InternasjonaltLøpingMaraton

Interessante rangeringslister over verdens raskeste maratonløyper

And the winner is: Frankfurt… (og Eindhoven!)

eindhoven-13_700x361
En av vinnerne i analysen er Eindhoven Maraton, som for øvrig ble arrangert sist helg. Da ble det sensasjonell seier til fartsholderen Festus Talam på 2.06.26. (Foto: Arrangøren)

Med sine 10 verdensrekorder er det nærmest opplest og vedtatt at Berlin har verdens raskeste maratonløype. Men er det nødvendigvis riktig? Hva med Eindhoven, Zürich og Torino som topp tre? Joda, du leste riktig. Men aller øverst troner Frankfurt, i hvert fall i følge analysen og oversikten nedenfor, som er basert på flere ulike kriterier, og med ulike vinnere.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Mosjonister som drar utenlands for å løpe maraton, ser gjerne enten etter et flott løp med en spektakulær løype, eller de er ute etter å finne en rask løype der man kan sette årsbeste eller personlig rekord.

Hvis man skal gå etter det siste, så er det vel verdt å ta en nærmere titt på oversikten nedenfor. Alle vet at Berlin Marathon er blant de aller raskeste. Ingen steder er det satt 10 verdensrekorder opp gjennom årene. Men behover den å være den raskeste løypen av den grunn? Ikke nødvendigvis. Ronhill-norge.no har i samarbeid med nettsiden rekortdjagt.dk laget en oversikt der man ikke bare rangerer løypene etter bestetid, men også hensyntar nettopp mosjonistenes resultater i de respektive traséene. Det siste er gjort i form av å se hvor mange mosjonister – i antall og prosent – som klarer den såkalte drømmegrensen om å løpe på under 3 timer. 

SAMSUNG CSC
Artikkelforfatter på ronhill.no, Kasper Hesselbjerg, på vei til gode 3.25 i Bergen City Marathon i vår. Til neste år håper han å løpe så fort at han kan bli inkludert i sitt eget kriteriegrunnlag for verdens raskeste maratonløp. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

En slik analyse kan selvsagt gjøres på veldig mange og ulike måter. Å ta med antall løpere som løper på under 3 timer, vil jo også være veldig avhengig av antall deltakere i løpet. Derfor er det ingen oddsbombe at Berlin, London og Paris, som er Europas tre desidert største maratonløp, topper den listen også. Men når man ser på prosentvis andel som løper på under 3 timer, er bildet et helt annet. Her kommer Berlin, London og Paris på henholdsvis 19., 20. og 26.plass!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Da får man denne noe overraskende «seierspallen»:

1. Eindhoven Marathon
2. Zürich Marathon
3. Torino Marathon 

Eindhoven skiller seg her ut med hele 14,4 % av løperne under 3 timer, mens Zürich og Tornino har 8,2 % og 8,0 %. Til sammenligning har Berlin her bare 4,0 %.

En som har løpt Eindhoven Marathon, er årets Norgesmester Marthe Katrine Myhre. Hun hadde tøffe forhold, men gjorde likevel et av sine tidsmessig beste løp noensinne for 3 år siden, som du kan lese mer om her:

Kjempeløp av Marthe og haren i Eindhoven!

-Eindhoven er en rask og flott løype. En av de raskeste du kan finne. Litt vindutsatt, men sånn er Nederland. Et flott arrangement som anbefales på det sterkeste! sier Myhre selv i en kommentar til Sportsmanden.

Og ser man på en liste over bare «supermosjonistene» på under 3 timer, i sum av både antall og prosent, så blir pallen slik:

1. Frankfurt Marathon
2. Valencia Marathon 
3. Torino Marathon

Basert på raskeste tid oppnådd av en kvinne, er det London som topper.

Konklusjonen

Det er som kjent «mange veier som fører til Rom». Men ser man på konklusjonen i analysen, basert på summen av plasseringene for de fire kriteriene, så er totalvinneren Frankfurt.

Vinnerne sammenlagt:

1. Frankfurt Marathon
2. Berlin Marathon
3. London Marathon

frankfurt-maraton1-600x401
Frankfurt Marathon stikker av med totalseieren i analysen. Frankfurt Marathon er ellers kjent for sin spektakulære målgang inne i Sportshalle (bildet), mens selve løypen kanskje ikke er like spektakulær, selv om mange nordmenn alltid tar turen til den tyske finanshovedstaden på senhøsten.

Så er du på utkikk etter en rask maratonløype for eventuell å sette ny pers i 2017, så kanskje du fikk noe å tenke på.

God jakt! 

Oversikt over de 30 raskeste maratonløpene basert på fire ulike kriterier

Kilde: Ronhill.no (Plasseringene for de ulike kriteriene i parentes) 

 

Les også denne tidligere reportasjen på Sportsmanden:

Topp 10 maraton med raske løyper

Sportsmanden.no 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -