MaratonNils HjelleSkribenter og bloggere

Topp 10 maraton med raske løyper

Prøv et nytt maratonløp i 2016 – Topp 10 maratonløp i 3 ulike dimensjoner

Sportsmanden fortsetter serien om «Topp 10 maratonløp i 3 ulike dimensjoner».
I siste del av Nils Hjelle sin «trilogi» er vi kommet til:  

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Topp10 – Løype og arrangement som trigger god løpstid

Denne lista het først ”Potensial for PB”, men det ville blitt upresist og urealistisk for de av oss som er over ”karrieretoppen” – i praksis handler dette derfor om ikke å kunne løpe raskere annet sted.

Bonn1
En av de raske traséene som kanskje ikke er av de aller mest kjente, er Bonn Marathon.

Alle løpene som presenteres her er kontrollmålte og fysisk sett maksimalt raske (flat, asfaltert, begrenset antall svinger). For å være med på lista kreves dessuten mer enn at traseen fysisk sett er rask, bl. a. god servering underveis (utvalg, effektivitet), god løype-/km-merking, et visst antall løpere (nok «pes» underveis) og generelt god organisering.

Og la deg ikke forlede av de mange rankinglister for ”fastest races”. Forskjeller i vinnertider mellom steder og mellom år innenfor segmentet ”flat asfalt” gjenspeiler i praksis kun nivået på de beste (og hvor mye de har satset) og trolig også værforhold – og i liten grad forskjeller knyttet til selve løpet. Tvert i mot er det – på alle andre nivå enn for eliten – grunn til å anta at det kan være andre løp enn de mest ”opphausede” som i realiteten er raskest. F. eks. vil du i et mindre løp kunne nyte godt av fordeler som er uoppnåelige i de største løpene:

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
 • Å få plassert lett gjenkjennelig egen drikke på matstasjonene
 • Å kunne varme opp og benytte toaletter nesten inntil startskuddet går
 • Å unngå kø i første del av løpet selv om du ikke stiller opp i første del av startfeltet

Ingen norske løp har fått plass på min liste (men det finnes absolutt raske løp, f. eks. i Holmestrand), det har derimot Göteborg – og tre fra Topp 10-lista ”Folkeliv & adrenalinkick”.

Barcelona (Spania)

 • Søndag 13.03.16
 • En runde
 • 15.000 deltakere
 • Har også barneløp

Barcelona1

Byen Barcelona trenger neppe nærmere beskrivelse. Løpet er et realt sentrumsløp (ikke alle ”storbymaraton” er det) som passerer rett forbi mange av de store attraksjonene. Ytterpunktet er Port Olimpic og siste mila derfra tar deg – med stranda kun noen hundre meter unna løperuten – tilbake til byen. Kun et par små ”fram og tilbake”-strekk. Proft arrangement med stor expo dagen før og god løperservice før, under og etter løpet, og pluss for ”lav køfaktor” generelt og eget oppvarmingsområde rett ved start. Ofte behagelig løpstemperatur i mars, i alle fall ikke for kaldt. Både mengden løpere og folkelivet blant publikum vil garantert gi deg en urban løpsopplevelse.

Løpet er også med på Topp 10 Folkeliv & adrenalinkick.

Barcelona

Bienwald (Tyskland)

 • Søndag 13.03.16
 • Kandel, 1,5t tog fra Frankfurt flyplass
 • En runde, med noen tur/retur-strekk
 • 600 deltakere på maraton
 • ½-maraton

Bienwald-1

Rhindalen helt sør-vest i Tyskland gir nesten alltid perfekte forhold på denne tiden av året, og løpet anbefales på det varmeste hvis du vil løpe raskt i mars! Løpet byr på en meget rask trase, og du får dessuten ekstra pes fra ca. 1000 halvmaratonløpere i løpets første 12km. I tillegg til å være flat/rask er traseen naturskjønn, bl. a. går store deler av løpet gjennom et verneverdig skogsområde. Arrangementet er på alle måter meget solid – med sekretariat, garderober, messe/stands og kafeteria i en flott, moderne idrettshall. Av positive detaljer nevnes mulighet for å få plassert egen drikke ved matstasjonene. Det er ingen køer av betydning. Store deler av løypa har ikke publikum, men med såpass stor løpertetthet blir det likevel aldri ensomt.

