lagkonkurranse, debutanten sikret seg også sammenlagtseieren i klasse M40-44 år i sin debut i «Etappen» med 35.17 på 10km siste dag.

JUBEL: Roger Thompson fikk med seg både klasseseier og lagseier i sin debut i Etape Bornholm. Ikke rart at han jubler der han spurter han i mål på Rønne stadion siste dag. (Foto: Kenneth Jensen / Viking Atletik)

– Det er en fantastisk følelse å stå igjen som totalvinner av EB klasse 40-44. Også i dag dro jeg i land klasseseier, med 17 sekunder. Det er også veldig kult å være endel av Team Sportsmanden som vinner lagkonkurransen, sier Thompson på sin Facebookside.

Det var ingen overraskelse at den andre norske klassevinneren var superveteranen og Bornholm-legenden Svein Arne Sølvberg. Han ble klassevinner for 12.gang og har allerede booket start for jubileumsåret 2018, da Sølvberg vil være yngst i klasse 70-74 år. 68-åringen brukte for øvrig 3.04.04 på å fullføre sitt «maraton» over fem etapper.

DUSINET FULLT: Svein Arne Sølvberg har god grunn til å juble etter sin 12.sammenlagseier i Etape Bornholm på sine 13 starter. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)


Andre norske «på pallen» i aldersklassene:

Christina Sandvand Omfjord, Oddersjaa, nr 3 i K45-49 år (med 4 sekunders margin etter fem dager)
Lasse Sørlund, Team Sportsmanden, nr 2 i M50-54 år
Lars Sverdrup-Thygeson, Team Sportsmanden, nr 3 i M55-59 år
Bjørn Arild Halvorsen, nr 2 i M60-64
Sverre Aksland, Stegaberg IL, nr 2 i M65-69 år

Karoline Skauen med knalltid på 10 km og suveren seier i ungdomsklassen

Karoline Skauen fra Sarpsborg IL slo alle, inkludert guttene, i ungdomsklassen som går over tre etapper på til sammen en halvmaratondistanse. Hun var knusende overlegen av jentene og var hele 17 minutter foran nummer to sammenlagt, som var klubbvenninnen Sara Røyneberg, etter et imponerende milløp på 35.27 siste dag.

KNALLTID: Med 35.27 på den avsluttende 10km-distansen knuste Karoline Skauen ikke bare jentene i ungdomsklassen, hun slo beste gutt i ungdomsklassen med hele 1.06 og kun fire seniorkvinner løp fortere enn 17-åringen fra Sarpsborg IL, som altså løp langt raskere enn Norges beste senior på Bornholm, Monika Kørra. (Foto: Kenneth Jensen / Viking Atletik)


Med tiden 38.52 og 4.plass som beste norske gutt, løp Sondre Nerland seg opp som beste norske sammenlagt i ungdomsklassen med samme plassering. Nerland ble overtalt til å stille opp da familien ferierte på Bornholm, og fotballspilleren hadde aldri deltatt i noen løpskonkurranse før! På den andre etappen lånte han sogar skoene til Team Sportsmandens veteranløper Lasse Sørlund.

-Sondre Nerland har aldri løpt noen konkurranser før, og på andre løp måtte han låne Lasses sko, siden hans egne joggesko holdt på å dette fra hverandre. På strandløpet, hvor han ble nummer 7, løp han i noen blytunge gåsko, forteller Øisten Røisland, som selv knep fjerdeplassen på 10km med 39.42 og ble nummer 5 sammenlagt i klasse M50-54 år i sin debut i Etape Bornholm for Team Sportsmanden.

De to Sarpsborg-guttene Elias Røyneberg og Emil Kullerud og Sebastian Løvendal fra Løplabbet Drammen fulgte deretter på rekke og rad som nummer 6, 7 og 8 sammenlagt i ungdomskonkurransen.

Alle resultater

Med to fingre i været signaliserer Team Sportsmandens teamsjef Frode Monsen at Team Sportsmanden tar sin andre seier i lagkonkurranse, da fjorårets sensasjonelle seier ble fulgt opp av en enda mer overlegen seier i år. (Foto: Kenneth Jensen / Viking Atletik)

Se også:

Perset på 10km på femte dag på rad med konkurranse – for tredje år på rad!

Mot spennende innspurt i Etape Bornholm
(reportasjen er oppdatert med flere bilder fra skogsløpet tredje dag og Kongeetappen fjerde dag)

Team Sportsmanden med strålende start på Bornholm

Klart for ny løpsfest i Etape Bornholm med over 100 nordmenn til start

 

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -