LøpingVestlandet

Grått og vått, men utrolig flott i Bergen

Rekorddeltakelse i fuktig Bergen City Marathon

Bergen City Marathon har på få år etablert seg som et av landets største løp. Og det på tross av at løpet går på samme dag som det tradisjonsrike Sentrumsløpet i hovedstaden og Siddisløpet i Stavanger! Men med over 9.000 forhåndspåmeldte og helt fullt på halvmaraton, så var det nesten nødt for å bli suksess, til tross for at værgudene gjorde sitt til å legge en demper på arrangementet med å tilby regnvær og ikke så mange varmegradene lørdag formiddag.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
SAMSUNG CSC
Starten er gått for det fjerde Bergen City Marathon, for første gang i gråvær.

Men om været nok førte til at litt færre møtte opp både av løpere og publikum, så var det likevel masse folk og stor stemning i Bergen. Og for løperne var det neppe noen stor hemsko at godværet var som blåst bort, da forholdene likevel var meget gode for utøverne.

Bergenseren Kenneth Smeby som representerer SK Vidar og har bodd i Oslo i ti års tid, vant den fjerde utgaven av Bergen City Marathon på 2.43.36. Og det gjorde han bare 14 dager etter at han løp Rotterdam Marathon. Hovedpersonen selv var derfor lenge usikker på om han i det hele tatt skulle stille til start og var glad og overrasket over at det gikk så bra. Og selv om han har flere maratonløp ned mot 2.30, var han meget godt fornøyd med løpet og seieren.

– Å klare å vinne her etter å ha løpt i Rotterdam for 14 dager siden, det er jeg ganske stolt over. Det hadde jeg ikke trodd, sa vinneren i seiersintervjuet etterpå.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
SAMSUNG CSC
EKSIL-BERGENSER VANT: Kenneth Smeby, bergenser bosatt i Oslo, passerer her halvveis foran Bryggen i Bergen.

Løypeprofilen til Bergen Marathon er ganske tøff, men Smeby mente at løypen ikke var så hard som de fleste vil ha det til.

– Jeg synes egentlig ikke at løypen er så hard. Det er det partiet mellom tre og syv kilometer på hver runde der det går oppover til Fjellveien, men ellers er det ganske greit. Det er faktisk tøffere å løpe nedover, for det er da du får mye slag i muskulaturen og det er det som gjør at du kanskje blir stiv, det er ikke å løpe oppover, utdypet vinneren.

Selv ble han ikke stiv i muskulaturen, men han var langt fra sikker på seier, og i den første runden var det løpt litt rykkete i teten. Men etter at Smeby fikk en luke litt før halvveis, kunne han løpe jevnt og kontrollert i teten på andrerunden. Forholdene beskrev han for øvrig som gode, tross det fuktige været.

SAMSUNG CSC
Nest raskest på maraton var Erlend Aano fra GTI.
SAMSUNG CSC
Triatleten Oscar Aubi tok tredjeplassen på maraton på hjemmebane.

– Jeg synes forholdene var greie, det var lett regn, men det pøset ikke ned, så det er egentlig greit i forhold til muskler og kroppstemperatur at ikke det blir for varmt. Det var god stemning langt løypene og veldig mange som stod og heiet, tross været.

Kaardal vant for tredje gang

Lærdælen Åslaug Golf Kaardal fikk sitt gjennombrudd da hun som ganske ukjent vant den første utgaven av Bergen City Marathon i 2012, da hun attpåtil snek seg tre sekunder under 3 timer. Hun er fortsatt den eneste kvinnen som har klart det i denne løypen. I fjor vant Kaardal igjen, på 3.07.58, mens hun i år fullførte sitt hat-trick med sin tredje seier, denne gangen med vinnertiden 3.05.15.

SAMSUNG CSC
VANT FOR 3.GANG: Åslaug Golf Kaardal, her i ”samløp” med Ove Wolff, som ble nummer 17.

Cecilie Klungtveit fra Sandnes IL og Hanna Breivold fra NTNUI tok de andre pallplassene på kvinnenes maraton, mens Erlend Aano, GTI og Oscar Aubi, Bergen Triathlon Club, passerte målstreken som nummer to og tre totalt.

Cecilie Klungtveit var nest beste dame på maraton.
Cecilie Klungtveit var nest beste dame på maraton.