Bienwald

Bonn (Tyskland)

 • Søndag 10.04.16
 • To runder
 • 12.000 deltakere (alle distanser)
 • Også maratonstafett og ½-maraton

Bonn1

Hovedstaden i tidligere Vest-Tyskland er kanskje ikke det mest åpenbare reisemålet for nordmenn, men byen er flott og maratonløpet blant Tysklands største. Og adkomst er veldig grei (ikke langt fra Frankfurt flyplass om det skulle passe best). Traseen er variert; gjennom sentrum av byen og over Rhinen (løpets eneste høydemetere) og langs dens bredder – samt et par avstikkere i ulike retninger. Bra liv langs løypa og et profesjonelt arrangement, og også høyt sportslig nivå på de beste.

Bonn

Dubai (Forenede Arabiske Emirater)

 • Fredag 22.01.16
 • Tur/retur-løype
 • 2.500 deltakere på maraton
 • 10km og 4km

Dubai1

Her har det i elitesammenheng vært løpt svært raskt ved mange anledninger. Med det internasjonale friidrettsforbundets ”Gold label” (category road running) er dette løpet topp kvalitetssikret, noe som innebærer trygghet for deg som deltaker. Usikkerhetsmomentet vil kanskje være knyttet til starttidspunktet som pga. bl. a. temperaturforhold er allerede kl. 06:30 (tilsvarer 03:30 norsk tid!). Prispenger lokker eliteløpere til dette løpet hvert år, men bak disse er nivået ikke spesielt høyt sammenliknet med andre profilerte raske løyper – men du vil med stor sannsynlighet ha nok medløpere til å få en ”fin reise”.

Det spesielle med denne trasen er at den i tillegg til å være helt flat også nærmest er fri for svinger, noe du faktisk vil spare en del sekunder på. I tillegg langes det flasker med drikke, noe som gir deg mulighet til å ”porsjonere” drikken over lengre tid etter drikkestasjonene – samtidig som du bruker null tid/krefter på å unngå at innholdet ”skvulper” ut av koppen.

Dubai

Düsseldorf (Tyskland)

 • Søndag 24.04.15
 • 1t med tog fra Frankfurt flyplass (hvis ikke flyrutetid til Düsseldorf passer)
 • En runde
 • 2.700 deltakere på maraton
 • Maratonstafett og barneløp (3,7km og 2,3km)

Dusseldorf1

Düsseldorf er absolutt en trivelig turistby! I 2012 var maratonarrangementene i Düsseldorf og Hamburg lagt til samme dag, og at antall norske var hhv. 2 og 51 indikerer et potensial for økt fantasi… Traseen her er meget rask og dermed velegnet for PB – både fordi den er flat og fordi løpet har bra deltakelse og samtidig er uten ”kø”. Du vil oppleve et profesjonelt arrangement, akkurat passe stort – en slags hybrid mellom en skikkelig storbymaraton og et mindre arrangement.

Les også: Reisebrev fra Düsseldorf Marathon

Dusseldorf

Frankfurt (Tyskland)

 • Søndag 30.10.16
 • En runde
 • 14.000 deltakere på maraton
 • Maratonstafett, 4,2km og barneløp

Frankfurt1

Byen som for mange ikke framstår som annet enn en transit-flyplass og et finanssentrum har faktisk også ett av Europas beste maratonløp – som hvert år tiltrekker seg løpere i verdenseliten. Med det internasjonale friidrettsforbundets ”Gold label” (category road running) (kun Berlin og Hannover blant tyske maratonløp og ca. 10 til i Europa har tilsvarende) er dette løpet topp kvalitetssikret, noe som gjør det ”lett” å delta fordi alt fungerer som det skal.

Under mottoet ”This is your day” appellerer løpet allerede til mange nordmenn, men det er et stykke igjen til størrelsen på norske ”delegasjoner” til løpene i Berlin og Amsterdam – Frankfurt som by er absolutt verdt et besøk! Traseen er ikke spesielt spektakulær, men med bra liv underveis – også fordi du til enhver tid befinner deg i et skikkelig felt med løpere. I bykjernen er det også musikk og heiende publikum. Og løpet kan ikke omtales uten å nevne den spektakulære målgangen på rød løper i den ærverdige gamle Festhalle – den må oppleves! Også på Topp 10 Folkeliv & adrenalinkick.

Frankfurt

Gdansk (Polen)

Gdansk1

Gdansk regnes som en av Eurpoas vakreste middelalderbyer, og har en meget innholdsrik historie. I nyere tid er byen særlig kjent som stedet hvor fagbevegelsen Solidaritet ble grunnlagt (1980). Det var også her Lech Walesa (senere president, 1990-95) arbeidet på skipsverft før han ble hovedmannen bak det polske opprøret, som etter hvert spredte seg til andre deler av landet og Øst-Europa – og regnes som en viktig forløper til Jernteppets fall. Maraton Solidarnosci springer også ut av beslektede historiske begivenheter, og arrangeres til minne om ofrene (42 drepte og over 1000 skadde) fra desember 1970 da polske myndigheter/militære nærmest ”nedslaktet” verftsarbeidere som protesterte mot økte matpriser. I startbyen Gdynia, som samen med Gdansk og Sopot utgjør Tricity, er det i forkant av løpet en liten seremomi ved Monument to the Victims of December 1970 som ligger rett ved start.

Så til selve løpet: Både en ”effektiv” trase med få svinger, flott service underveis (inkludert vannspredere på varme løpsdager) og bra nivå/bredde på løperne gjør det naturlig å løpe raskt. Og følelsen av å løpe fra et sted til et annet kan også bidra til å stimulere prestasjonen! Og det er faktisk bra liv langs store deler av løypa – løpets begrensede størrelse tatt i betraktning. De siste par km inne i vakre Gdansk vil du trolig oppleve som en real vitamininnsprøytning og en smått euforisk tilstand – på vei mot målgang på livlige Dlugi Targ.

Gdansk

Göteborg (Sverige)

 • Lørdag 08.10.16
 • Tur/retur-løype som løpes to ganger
 • 300 deltakere på maraton
 • Maratonstafett og ½-maraton

Gøteborg1

Løpets base er det velkjente idrettsanlegget Slottsskogsvallen, noen trikkestopp sørvest for Gøteborg. Den ytterste/sørligste tredjedelen av den rettlinjede løypa går langs kysten i svært idylliske omgivelser. Hvis du er avhengig av tusenvis av løpere rundt deg for å prestere godt kan det bli for glissent her med tanke på løpefølge i rett tempo. Men med 300 løpere fordelt på 10,5 kilometer er du uansett ikke ensom. Lite kø og utmerket service på alle punkter betyr også mye, og dessuten kan et nøkternt reiseprosjekt bidra til å frigjøre energi til nettopp løpsprestasjonen. God løpstemperatur er det ofte også her.

Gøteborg

Hamburg (Tyskland)

 • Søndag 17.04.16
 • En runde
 • 15.000 deltakere på maraton
 • Maratonstafett

Hamburg1

Hamburg er en kjent by for mange, og maratonløpet skuffer definitivt ikke! Løpet er Tysklands klart største maraton på våren og framstår som profesjonelt fra A til Å, men ikke ekstremt livlig langs løypa sammenliknet med andre såpass store løp. Men med 15.000 startende blir det uansett liv nok, og etter start nær Reeperbahn og Altona passeres kjente steder som Landungsbrücken og Jungfernstieg/Binnenalster, før løypa i siste halvdel trekker nordover i en runde rundt AuBenalster. Løpet har enkelte partier med noen svært slake høydemetere, men dette er knapt merkbart – eller for enkelte kanskje til og med positivt.