Mens 569 fullførte kongedistansen, var det hele 4.518 som kom i mål på halvmaraton. Her har det vært fullt og ikke mulig å melde seg på i flere dager, men det sure været gjorde nok at mange av de over 9.000 forhåndspåmeldte til sammen til de ulike distansene, ikke stilte til start. Likevel var det en solid ny deltakerrekord og få løp kan vel skilte med så mange løpere etter bare fire år.

Svein Roar Kvamme fra Norna-Salhus IL vant halvmaraton på sterke 1.11.24, med to ganger Erlend; Drivenes fra Tørvikbygd IL og Jensen fra Bergen Løpeklubb, på andre- og tredjeplass.

Audhild Hestad fra Gaular IL vant damenes halvmaraton på 1.24.29, foran Pernilla Epland og Anita Iversen Lilleskare.

Populært stafettinnslag

Noe av det som skaper ekstra liv og røre og også bidrar til den store deltakelsen, er den populære stafetten som er innlagt i løpet, der også mange bedrifter stiller med lag med utøvere i vekslende form. På lang nær alle her er aktive eller supermosjonister, så her når man frem til mange og bidrar til at helse, glede og samhold settes i førersetet.

Stafettløperne startet like før halvmaratonløperne, som igjen startet to timer etter at maratonløperne la i vei på morgenkvisten. Dermed blir det masse liv og røre da løpere fra tre ulike konkurranser kom i mål innenfor en relativt komprimert tidsperiode midt på dagen i sentrum, der det før øvrig er stor scene med speakertjeneste, storskjerm og masse tilskuere langs Bryggen i Bergen.

Fargerikt og folksomt på Bryggen, selv om været var grått
Fargerikt og folksomt på Bryggen, selv om været var grått
Militæret var også på plass.
Militæret var også på plass.

Selve løypen i Bergen City Marathon er ikke lagt opp for å få en flatest mulig løype for rekorder. I stedet har man skapt en spektakulær trasé som rammer inn og viser frem byen mellom de syv fjell på en vakker måte, der den slynger seg rundt selve bykjernen i en stor, oval sirkel. Fra starten foran selve Bryggen, går ferden nordover mellom noen av sjøbodene i Sandviken, før løypen snur tilbake sørover med et langt strekk i bergensernes promenadegate gjennom flere hundre år; Fjellveien. Her er også løypens hardeste parti da den stiger ganske kraftig opp mot syv kilometer.

Vakkert i Fjellveien
Vakkert i Fjellveien

Belønningen, for de som har tid til å se seg rundt, er en spektakulær utsikt over Vågen, havnen, Fisketorget og resten av sentrum, der feltet snor seg mot Kalfaret, før turen går via flotte og nye turveier langs Store Lungegårdsvann, gjennom vakre Nygårdsparken, langs Puddefjorden og via trange brosteinsmau rundt hele Nordnespynten, før avslutningen langs Strandkaien, over Fisketorget og med mål for halvmaraton på startstedet foran Bryggen. Helmaratonløperne er da halvveis, før de legger ut på den samme flotte runden en gang til.

Bjørn Sandmoe jublet og jubilerte etter å ha fullført sitt siste maraton i sitt 60.år.
YES! Bjørn Sandmoe jublet og jubilerte etter å ha fullført sitt siste maraton i sitt 60.år.

Friidrett.no sin utsendte prøvde selv løypen og kan skrive under på at det var en fantastisk fin rundtur, som noen altså tar to ganger. Etter tre år med godvær, kom altså det typiske ”bergensværet” i den fjerde utgaven. Men Bergen og regn hører jo sammen og det la ikke noen demper på deltakerne, selv om det kanskje ble litt kaldt og fuktig for publikum. En ting er imidlertid sikkert etter fire år med Bergen City Marathon. Dette løpet er kommet for å bli!

Bergen City Marathon er eksotisk for mange utlendinger.
Bergen City Marathon er eksotisk for mange utlendinger.

 

Her er enda flere bilder fra gråværsfesten i Bergen

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Fra Fjellveien

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

 

Tekst og foto: Sportsmanden / Frode Monsen

Alle resultater

 

Sportsmanden.no 

 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

One thought on “Grått og vått, men utrolig flott i Bergen

Kommentarfeltet er stengt