Hamburg

Rotterdam (Nederland)

 • Søndag 10.04.16
 • Kort togtur fra Amsterdam (Schipool)
 • En runde
 • 12.000 deltakere på maraton
 • ¼-marathon, 4,2km og barneløp

Rotterdam1

Løpet er nok mest assosiert med sin raske trase, men har mye annet å by på også. Ikke minst er Rotterdam er en flott by med Europas største havn. Arrangementet er bunnsolid på alle måter, og har alle elementer som skal til for å ”gire deg opp” før og under løpet; et høyt deltakerantall, en innholdsrik expo, synlig rigging og ”løps-stemning” i byen dagen før, høy musikk, entusiastisk speaker osv. Traseen kan være noe vindutsatt, men oftest er det perfekte løpeforhold her i april. Godt med folk langs traseen, og nederlendere er flinke til å skape livlig stemning.

Også på Topp 10 Folkeliv & adrenalinkick.

Rotterdam

***

Hvis du primært er ute etter å kunne løpe raskt, er alle de 10 omtalte løpene fullgode alternativer – og gir så like forutsetninger at andre tilfeldigheter (vær mv.) og dine egne forberedelser garantert er mer avgjørende enn hvilket løp du velger. Det gir derfor ikke særlig mening å rangere, men jeg konkluderer likevel med en ikke-rangert ”seierspall” med Bienwald, Dubai og Frankfurt.

Selvsagt gir verken løpene på denne listen eller andre åpenbart raske løp noen garanti for gode tider. Valg av sted for Den Store Prestasjonen – som er tema i denne artikkelen – er bare en av mange forutsetninger for en god tid. Både grunnleggende forhold (trening, åpningsfart, ernæring, løpsantrekk mv.) og andre avgjørende detaljer (overskudd, ambisjons-/spenningsnivå, siste forberedelser, løpsgjennomføring mv.) må håndteres godt før du kan få full uttelling for valg av et raskt løp. En serie på fire innlegg på bloggen Lettbent og en artikkel her på Sportsmanden er eksempler blant mye som er skrevet om hhv. grunnleggende forhold og avgjørende detaljer.

En god oversikt over mange av verdens maratonløp finner du her.

Bakgrunn for Topp 10 maratonløp i 3 ulike dimensjoner:

Er du også midt i den berusende planleggingen for løpeåret 2016? En herlig aktivitet full av positive forventninger, der utfordringen neppe er å finne aktuelle løp – men derimot å velge mellom alle fristende alternativer.

Personlige ”Topp 10”-lister er subjektive. Og mine «kandidater» er begrenset til maratonløp jeg selv har deltatt i, og dessuten har noen arrangementer kanskje endret seg siden jeg deltok. Jeg håper likevel du vil ha nytte eller bli inspirert av mine anbefalinger.

Et løp bør gi en spesiell løpsopplevelse og/eller ha potensial for en god tid. Når det gjelder løpsopplevelse handler det for meg om sterke sanseinntrykk som vekker følelser. Fordi ulike typer sanseinntrykk er framtredende i ulike løp, har jeg to ulike lister for løpsopplevelse – kalt ”folkeliv og adrenalinkick” og ”natur og frihetsfølelse”. For løp som innbyr til gode tider har jeg en egen liste.

Listene har fått følgende navn (med link til de to tidligere rangeringene):

Løpene på hver liste presenteres alfabetisk og er ikke rangert, jeg har imidlertid dristet meg til en ikke-rangert ”seierspall” i hver kategori.

Nils Hjelle

Sportsmanden.no

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

2 thoughts on “Topp 10 maraton med raske løyper

 • Har løpt flere av disse og er enig i vurderingen. Men jeg vil absolutt føye til to andre som jeg personlig har erfart som paddeflat og superrask, nemlig Eindhoven og Valencia. Har også en mistanke om at Sevilla er i den kategori.

Kommentarfeltet er stengt